Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ministar unutarnjih poslova pod istragom zbog otmice. Salvini: branio sam državnu granicu!

Matteo Salvini i šef njegova kabineta osumnjičeni su zbog zadržavanja 177 izbjeglica na brodu talijanske obalne straže
26. kolovoza 2018. u 13:24 8 komentara 1502 prikaza
Foto: Reuters

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini i šef njegova kabineta Matteo Piantedosi pod istragom su zbog otmice, nelegalnog uhićenja i zlorabljenja položaja, a sve vezano za zadržavanje 177 izbjeglica na brodu talijanske obalne straže Diciotti.

Diciotti IPAK POPUSTIO Salvini dopustio migrantima s Diciottija da se iskrcaju na Siciliji

U noći na nedjelju i posljednji izbjeglice, nakon maloljetnika i bolesnika, izašli su iz broda pošto su Albanija, Irska i Talijanska biskupska konferencija (CEI) potvrdili kako će preuzeti migrante. Salvini (čelnik Lige) je odmah ljutito odgovorio kako ga istraga neće zaustaviti i kako će nastaviti svojim putem.

Istragu je pokrenuo tužitelj iz Agrigento Luigi Patronaggio čim je Salvini zabranio iskrcaj izbjeglica s talijanskog broda koji je od ministra za infrastrukturu Danila Toninellija (član Pokreta 5 zvijezda) dobio dozvolu za ulazak u luku u Cataniji.

migranti Drama s migrantima Salvini: Previše zemalja u EU želi biti lukavo na štetu Italije

Podsjetimo, talijanska obalna straža je intervenirala kako bi spasila izbjeglice koji su na plovilu krenuli iz Libije, a pomogla im je malteška obalna straža i upućeni su prema talijanskim vodama.

Brod Diciotti pet je dana stajao u luci Cataniji, a Salvini nije davao dozvolu da izbjeglice budu iskrcani prije nego zemlje Europske unije ne dogovore gdje će biti razmješteni.

1 / 4

Na koncu je u subotu uvečer došla najprije potvrda albanskog ministra vanjskih poslova Ditmira Bushatia kako će Albanija ugostiti 20 izbjeglica, jer se sjeća kako je 1991. Italija prihvatila gotovo 25.000 Albanaca koji su na brodu došli u Bari. Irska će također prihvatiti 20 izbjeglica, a ostalih više od stotinu će udomiti talijanska crkva.

Salvini je nazvao sramotnim što je protiv njega otvorena istraga jer je, kaže, branio državnu granicu. Nije dopuštao ulazak izbjeglicama koje je nazvao ilegalnima.

Tužitelj Patronaggio je svoj dio israge i optužnicu protiv Salvinija i njegova šefa kabineta uputio nadležnom tužiteljstvu u Palermu, koje u roku od 15 dana predmet mora uputiti Sudu ministara, organu koji je kompetentan za eventualna kaznena djela premijera i ministara. To sudsko vijeće sastavljeno je od trojice članova koji su svake dvije godine izabrani izvlačenjem imena među onima koji su najmanje pet godina u službi.

migranti u Maljevcu Pojačan nadzor granice U Crnu Goru ušlo 2850 migranata, vojska i policija nadziru granicu s Albanijom

Nakon što će oni razmotriti dosje moći će slučaj ili arhivirati ili uputiti republičkom tužitelju koji će zatim dozvolu za nastavak istrage morati zatražiti od jednog doma Parlamenta, u ovom slučaju od Senata pošto je Salvini izabran u taj dom.

Cijeli slučaj poprimio je, dakako, političku dimenziju, a poglavito se govori o držanju Salvinija prema izbjeglicama, njigovim ucjenama Europske unije…

Angela Merkel i Viktor Orban Migrantska kriza Orban: Mađarska solidarnost ogleda se u ogradi na granici sa Srbijom i Hrvatskom

U utorak će se Salvini u Milanu sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Pokret 5 zvijezda (M5s) daje do znanja kako to nije susret na vladinoj razini, odnosno samo je između Salvinija kao čelnika Lige i Orbana. Dakle M5s se distancira od Salvinijeve inicijative da se sastane s Orbanom. Oporbeni lijevi centar priprema prosvjede u Milanu prtiv Orbana.

 

>> Papa Franjo susreo se s osam žrtava spolnog zlostavljanja i zatražio oprost

1 / 1
Papa Franjo u Irskoj
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Zapadnjak:

  zanimljivo, recimo da postoje nategnute interpretacije pa da istraga ima pravnog smisla, ali zasto nema istraga i optuznica nad migrantima vezanih za ilegalni prelazak granice, tu nije potrebna nikakva interpretacija, ili recimo zasto se ne provode istrage nad tzv. "humanitarnim ... prikaži još! organizacijama" za trgovinu ljudima?

 • Avatar YJKAH
  YJKAH:

  Tomašević je ushićen ovom vijesti o Salviniu, čak se niti ne trudi prikriti svoju radost.

 • Bel:

  Strasno. Nema cega se ludjaci nece dosjetiti samo kako bi pripustili jos dodatne milijune ljudi "bez alata i zanata" u EU. A o drugim kulturoloskim vrijednostima da i ne govorimo.