Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESLUŽBENI REZULTATI DRŽAVNOGA IZBORNOG POVJERENSTVA

Bandić mora u drugi krug, Kerum iznenađenje izbora

17.05.2009.
u 08:35

Prema neslužbenim rezultatima lokalnih izbora aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (SDP), čini se, neće pobijediti u prvom krugu. Trenutačno dobiva 48,61 posto glasova. Splićani će također odluku donijeti u "drugom poluvremenu" 31. svibnja, a odlučivat će između poduzetnika Željka Keruma i esdepeovca Ranka Ostojića.

Pratite posljednje rezultate na našoj interaktivnoj karti Hrvatske

Odluka će u drugom krugu biti donesena i u Osijeku gdje će "Glavašev čovjek" Krešimir Bubalo "ukrstiti koplja" s prvim haespeovcem Antom Đapićem koji je u samom finišu prestigao donedavnog stranačkog kolegu Gordana Matkovića. U Rijeci je pak trijumfirao dugogodišnji prvi čovjek grada Vojko Obersnel.

Zagreb: Bandić pao ispod 50 posto, mora u drugi krug
Na temelju obrađenih rezultata sa 567 od 601 biračkog mjesta, Milan Bandić osvaja manje od pedeset posto glasova. Trenutačno ima podršku 48,61 posto birača. Nezavisni kandidat Josip Kregar dobio je 23,14 posto glasova. Hadezeovac Jasen Mesić daleko je od drugog kruga sa 13,15 posto glasova.

Nisam mogao ranije davati izjave, ali zahvaljujem svojim sugrađanima jer sve što imam napravio sam u Zagrebu, i postigao sam rezultat na granici 50 posto. Očito je da ćemo morati pobijediti dva puta, jer jednom nije dovoljno - rekao je Milan Bandić malo prije 1 sat. Inače, tijekom večeri njegov tim više je puta najavljivao izjavu za medije aktualnog gradonačelnika, ali svaki put kada bi se njegova prednost smanjila, to se odgađalo.


Izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića

Kregar je istaknuo:
- Nemamo jaku organizaciju, ali imamo ideje, načela i ideale u koje vjerujemo. Ovakvim smo se rezultatima nadali, odnosno nadali smo se da će oni pokazati da se ne može reći da Bandić uživa povjerenje većine građana. Nadamo se drugom krugu.

Osijek: Đapić u finišu prestigao Matkovića; u 2. krugu ide na Bubala
U Osijeku je obrađeno svih 110 biračkih mjesta. U drugom krugu sučelit će se kandidat koalicije HDSSB-HNS Krešimir Bubalo koji je dobio 38,71 posto glasova i Anto Đapić (HSP). Čelnik pravaša u mrtvoj je utrci za drugi krug u završnici prestigao donedavnog stranačkog kolegu, odmetnutog haespeovca Gordana Matkovića. Đapić tako ulazi u drugi krug sa 22,94 posto glasova, a Matković "ispada" (21,38 posto). Inače, što se Osječko-baranjske županije tiče, HDSSB-ov kandidat za župana Vladimir Šišljagić u drugom će se krugu suočiti s kandidatom koalicije HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS Tomislavom Ivićem.

Split: Ostojić i Kerum u drugom krugu, Kuret 'out'
U Splitu je prebrojeno više od 90 posto glasačkih listića, no stvari su se već početkom večeri iskristalizirale. U drugi krug odlaze Željko Kerum (40,30 posto) i esdepeovac Ranko Ostojić (34,63 posto) dok je HDZ-ov kandidat i aktualni gradonačelnik Ivan Kuret osvojio samo 17,09 posto glasova.

Rijeka: Uvjerljiva pobjeda Vojka Obersnela
Utrka za gradonačelnika u kojoj nije bilo iznenađenja zabilježena je u Rijeci. Tamo još od prvih izlaznih anketa vodi Vojko Obersnel (SDP). Prvi rezultati iz DIP-a to i potvrđuju. Na temelju 18 od 96 obrađenih biračkih mjesta dugogodišnji gradonačelnik premoćno pobjeđuje sa 59,79 posto glasova. HDZ-ova kandidatkinja Vesna Buterin dobila je 21,48 posto glasova, a Nikola Ivaniš iz PGS-a 10,65 posto glasova.

Gradske skupštine: U Zagrebu Bandić popularniji od SDP-a
Dok se Milan Bandić bori za pobjedu u prvom krugu gradonačelničke utrke, njegova stranka SDP, čiju listu za Gradsku skupštinu nosi čelnik stranke Zoran Milanović, dobiva 33,42 posto glasova. Druga je koalicija HDZ-HSLS-HSS sa 18,38 posto glasova, potom HNS s nositeljem liste Radimirom Čačićem (8,18 posto) te nezavisna lista Velimira Sriće sa 8 posto glasova. Prag još prelazi i nezavisna lista Tatjane Holjevac sa 6,38 posto glasova.

U utrci za Gradsko vijeće Grada Splita uvjerljivo vodi nezavisna lista Željka Keruma sa 27,84 posto osvojenih glasova ispred koalicije SDP-HNS-HSU-DC sa 23,74 posto glasova. Koalicija HDZ-HSS-HSLS dobiva 14,13 posto glasova. U Gradsku skupštinu ulaze i Nezavisna gradska lista (5,43 posto), koalicija HČSP-HSP-HDS (5,67 posto) te Nezavisna lista Ljubice Vrdoljak (5,21 posto).

U osječkome Gradskom vijeću uvjerljivu većinu osvojila je lista koalicije HDSSB-HNS-ZELENI HR sa 32,66 posto glasova. Slijedi koalicija HDZ-HSP (22,88 posto). Nezavisna lista Gordana Matkovića osvaja 18,97 posto glasova, dok je koalicija SDP-HSLS-HSS-DSU četvrta sa 15,01 posto glasova. Prag još prelazi i HSU (6,09 posto glasova).

Pobjeda SDP-a u Rijeci bit će potpuna budući da će imati veliku većinu i u Gradskoj skupštini. Na temelju prebrojenih listića sa 18 od ukupno 96 biračkih mjesta, SDP u koaliciji s HNS-om, IDS-om, HSLS-om, HSS-om, ARS-om i SDA Hrvatske osvaja 49,97 posto glasova. HDZ je drugi (20,81 posto), a PGS treći (8,62 posto). Prag prelaze još HSU (6,91 posto) i AM, Lista RI (5,87 posto).

Opširnije o lokalnim izborima:

Galerija fotografija: Izborna slavlja

Glavaš za lošu telefonsku vezu s HDSSB-om optužio HDZ i policiju

Reakcije kandidata i stranačkih čelnika

Mesić: Nisam se miješao u predizbornu kampanju

Najmasovniji odaziv Varaždinaca, najslabiji u Vukovaru

Slijepim osobama nije omogućena tajnost glasovanja

Glavni kandidati uranili na glasovanje

Incidenti na biralištima

Izjave kandidata nakon glasovanja


Čehok ostaje gradonačelnik, Vlahušić i Šuica idu u drugi krug

Na temelju točno 50 posto obrađenih biračkih mjesta, nezavisni kandidat Ivan Čehok, dosadašnji gradonačelnik i sljedeće četiri godine obnašat će tu dužnost. Osvojio je 51.4 posto glasova i daleko iza sebe ostavio prvog konkurenta Gorana Habuša iz koalicije HNS-SDP-SHUS s 29.32 posto glasova. Isto nije pošlo za rukom dubrovačkoj gradonačenici Dubravki Šuici. U prvom krugu završila je na drugom mjestu s 37,95 posto glasova nakon 46 od ukupno 58 obrađenih biračkih mjesta. Veću potporu birača dobio je esdepeovac Andro Vlahušić (44.45 posto). Njh će se dvoje sučeliti u drugom krugu 31. ovog mjeseca.


Gradonačelnik Buzeta dobio 83% glasova

Na sjeveru Istre još jedan rekord - dosadasnji gradonačelnik Buzeta Valter Flego, ideesovac, po prvim je neslužbenim rezultatima dobio čak 83 posto glasova birača. (V.B.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije