Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija želi da se u kontroli granica policiji pridruži i europska vojska

Europska komisija u prijedlogu za budući sedmogodišnji proračun od 2021.  predlaže povećanje broja graničnih snaga na 10 tisuća
30. kolovoza 2018. u 14:30 2 komentara 734 prikaza
Migranti u Španjolskoj
Foto: Reuters/PIXSELL

Austrija je u četvrtak predložila korištenje oružanih snaga Europske unije kako bi se pomoglo pograničnoj policiji Saveza u zaustavljanju ilegalnih migranata

Afera trese Italiju Ministar unutarnjih poslova pod istragom zbog otmice. Salvini: branio sam državnu granicu!

Austrijska vladajuća koalicija konzervativaca i krajnje desnice želi snažniju kontrolu europskih kopnenih i morskih granica. 

Ministar obrane Mario Kunasek, pripadnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), iznio je drugim europskim ministrima na zatvorenom sastanku svoj plan koji se temelji na austrijskom iskustvu slanja vojske na granice.

Kunasek je naglasio kako bi vojska bila pod zapovjedništvom policije, otkrili su diplomati. 

Brod razdora Sukob zbog migranata: 'Italija sama sebi puca u nogu', tvrdi EU povjerenik

"Moramo djelotvorno štititi naše granice", rekao je austrijski ministar novinarima nakon susreta, dodavši kako je o tom prijedlogu održana "pozitivna rasprava"

Nekoliko europskih vlada je izrazilo zabrinutost, čime se ponovno pokazuje razdor među članicama EU-a oko upravljanja migrantskom krizom, raspodjele tražitelja azila i sprječavanja budućeg priljeva migranata. 

Austrija, koja je 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, odlučna je u stvaranju pritiska na savez kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015. kad je više od milijun migranata stiglo u Europu iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka. 

Matteo Salvini Talijanski tužitelj Salvini pod istragom zbog otmice?

Italija i Mađarska također žestoko odbijaju trenutnu migrantsku politiku Bruxellesa. Rim je naredio zatvaranje morskih luka za većinu brodova s migrantima, dok je Budimpešta podigla ogradu.

Kunasek je iznio svoj prijedlog stavljanja vojske na raspolaganje europskoj graničnoj agenciji Frontex nakon austrijske vježbe u lipnju kojoj je prisustvovao ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, također iz FPÖ-a. Vježbom je simuliran dolazak stotina migranata, a korišteni su vojnici i vojni helikopteri Black Hawk.

Migranti preplavili Španjolsku obalu, Madrid traži 'europsko rješenje'

Migranti u Španjolskoj
1 / 14

EU već provodi misiju na Mediteranu, no na kopnu nema napretka u pokušajima da se produbi vojna, policijska i civilna suradnja oko zaštite granica, usprkos deklaraciji kojom se prošle godine na to obvezalo više od deset država središnje i jugoistočne Europe.

Njemačka i Estonija najviše sumnjaju u plan Austrijanaca. 

"Postoji vrlo malo načina na koje vojska, čak i teoretski, može djelovati na granici", upozorio je estonski ministar obrane Juki Luik

Angela Merkel silvije tomašević Izbjeglice zaposleni, alI još ne i integrirani

"Ako nema vojnog sukoba sve može rješavati policija", dodao je. 

Jedan austrijski dužnosnik rekao je kako je cilj prijedloga uspostaviti sustav koji bi omogućio korištenje vojnih medicinskih jedinica i vojnih helikoptera te vojnika, u slučaju da se policija ne bi mogla sama nositi sa situacijom. 

Migranti u Španjolskoj
1 / 10

Policijske i civilne vlasti nadzirale bi operacije u kojima bi sudjelovala vojska te odlučivale hoće li biti naoružana, dodao je dužnosnik. 

Europska komisija u prijedlogu za budući sedmogodišnji proračun od 2021.  predlaže povećanje broja graničnih snaga na 10 tisuća. Austrija smatra kako bi im vojska mogla biti podrška ili djelovati dok Frontex ne dostigne tu brojku.

VIDEO Migrant iz Irana kolcem napao hrvatskog policajca na granici sa Slovenijom 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • AAAAAA:

    "Postoji vrlo malo načina na koje vojska, čak i teoretski, može djelovati na granici", upozorio je estonski ministar obrane Juki Luik. ------------------------------------------ ovaj je ili lud ili napušen!!!

  • Avatar VečernjiPopušiteMiKurac
    VečernjiPopušiteMiKurac:

    Kako su se Zapadne države radovale skidanju sa vlasti i egzekucijama Sadama Huseina i Muamera Gadafija koji su bili prepreka stampedu migranata u svijetu... Polakomili su se za bankovnim računima,imovinom i besplatnom naftom... Ovo je samo račun za naplatu došao..