Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi nam ne odlaze, a lov je naš skriveni adut

Načelnik Darde otkriva četiri najvažnija infrastrukturna projekta i najavljuje adventski sajam
27. studenoga 2017. u 14:00 2 komentara 1165 prikaza
Advent u Baranji
Foto: Nenad Milić
Pogledajte galeriju 1/8

U baranjskoj općini Darda nemaju problema s demografskom slikom, jer sve više mladih obitelji ondje pronalazi svoj dom. U uzletu je i turizam, prvenstveno lovni, koji tijekom cijele godine postiže sve bolje rezultate, ističe načelnik općine Darda Anto Vukoje.

Blagdanska čarolija u Dubrovniku i doček Nove godine na Stradunu BOGAT PROGRAM Blagdanska čarolija u Dubrovniku i doček Nove godine na Stradunu

Općina Darda korisnik je Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Koje ćete projekte financirati tim sredstvima iz EU fondova?

Prvi je projekt infrastrukturnog uređenja centra Darde, drugi je izgradnja novog dječjeg vrtića, treći je izgradnja kuća u romskom naselju „Nikola Šubić Zrinjski“ u Dardi i četvrta investicija je dovršetak Doma kulture u romskom naselju.

Kojim mjerama potičete ostanak mladih obitelji?

Prvo smo dodijelili građevinske parcele po simboličnoj cijeni s pravom na dodjelu besplatnog građevinskog materijala preko Ministarstva regionalnog razvoja. Zbog toga je u Dardu doselilo više od 60 mladih obitelji. Druga mjera je sufinanciranje otvaranja malih obrta, za sve koji žele pokrenuti vlastiti posao, a nemaju previše osobnih sredstava.

>> POGLEDAJTE GALERIJU Spektakularno otvorenje zadarskog Adventa - zadarski uz bok zagrebačkom Adventu

Advent u Baranji
1 / 8
Mnoge su građane na ulice i trgove privukli šarenilo i blještavilo, raznolik program i raskošna ponuda popularnih adventskih kućica

Kako općina Darda participira u baranjskom turizmu?

Bazirani smo na dvorcu Esterhazy, jezeru, odnosno sportsko-rekreacijskom centru Đola, gdje se odvija većina događaja, i lovnom turizmu. Naše lovačko društvo jedno je od ekskluzivnijih u zemlji, specijalizirano za uzgoj fazana, i kroz lov i izlov dolazi nam veliki broj gostiju. Godišnje kod nas boravi oko 1000 lovaca. Osobno se bavim lovom i znam da su ti gosti jako zadovoljni onim što im nudimo i jedva čekaju da nam se opet vrate.

Zašto doći u Dardu na Advent?

„Udruga Đola“ Advent organizira već treću godinu zaredom u našem dvorcu Esterhazy i to je odlična promidžba naše tradicije, običaja i gastro ponude. Kroz tri dana, održat će se Esterhazy božićne radionice, peći božićni kolačići, kuhati vino, kušati medenjaci uz bogat zabavni program. U svakom slučaju, jedno lijepo zimsko opuštanje u romantičnom okruženju.

Advent u Baranji VEĆI NEGO IKAD Ovogodišnji Advent u Baranji dolazi na velika vrata Ronald Korotaj Ronald Korotaj: 'Ne možemo biti hit 10 godina zaredom, dolaze loše sezone' Na Trgu Petra Zoranića uz koncert Ivana Zaka i vatromet otvoren je Advent u Zadru. Nastupio Zak Uz vatromet i koncert otvoren Advent u Zadru
RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • vidum:

    Nema do lova. U mutnom.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    a koga lovite, migrante koji se skrivaju po baruštini? lijepo je sad biti lovac, npr. iz italije, gdje je sve poubijano. dođeš kod nas, napuštena sela, divljači ko u priči, koja luta selima, i ubijaš, tj. 'loviš, do mile volje, ... prikaži još! uz neku crkavicu za lokalne lovce, da si poprave drvenu čeku i kupe jednu ir kameru za praćenje divljači. ej, nije li vam čudno da se lov organizira uglavnom u nedjelju, kad bi ljudi mogli slobodno šetati šumama? što se lov ne organizira radnim danom, kad je po šumama malo ljudi? po poljima ionak pucaju daje to strašno. sad ti budi poljoprivrednik u malom traktoru bez kabine. nije čudo da se naveliko kupuju traktori od 220 konja i više, sa velikim kabinama... :)