Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Banke moraju osigurati asistente na bankomatima

Tek manji dio građana podiže novac na šalterima, točnije 89 posto gotovog novca podiglo se lani s bankomata, a transakcija je u prosjeku iznosila 714 kuna.
14. studenoga 2019. u 09:26 11 komentara 2582 prikaza
Bankomat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Banke koje su svojim klijentima uvele naknadu za podizanje gotovine sa svog računa na šalteru morat će, po uputi Hrvatske narodne banke, osigurati asistenta, odnosno pomoć svim osobama koje se iz nekog razloga ne znaju koristiti bankomatima. Naime, banke su dužne osigurati besplatni kanal za podizanje gotovine.

Witold Banka WADA Poljak Banka novi predsjednik antidoping agencije

– Očekujemo da banke ne dovode potrošače, koji zbog svoje dobi, bolesti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga zbog kojeg nisu u mogućnosti koristiti se bankomatima, u diskriminirajući položaj odnosno u situaciju da zbog spomenutih objektivnih okolnosti nisu u mogućnosti poput ostalih građana, iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine na bankomatima. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu – najavila je Hrvatska narodna banka. Podsjećaju i da banka tijekom 2019. ne smije osjetljivoj skupini potrošača naplatiti naknadu za osnovni račun višu od 8,11 kuna mjesečno, kao i na činjenicu da banke klijentima ne smiju naplatiti nikakvu naknadu za prebacivanje računa iz jedne banke u drugu.

Ilustracija NASTAVAK ISTRAGE Bankaricu sumnjiče da je s računa klijenta uzela još 5,5 milijuna kuna

Večernji list ranije je pisao da su Zagrebačka banka i OTP banka uvele naknade za podizanje gotovine na šalterima. Zagrebačka banka naplaćuje uslugu 1,95 kuna po svakoj transakciji manjoj od 500 tisuća kuna, a OTP banka naplaćuje čak četiri kune za podizanje svog novca. Uvođenje naknade razmatra i Privredna banka Zagreb, a Erste, RBA, Addiko ni HPB ih ne namjeravaju uvoditi.

Vrlika Krađa u Dalmaciji Voditelj poslovnice banke ispraznio sef i pobjegao s 11 milijuna kuna

Tek manji dio građana podiže novac na šalterima, točnije 89 posto gotovog novca podiglo se lani s bankomata, a transakcija je u prosjeku iznosila 714 kuna. Tek desetina novca podiže se na šalterima i to uglavnom veći iznosi, čemu svjedoči i podatak da je prosječan iznos transakcije bio 4350 kuna. S obzirom na trendove, očekuje se pad broja transakcija na šalterima koji se bilježi već godinama.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • predator57:

  Treba bankama uz ovakvo njihovo ponašanje u potpunosti zabraniti naplate bilo kakvih transakcija. Sve to debelo naplaćuju kroz održavanje naših računa.

 • domxerex:

  Tako je to kada su lakomi. Nije im dovoljno 5,6 milijardi kuna zarade od naknada u prošloj godini. Htjeli bi još malo više zaraditi da mogu veće nagrade isplatiti svojim direktorima.

 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Jedno pitanje za banke! Na bankomatima se može podići najviše 5000 kuna dnevno. Ako mi treba 10000 kuna s mog računa, a navedeni iznos ne mogu podići na bankomatu, zar bih još trebao banki plaćati proviziju što podižem vlastiti novac na šalteru?.