Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborski zastupnik Socijaldemokrata

Franko Vidović: Vjerujem da će Austrija uvažiti hrvatske argumente i neće ići do kraja s blokadom Hrvatske

Zagreb: Franko Vidović o slučaju ZTC
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 13:12

- Europa mora osmisliti zajedničku politiku koja će rješavati pitanje migranata. Ne može se to pitanje prepustiti svakoj zemlji pojedinačno. I Europa radi na tome - kazao je Franko Vidović

Nakon izjava austrijskog ministra unutarnjih poslova da ne treba širiti Schengen, novinari su danas u Saboru zastupnika Socijaldemokrata Franka Vidovića pitali očekuje li austrijsku blokadu ulaska Hrvatske u schengenski prostor ili će se to pitanje ipak na vrijeme uspjeti riješiti. 

- Austrija ima svoje razloge. Vidjeli ste kod njih broj registriranih i neregistriranih migranata, dijela koji oni vraćaju natrag. No vjerujem da Hrvatska zaista nije problem Austrije. Problem Austrije su prije Rumunjska i Bugarska jer preko njih ide balkanska ruta. Kao što znamo Hrvatska je više-manje uspješna i uspjela je zatvoriti svoje granice kada su u pitanju ilegalni migranti. Austrijski kancelar sutra dolazi u Zagreb i vjerujem da postoji mogućnost razgovora, a vjerujem i da premijer Andrej Plenković ima određene argumente zašto Austrija ne bi trebala blokirati Hrvatsku. S druge strane, i predsjednik države Zoran Milanović također je dao obećanje da će razgovarati o tom pitanju pa vjerujem da ćemo uspjeti promijeniti stav Austrije. Mi dugi niz godina s Austrijom imamo izuzetno dobre odnose i vjerujem da će naši argumenti biti uvaženi, no ako tako i ne bude, nije to kraj svijeta. Hrvatska je onaj dio koji se tiče ilegalnih migranata uspjela reducirati, svesti na najmanju moguću mjeru. Jasno je da migranti imaju određena prava, ona temeljna ljudska prava, i u tom smislu Hrvatska postupa u redu. Pitanje migranata nije pitanje samo Hrvatske ni Grčke, pitanje migranata je pitanje cijele Europske unije. Jasno je da su način i standard života u Europskoj uniji privlačni, posebice za zemlje u Africi i na Bliskom istoku. Znamo što se tamo događa, znamo i za klimatske promjene. Dakle, Europa mora osmisliti zajedničku politiku koja će rješavati pitanje migranata. Ne može se to pitanje prepustiti svakoj zemlji pojedinačno. I Europa radi na tome - kazao je Franko Vidović. 

Na dodatno novinarsko pitanje bi li moguća austrijska blokada bila veliki "minus" za premijera Andreja Plenkovića ili za cijelu Hrvatsku, Vidović je uzvratio:

- Kad govorimo o politici, onda već i ovo jest "minus" premijeru. Ali u interesu cijele države vjerujem da će Austrija na kraju uvažiti hrvatske argumente i neće ići do kraja s blokadom. 

A je li premijeru Andreju Plenkoviću "minus" i to što mađarski premijer Viktor Orban uokolo šeta sa šalom na kojem je karta "Velike Mađarske" i nitko ne reagira, pitali su dalje novinari Vidovića. 

- Orban je takav kakav jest. To što radi svakako ne zaziva dobrosusjedske odnose. Ako vi nosite dio moje međunarodno priznate države na nekoj svojoj "kartici" koju ste vi interno napravili, onda to sigurno ne zaziva dobrosusjedske odnose. Orban i inače ima svakakve izjave koje u Hrvatskoj ne odjeknu dobro - kazao je Vidović dodavši kako je u ovoj situaciji najbolja politika - ignore (prevedeno: zanemariti).  

Na kraju, na novinarski upit o otkriću čovjeka kod kojeg je pronađen arsenal oružja te može li se to dovoditi u vezu s organiziranim skupinama, radikalizacijom koja dolazi iz sfere politike ili o vukovima samotnjacima.

- Hrvatska je i dalje sigurna zemlja. Radikalizacija postoji u društvu, i to je uobičajena stvar. No ono što je dobro vijest jest to da su naše službe u ovom slučaju odreagirale na vrijeme. U ovom konkretnom slučaju ne bih tražio neke šire organizacije, jer ih niti nema - zaključio je Franko Vidović.

Komentara 8

DO
DomagojMarić
16:12 22.11.2022.

A Slovenci više ne spominjajo arbitraže?

Avatar Milisav_Gabo
Milisav_Gabo
17:24 22.11.2022.

"Hrvatska je više-manje uspješna i uspjela je zatvoriti svoje granice kada su u pitanju ilegalni migranti..." kaže Vidoje. Pa za koga se onda uređuju ona prihvatilišta i okrijepilišta na parkiralištu kod zagrebačkog Glavnog kolodvora ako ne za preplanule ilegalce u u prolazu kroz Hrvatsku ?

DU
Deleted user
18:48 22.11.2022.

Možda da proba vaš Milanović, s još jednim vrijeđanjem Austrije. To je stara taktika ljevaka, mNismo mi ništa krivi samo smo izašlimiz Sabora kad je trebalo glasati za samostalnost, a sad je Milanović izvrijeđao pola Evrope, ali nije Putina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije