Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborska zastupnica platforme Možemo!

Benčić: Orban je više puta javno ispoljavao pretenzije na teritorije drugih zemalja, ne samo Hrvatske

Zagreb: Sandra Benčić dala je izjavu  oko situacije sa ulaskom Finske u NATO
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 15:23

- Pitamo se i dalje zašto su toliko često HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu podržavali Mađarsku i politiku Viktora Orbana, pa i onda kad je čitava EU htjela osuditi i njegov autoritarni režim i kršenja ljudskih prava u Mađarskoj - kazala je Sandra Benčić

Na to što se mađarski premijer Viktor Orban tijekom nogometne utakmice mađarske reprezentacije u Budimpešti omotao šalom s kartom "Velike Mađarske", koja obuhvaća i dio Hrvatske, danas je pred novinarima u Saboru referirala i saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić

- Prema našoj ocjeni, Orban i njegova politika nikad nisu bili značajno prijateljski prema Hrvatskoj. Orban koristi MOL kako bi onemogućio Hrvatskoj da samostalno upravlja energetskim sektorom. Orban je više puta javno ispoljavao i slao poruke koje pokazuju određene pretenzije na teritorije drugih zemalja, ne samo Hrvatske. On to koristi za unutarpolitičke svrhe pa u tom smislu što se tiče vanjske politike to ne treba tako ozbiljno doživljavati. Međutim, s takvim porukama ne možemo ga svrstavati u neke bliske suradnike i prijatelje, kao što ga je Plenkovićeva Vlada vrlo često svrstavala. Pitamo se i dalje zašto su toliko često HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu podržavali Mađarsku i politiku Viktora Orbana, pa i onda kad je čitava EU htjela osuditi i njegov autoritarni režim i kršenja ljudskih prava u Mađarskoj - kazala je Sandra Benčić. Potom je u nešto duhovitijem tonu dodala:

- A malo na smiješnu notu, kada vam reprezentacija nigdje ne može, što ćete onda drugo nego nositi šalove kojima Mađarska ide negdje drugdje. Da Orban ima reprezentaciju s kojom bi mogao putovati po svijetu možda bi nosio neke drugačije šalove i slao neke drugačije poruke.

Novinari su zatim zastupnicu platforme Možemo pitali što kaže na sutrašnju dvosatnu stanku u radu Sabora tijekom prijenosa nogometne utakmice Hrvatske i Maroka, što je bila odluka šefa Sabora Gordana Jandrokovića, kao i stava ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da se i škole mogu odlučiti na istovjetni prekid nastave zbog nogometa.  

- Nije mi to O.K.. Mi ćemo biti na okruglom stolu o seksualnom nasilju nad ženama u organizaciji civilnog društva jer smatramo da u radni dan, u radno vrijeme, kad je sjednica, a posebno kad je tako važna tema kao što je proračun, zastupnici moraju raditi svoj posao. Mi kao političari moramo uvijek raditi više i pokazivati veću dozu ozbiljnosti i odnos prema svom poslu. Građani moraju sutra raditi, velika većina njih neće dobiti stanku od dva sata, i s te strane mislimo da to nije dobro. Što se tiče škola, nama je to uvijek pitanje ujednačenih kriterija. Hoćemo li za svako prvenstvo u školama imati pauze da djeca gledaju utakmice? Mislimo da to nije model pokazivanja domoljublja, kako se to želi prikazati, nego je to pokazivanje krivih prioriteta u ovoj zemlji. Prioritet bi trebalo biti obrazovanje, djeca koja idu u školu, a utakmica se uvijek može pogledati naknadno. Uvijek mogu postojati iznimke, nije isto je li to prva utakmica i jesmo li u finalu - izjasnila se Sandra Benčić.

Komentara 5

DA
damascus
15:49 22.11.2022.

Halo ili Alo, ne piše se ispoljavati, (ispoljavao). Hrvatski se piše; iskazivati, pokazivati, izražavati, Ali Sanjica je ipak učila istočne škole, one su draže.

Avatar Moodleen
Moodleen
18:28 22.11.2022.

A ko je ta/taj blenčić?

DU
Deleted user
17:35 22.11.2022.

"ispoljavati" ? Pokazati. Očitovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije