Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAKRIVENO U VINOGRADU!

Arheološko otkriće u Italiji oduševilo svijet: Moglo bi biti jedno od najvećih ove godine

Arheologija
Foto: GettyImages
28.05.2020.
u 14:41

Mozaik su pronašli članovi organizacije Sprintendenza di Verona.

Talijanski arheolozi otkrili su vrhunski očuvan mozaik iz razdoblja antičkog Rima u regiji Valpolicella u pokrajini Verona u Italiji. Sakriven pod slojevima zemlje vinograda, pronađeni mozaik vjerojatno dolazi iz razdoblja 1.st. poslije Krista i u izvrsnom je stanju. 

Povjesničar Myko Clelland prvi je objavio na Twitteru vijest o arheološkom otkriću za kojeg se smatra da bi moglo biti jedno od najvećih ove godine. 

Iako se slična otkrića događaju, Myko je izjavio za Bored Pandu kako je "rijetkost pronaći nešto u tako dobrom stanju i cijelo". 

- Inače, čovjek i priroda učine svoje i dijelovi tada ili nestanu ili se oštete - istaknuo je. 

Mozaik su pronašli članovi institut Soprintendenza di Verona. Myko je za otkriće saznao jer su mu rekli članovi obitelji koji, inače, žive u Veroni. 

Smatra se kako je mozaik dio rimske vile koja je bila na tom području i koju su već duže vrijeme tražili arheolozi. 

- Pokazali su mi na čemu rade i koliko je nevjerojatno što su otkrili i morao sam to podijeliti sa svijetom. Oni zaslužuju svo priznanje - ustvrdio je Myko.  

Iako su fotografije oduševile mnoge, neki su šaljivo nadometnuli kako je ovo možda kriva godina za arheološka iskapanja. 

Komentara 1

ZA
Zagy154
16:45 28.05.2020.

Koliko takvih mozaika ima po Zagorju,samo nedaj bože dirat vinograd,mam te tuži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije