Naslovnica Vijesti Svijet

Arapi naseljavaju Ilidžu, Konjic, Jablanicu, mostarsku Bunu…

Blizina Travnika, u kojem na privatnim fakultetima studira veliki broj turskih i studenata arapskog porijekla, privukla je Arape da ljetne mjesece provode upravo na Vlašiću.
17. travnja 2017. u 09:16 111 komentara 47432 prikaza
šeik
Foto: Reuters/Ilustracija

Državljani arapskih zemalja nastavljaju s ekspanzijom na teritorij BiH, točnije na Vlašić. Posrednici se, s dolaskom proljeća, sve više raspituju za kupovinu zemljišta na ovoj planini, a objekti koji su započeti prošle godine skoro su izgrađeni, piše Dnevni avaz, prenosi Vecernji.ba.

Traže se veće, distancirane, parcele koje nisu u blizini ceste koja vodi do Babanovca, gdje se nalaze ekskluzivni vlašićki hoteli i oko tri tisuće vikendica.

arabija kupnja zemljišta Arapi kupuju desetine hektara napuštene zemlje posavskih Hrvata sarajevo CIJENE SKOČILE Arapi nakon Sarajeva imaju novu hit zonu za nekretnine i zemljište u BiH: 'Kupuju masovno i sve što vide'

List piše kako je poznato je da Arapi u zadnjih nekoliko godina naseljavaju i sarajevsku Ilidžu, Konjic, Jablanicu, mostarsku Bunu…

Kako navodi Avaz Arapi na Vlašiću žele ulagati u hotele i trgovačke centre, koji bi se nalazili u blizini kompleksa već izgrađenih vikendica, ali ne i glavnog centra na Babanovcu.

Pored toga, najavljena je i gradnja još stotinjak kuća.

Blizina Travnika, u kojem na privatnim fakultetima studira veliki broj turskih i studenata arapskog porijekla, privukla je Arape da ljetne mjesece provode upravo na Vlašiću.

Već sada pune smještajne kapacitete, ali istovremeno ulažu i novac.

>>Saudijski veleposlanik traži da se strancima u BiH omogući kupnja nekretnina

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • longvillager:

  Sin Arapina: „Reci mi tata, kakav je ovo čudan šešir koji nosimo?“ Tata Arapin: „Nije to sine šešir, ovo je naša arapska marama koju muškarci nose preko glave u pustinji, a štiti od jakog sunca.“ Sin: „A zašto nosimo ovu ... prikaži još!o ovu haljinu?“ Tata: „ Nije to haljina, to je džalabija, odjeća koja vrlo pouzdano štiti od jakog pustinjskog sunca.“ Sin: „A zašto nosimo ove ružne cipele?“ Tata: „Nisu to sine cipele, to su posebne sandale kako bi se spriječile opekotine koje mogu nastati od hodanja po vrelom pustinjskom pijesku“ Sin: „Hmmm, ako je sve to zbog jakog pustinjskog sunca, koji ćemo onda mi k**** na Ilidži?!?!“

 • selbivoje:

  hahahahaha koji vic, jos se smejem, reci mi sto je to "marama" pa ono "sandal" da se jos vise nasmejem, haha cuo sam jos jedan drugi vic, pita turcin naseg zemljaka jel ovo "bunar" ?-a nas zemljak mu veli "to ... prikaži još!o je rupa okrugla ili cetvrtasta duboka, sazidana kamenjem ili betonom ,a u njoj voda, i iz nje izvlacimo vodu sa "kofom"

 • Avatar toxic alien
  toxic alien:

  Sta ces, to im Alija ostavio u amanet, njima i turskom sultanu..., da se nasele i sve "vlahe" rasele. Kad naprave dovoljno dzamija po Hrvatskoj, eto njih i tamo da "ulazu" u nekretnine i biznise.