Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PUTA VIŠE OD NJEMAČKE U 2 MJESECA

Austrijska vlada s još 430 milijuna eura podupire skraćeni rad, ugostitelje, sportaše i kulturnjake

BKA Andy Wenzel
10.03.2021.
u 15:23

Bonus nadoknade gubitka prihoda za tvrtke za mjesec ožujak se udvostručuje s 15 na 30 posto s ciljem povećanja likvidnosti

S ciljem premošćivanja koronakrize koja ne jenjava nego je „na koljena bacila“ i konjunkturu i tržište rada, austrijska je vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom odlučila ponovno izdvojiti novac za pomoć branšama koje su već više od pet mjeseci u kriznom modusu i ne rade, kao i poduzetnicima i zaposlenicima koji rade skraćeno, ugostiteljima za puštanje u pogon njihovih terasa, te sportašima i kulturnjacima za njihove aktivnosti.

Riječ je o Paketu mjera „teškom“ 430 milijuna eura gospodarske pomoći koji su u srijedu u Beču predstavili potkancelar Werner Kogler, ministar financija Gernot Blümel, ministrica turizma Elisabeth Köstinger i državna tajnica za umjetnost i kulturu  Andrea Mayer.

„Svima nam je već dosta, ali moramo izdržati“, poručio je uvodno Austrijancima potkancelar Kogler na predstavljanju novog Paketa pomoći koji sadrži slijedeće odredbe:

Bonus nadoknade gubitka prihoda za tvrtke za mjesec ožujak se udvostručuje s 15 na 30 posto s ciljem povećanja likvidnosti. Time se i gornja granica za ožujak povećava s 30.000 na 50.000 eura. To vrijedi za sve tvrtke, a ima ih oko 60.000, što će državu stajati oko 230 milijuna eura.

Paketom se također financijski pomažu zaposlenici koji rade skraćeno i njihovi poslodavci i to novčanom potporom od 1.000 eura po zaposleniku. Od toga 825 eura dobiva poslodavac kao dodatak na ime „nagomilanih prava na godišnji odmor“ zaposlenika, a 175 eura dobivaju zaposlenici u ugostiteljstvu ili uslužnim djelatnostima primjerice frizeri, maseri, pedikeri & CO  za nadoknadu u međuvremenu izgubljenih „napojnica“ (Trinkgeld). Taj trošak iznositi će 140 do 150 milijuna eura, a radi se o 20.000 tvrtki i oko 150.000 zaposlenika.

„Dakle riječ je o 825 eura jednokratne pomoći poslodavcima i paušalnom iznosu od 175 eura nadoknade za napojnice “, istaknuo je ministar financija.

Ugostitelji će dobiti 10 milijuna eura za oko 1.250 projekata, vezanih uz otvaranje novih terasa kafića i lokala, njihovo preuređenje ili proširenje. Mali poduzetnici biti će subvencionirani s 20 posto, a srednja poduzeća s 10 posto. Najmanji iznos ulaganja je 5.000, a najviši 20.000 eura.

„Već pet mjeseci je zatvoreno ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Nitko ne bi rađe nego ja da možemo govoriti o otvaranju“, rekla je ministrica turizma Köstinger. Napomenula je kako je „ u veljači realizirano samo 38 posto zimskog turizma“.

Za područje sporta izdvojeno je 9 milijuna eura, između ostalog i za subvencioniranje članstva sportskih klubova i društava.
Umjetnost i kultura dobila je 20 milijuna eura potpore za preživljavanje i davanje novih impulsa za buduće aktivnosti, od čega je 10 milijuna namijenjeno modernizaciji i saniranju kulturnih ustanova.

Državna tajnica za umjetnost i kulturu Mayer je rekla kako je za slobodne umjetnike „Lockdown bonus“ odnosno dodatna pomoć od 1.000 eura po umjetniku i po mjesecu, produžen do kraja lipnja ove godine i da je to već treće produženje.

„Austrija je do sada odobrila ili isplatila već više od 33 milijarde eura pomoći“, istaknuo je ministar financija Blümel, ustvrdivši kako je to „tri puta više nadoknađenog prihoda gospodarstvenicima nego li je Njemačka isplatila u studenom i prosincu prošle godine“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije