Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zaba i OTP građanima uveli naknade za podizanje novca na šalteru, isto razmatra i PBZ

Cilj je potaknuti klijente da više koriste druge, brže i jednostavnije kanale poput bankomata ili online bankarstva – obrazlažu u Zabi
06. studenoga 2019. u 12:08 4 komentara 9972 prikaza
Ilustracija
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Prema novim pravilima Zabe i OTP-a, a vjerojatno uskoro i PBZ-a, za podizanje svog novca na šalteru klijenti plaćaju – naknadu. Zaba je 20. rujna uvela naknadu od 1,95 kuna po transakciji za gotovinske isplate s kunskih računa do iznosa od 500 tisuća kuna, a za veće iznose – 0,3 posto. OTP će od 22. studenoga isplatu s kunskog računa fizičke osobe na šalteru naplaćivati čak četiri kune po transakciji, što je više od dvostruke Zabine tarife, također do 500 tisuća kuna.

Ilustracija od 20. rujna Zaba poskupila naknade 50 posto, obrazloženja nema!

Iznad te svote provizija je 100 kuna. Uvođenje iste naknade razmatra i PBZ, potvrdili su nam na upit. I u ovom najnovijem naplaćivanju kontakta klijenata sa službenicima u poslovnici eklatantna je netransparentnost u određivanju vrijednosti naknada. Kako se potpuno ista usluga može u dvije banke cjenovno razlikovati više nego dvostruko?! Ako je i cilj ovog poteza odvratiti klijente od korištenja poslovnica u kojima se plaća rad službenika te, umjesto toga, potencirati bankomate i mobilne transakcije, razlike u naknadi mogle bi se opravdati, recimo, time da OTP zaposlenike plaća dvostruko više nego Zaba svoje. A nekako se to baš ne čini izglednim.

– Cilj je potaknuti klijente da više koriste druge, brže i jednostavnije kanale poput bankomata ili online bankarstva – obrazlažu u Zabi, a slično objašnjenje dao je i OTP u kojem kažu da će djelatnici imati više vremena za savjetovanje klijenata.

– Iz tog razloga u poslovnice smo uveli i ulogu savjetnika za proizvode građanstva poznatijeg kao „meeter/greeter“ radi edukacije klijenata o korištenju digitalnih kanala. Prvi su dojmovi klijenata pozitivni. Podigli smo i dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima na 8000 kuna – ističu u OTP-u.

Prva suradnja telekoma i banke HT i ZABA zajedno u digitalnom bankarstvu nude inovativne usluge i mogućnosti plaćanja

Prema retorici iz PBZ-a, naplaćivanje ove naknade i kod njih je samo pitanje dana. Kažu kako digitalni i alternativni kanali mijenjaju način poslovanja te klijenti više koriste bankomate i online bankarstvo.

– Banke mijenjaju organizacijsku strukturu širenjem dijelova koji se bave digitalnim kanalima, a poslovnice sve više dobivaju savjetodavnu ulogu i manje služe za uplate, isplate i plaćanje računa – ističu u PBZ-u.

Inače, plaćanja naknade oslobođeni su klijenti Zabe koji imaju ugovoren neki od paketa usluga čije je cijene banka također nedavno podigla, kao i isplate s kunskih računa na kojima su zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom. Isplate sa zaštićenih i skrbničkih računa ne dira ni OTP, kao ni iznose manje od 100 kuna.

Hrvatska narodna banka U fokusu ECB-a PBZ: Naša je banka majka već bila pobjednica stres-testa

Naknade nemaju namjeru uvesti Erste, RBA, Addiko ni HPB, dok iz Sberbanka kažu da ih trenutačno nemaju, ali nije poznato hoće li ih uvoditi i kolika bi bila cijena.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • SPi:

  Što je s deviznim računima? Na kojem se bankomatu mogu u Hrvatskoj dobiti euri? Ako nema alternative, onda znači da će me svaki put pljačkati kad idem u inozemstvo?!

 • Avatar vkv353
  vkv353:

  Mislim da porezna uprava i udruga potrošač trebaju odmah reagirati da ti matičnoj banci naknadu ili bilo najbolje da vrate u firme mogu isplaćivati plaće pa onda što se mene tiče ni su mi potrebnr

 • stoja100jaja:

  Znači li to ako ovršena osoba dođe podići svoju crkavicu u banku jer ne može s bankomata pošto nemaju sve banke mogućnost podizanja novca s ovršenog računa s kartice, da će joj bit oduzet dio primanja koji je već ionako skresan???