Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADIKALNI PLAN VLADE

Antikrizne mjere - Mladi koji otplaćuju stan gube najviše

krediti
Foto: Arhiva VL
1/3
20.04.2010.
u 19:20

Simulacije pokazuju da bi veće poreze plaćalo osam posto zaposlenih s dohocima većim od 10 tisuća kuna – no platni razredi još se ne znaju.

Ministarstvo financija i autori Vladina gospodarskog programa kažu da još nisu odredili platne razrede unutar kojih će se primjenjivati tri nove porezne stope, no neovisno o tome uvjeravaju da će u godinu dana porezni obveznici ubuduće platiti 1,3 milijarde kuna manje poreza na dohodak nego sada. Točne izračune trebalo bi predstaviti Ministarstvo financija idućih dana, a premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević kaže da promjena ide za tim da radnici s nižim dohocima plaćaju manje poreza, dok bi se veće porezno opterećenje prevalilo na tzv. srednji gornji sloj.

>>Pogledajte tablicu kako će se smanjiti primanja gotovo svih zaposlenih

>>Državne tvrtke moraju platiti svoje dugove makar dizale kredite

Stručne službe Ministarstva financija razrađuju nekoliko mogućnosti, sve je još otvoreno, a projekcija koju donosimo polazi od pretpostavke da će se stopa od 40 posto primijeniti na poreznu osnovicu veću od 9000 kuna. U toj bi varijanti veće poreze plaćalo približno osam posto zaposlenih u državi (od 80 do 90 tisuća zaposlenih) koji mjesečno zarađuju od 10 do 20 tisuća kuna. Svima drugima, uključujući i menadžerski vrh s mjesečnim plaćama od 50 i više tisuća kuna neto, država bi na mjesečnoj razini uzimala manje. Koliko je to realno, drugo je pitanje, pogotovo što država ostaje bez prihoda od kriznog poreza. Dobit tvrtki pada, pa se ni tu neće imati što uzeti.

>>Šuker: Na bruto plaće veće od 9000 kuna trebao bi ići će porez od 40 posto


>>Na plaće i imovinu prezaduženih građana sjest će skrbnici

>>Ulaganje veće za dva posto u drugi stup donosi 40% veće mirovine

Menadžeri na dobitku

No, ishod je sasvim drukčiji kada se u priču ubaci povrat poreza po godišnjoj prijavi, jer tada gube svi koji su koristili pravo na olakšice, osim možda nekoliko ljudi koji zarađuju oko sto tisuća kuna, kao što je Mudrinić, direktor T-HT-a, ili pak prvi bankari u državi. Riječ je o 12 tisuća kuna troškova za zdravstvene usluge, životno i mirovinsko osiguranje te stambene potrebe.

Slabije plaćeni radnici godišnje gube 1800 kuna, a oni koji zarađuju više od 10 tisuća oko 5400 kuna, ne računajući prirez. Podaci Ministarstva financija za 2008. pokazuju da se olakšicama koristilo 640 tisuća poreznih obveznika: radnika, umirovljenika i vlasnika obrta. Najviše građana – 222 tisuće – prijavljuje uplate za premije dopunskog i privatnog osiguranja i tom se povlasticom koristio siromašniji krug građana, umirovljenici koji nisu mogli riskirati da plaćaju pune troškove liječenja. Slijedi ih 178 tisuća obveznika s prosječnih dvije tisuće kuna računa za različite zdravstvene usluge (ukupno 317 milijuna kuna), a na trećem mjestu je 159 tisuća građana koji plaćaju životno osiguranje.

>>U javnoj upravi ugrožena radna mjesta informatičara i čistačica


>>Na udaru i zdravstvo - Vlada gasi odjele bez pacijenata?

Financijski najveće olakšice koristili su kupci stanova, njih 105 tisuća, većinom mladih koji su u prosjeku prijavili 8750 kuna izdataka za kamate ili uređenje stana, a njihova ukupna godišnja stambena olakšica iznosila je 919 milijuna kuna. Njima će zacijelo najteže pasti ukidanje poreznih olakšica jer će ostati bez četiri-pet tisuća kuna povrata kojima su mogli pokriti jednu do dvije mjesečne rate kredita.

Sredinom 2010. nove stope
Vlada, doznajemo, nema namjeru ukidati olakšice za područja od posebne državne skrbi, ali mijenjat će se pravila prema kojima se može ostvariti taj status. Očekuje se znatno smanjenje broja općina, gradova i županija koje imaju status područja od posebne državne skrbi. Promjena načina oporezivanja dohotka bit će uvod i u reorganizaciju lokalnih jedinica. Krizni porez bit će povučen 1. studenog jer bi se navodno do tada ekonomija mogla početi oporavljati, pa će i potrošnja biti veća, što bi apsorbiralo fiskalne gubitke od ranijeg povlačenja tog poreza.

>>HGK: Za prave rezultate Vladinih mjera potrebna je jedinstvena strategija

>>Što slijedi? - Izglasavanje ekonomskih mjera oporba će moći samo kritizirati

Nove porezne stope stupile bi na snagu sredinom 2010., kazao je Šuker na GSV-u. Harač bi se plaćao četiri mjeseca dulje. Stručnjaci imaju rezerve prema predloženim poreznim varijantama, jedni bi radije smanjivali stopu doprinosa za socijalna osiguranja i tako smanjivali cijenu rada, dok bi drugi porezni sustav reformirali prema uvođenju imovinskih poreza. Uvođenje OIB-a priprema je i za takvu mogućnost.

>>Nove mjere i u školstvu - Na burzi je i danas 12 tisuća bivših učenika srednje ekonomske!

Komentara 67

SM
stari_mudrac
19:34 20.04.2010.

sirotinju je najlakše i najbolje guliti. svakom po kunu pa je to 4 500 000 kn., a uzmi ti todoriću 4 500 000 kn ako si frajer, sirotinji možeš i 10 kn pa se ne buni. a to je onda 45 000 000 a čudimo se zašto u africi ratuju za vlast. pa što više gladnih to više mušterija za guliti. ne možeš pljačkati švicarce ili šveđane, oni ne daju. samo sirotinju.

GO
gocat
00:23 21.04.2010.

Hrvatska Demokratska Zajeb****** ide dalje!

TO
tobago
09:56 26.04.2010.

kao da je to nešto novo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije