Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija od utorka do kraja studenoga u 2. 'lockdownu': Zabrana kretanja noću i ostala masivna ograničenja

Vladinom odlukom ograničavaju se i privatni kontakti i svode na minimum te se mogu ubuduće sastati najviše dva domaćinstva ( maksimalno 6 odraslih osoba plus maksimalno 6 maloljetne djece iz svakog domaćinstva).
31. listopada 2020. u 19:53 22 komentara 9913 prikaza
Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives to give testimony at a parliamentary inquiry committee in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji i dalje dramatično raste ili bolje rečeno „eksplozivno“, kako je na konferenciji za novinare u sjedištu austrijske vlade u Beču u subotu poslijepodne rekao austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz, održanoj zajedno s potkancelarom Wernerom Koglerom, ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom, ministrom unutarnjih poslova Karlom Nehammerom i ministrom financija Gernotom Blümelom. 

Fast coronavirus PCR test in a test container in Vienna UOČI NOVOG 'LOCKDOWNA' U Austriji u 24 sata 5.349 novozaraženih i 27 umrlih

Kurz je rekao kako je stoga u dogovoru Vlade sa socijalnim partnerima, oporbenim parlamentarnim strankama i pokrajinskim poglavarima odlučeno  da Austrija od utorka 3. studenoga u 0 sati  ide u  novi „lockdown“, koji će trajati do kraja mjeseca studenoga. Potom je predstavio Vladin novi Paket rigoroznih mjera i masivnih ograničenja kako bi se usporilo odnosno zaustavilo dramatično širenje koronavirusa u zemlji.

"Masivna ograničenja su hitno potrebna kako se zbog pandemije koronavirusa ne bi preopteretio zdravstveni sustav“, istakao je Kurz dodavši: Ako sada ne reagiramo, doći će do preopterećenja medicinskih kapaciteta. Tada bi liječnici morali odlučivati hoće li u intenzivnoj njezi zbrinuti jednog Covid-19 pacijenta ili nekoga tko je imao neki udes – a to nećemo dozvoliti“. Potom je predstavio nove mjere:

Zabrana kretanja noću odnosno izlaska iz svog privatnog stambenog prostora na ulice za sve građane od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, osim u pet iznimnih opravdanih slučajeva: odlazak na posao, otklanjanje opasnosti, pomoć nemoćnima, osnovne (apoteka, liječnik itd), kao i tjelesne i psihičke potrebe (šetnja, jogging i sl.)

Luka Čičin Šain 'dobre šanse za cjepivo' Čičin-Šain: Treba uvesti strože mjere. Objasnio zašto su maske i provjetravanje jako važni

Ograničenje kretanja prvobitno vrijedi 10 dana tj. do 12. studenoga, s mogućnošću daljnjeg produžetka na parlamentarnoj razini svakih desetak dana, a sve ostale mjere do kraja studenoga.

Vladinom odlukom ograničavaju se i privatni kontakti i svode na minimum te se mogu ubuduće sastati najviše dva domaćinstva ( maksimalno 6 odraslih osoba plus maksimalno 6 maloljetne djece iz svakog domaćinstva).

Zatvaraju se svi restorani, kavane i drugi ugostiteljski objekti kao što su pubovi, klubovi i barovi. Ostavljena je mogućnost dostave hrane u kuće ili samopodizanje (Take-Away), izuzev u vrijeme opće zabrane kretanja od 20 sati navečer do 6 sati ujutro.

Hoteli i prenoćišta se zatvaraju do kraja studenoga, a izuzetak su samo službena putovanja i nužna i izričito ne-turistička noćenja.

Cijepljenje protiv koronavirusa - ilustracija OČEKUJE SE KRAJEM GODINE Već sad proizvode milijardu doza oxfordskog cjepiva

Na četiri tjedna zatvaraju se i fitnes centri, zabavni parkovi, Zoološki vrtovi,  a kompletni „Shutdown“ (zaključavanje) vrijedi do kraja studenoga i za kulturno područje: kazališta, operne kuće, koncertne dvorane, muzeji i kina, rekao je potkancelar Kogler.

Napomenuo je kako zabrana vrijedi i za rekreativni i amaterski sport na i u svim javnim i privatnim sportskim objektima i bazenima, no da su pojedinačni sportovi na otvorenom dozvoljeni.

"Važno je naše socijalne kontakte smanjiti, jer smanjenje kontakata samo za trećinu znači prepoloviti broj zaraza“, poručio je.
Odlukom austrijske vlade zabranjuju se i svadbe osim vjenčanja na općini, proslave rođendana i Božićni sajmovi. Izuzetak su umjetničke probe koje služe u poslovne svrhe.

Pogrebi su dozvoljeni uz nazočnost najviše 50 osoba.

Zagreb: Građani sve više nose maske na otvorenom zbog sve većeg broja zaraženih Vrhunac epidemije Kako je Zagreb postao glavni grad korone

Otvorenima, prema Vladinoj odluci ostaju:

Škole za učenike nižih razreda Osnovne škole te Dječji vrtići. Učenici viših razreda (od petog nadalje, što su u Austriji već gimnazijalci) i studenti imat će do kraja studenoga nastavu na daljinu (E-Learning).

Frizeri, pedikeri, kozmetički saloni ili kako je Kurz rekao sve uslužne djelatnosti „od frizera do fizioterapeuta“ mogu i dalje raditi, uz poštivanje strogih zaštitnih mjera, uz obvezne maske i ne više od jednog klijenta na 10 kvadratnih metara. 

Sve trgovine i trgovački centri  također ostaju i dalje otvoreni,a ne samo prehrambeni, kao što je to bio slučaj za vrijeme prvog „lockdowna“, uz vođenje računa da po kupcu mora biti najmanje 10 kvadratnih metara raspoloživog prostora. 

Kurz je u ime Vlade apelirao na poslodavce da omoguće svojim zaposlenicima rad od kuće (Home Office), gdje god je to moguće i uvedu obvezu nošenja maski na radnom mjestu, uz suglasje obiju strana, ako nema pleksiglas pregrada i nemoguće je držati fizički  razmak od najmanje metra. 

Ministar zdravlja Anschober je rekao kako se je posebno vodilo računa o „intenzivnoj zaštiti“  štićenika i djelatnika kao i posjetitelja domova za starije osobe, za koje je naručeno tri milijuna antigen testova. Posjete štićenicima su dozvoljene svakih dva dana, a od 3. do 17 ožujka u posjet smiju doći samo dvije različite osobe. Vlada je također najavila novčano obeštećenje ugostitelja i hotelijera od 80 posto, a osnovica za obračun bit će promet ostvaren u studenome prošle godine, kako je rekao ministar financija Blümel, najavivši automatski obračun čim to odobri Europska komisija. Napomenuo je da je najviši iznos isplate prema naputcima EK  800.000 eura. Istakao je kako će Austrija za obeštećenje ugostitelja i hotelijera u 2. lockdownu utrošiti preko milijardu eura.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna DRAMATIČAN RAST Austrija pred novim Lockdownom, 4453 novozaraženih u jednom danu, krizni sastanak vlade

Ministar unutarnjih poslova Nehammer je rekao da kazna za one koji se neće držati zabrane izlaska noću iz kuće iznosi 1.450 eura dodavši: „Policija će strogo kontrolirati pridržavanje mjera kako bi prekinuli lanac zaraze koje najviše ima u privatnim obiteljskim krugovima Nema alternative, policija je partner građana“. 

Privatni stambeni prostor i dalje za policijske kontrole ostaje nedokučiv, zbog povrede osobnih sloboda. Jedino gdje policija može kontrolirati i kažnjavati su partijanja u garažama i podrumima. Kurz je rekao kako je svjestan da su mnogi ljudi „već siti“ ograničenja, istaknuvši kako Vladi nije bilo lako donijeti navedeni Paket mjera jer se radi o „dramatičnim zahvatima u njihov društveni život“. "Ali drugi lockdown bio je nužan“, poručio je austrijski kancelar zamolivši austrijske građane za razumijevanje u ovoj , za cijelu zemlju, teškoj situaciji. O paketu novih mjera sprečavanja širenja koronavirusa i Vladinoj odluci o uvođenju 2. Lockdowna sutra odlučuje Glavni odbor austrijskog Parlamenta. 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • mikrogrizzly:

    Vratilo im se što su Hrvatsku "prikucali" krajem kolovoza i de facto prekinuli god. odmor brojnim austr. obiteljima koje su bile na obali Jadranskog mora - sad oni moraju početi zimsku turističku sezonu (1. studeni je obično taj datum), a ... prikaži još! imaju rekordne brojke zaraženih, na žalost. E sad da ih vidimo, lako je bilo drugima držati prodike (Kurz: "Austria first!") - nek objasne situaciju svojim hotelijerima i ostalim zaposlenicima zimskih centara koji će vršiti daleko gori pressing nego što je bio slučaj s hrv. turističkom zajednicom ljetos. Ne zaboravite, oni su nonšalantno širili epidemiju (Ischgl) zbog prioriteta gospodarskih parametara i na isteku zime...

  • Crni_moj:

    Ovo su nesigurna vremena Miki ostani kod kuće

  • Maux:

    Otvorit ce se u prosincu kad krene skijaska sezona i advent?