Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U ŠKOLSTVU

Na burzi je i danas 12 tisuća bivših učenika srednje ekonomske!

Prijamni ispit
Goran Stanzl/PIXSELL
20.04.2010.
u 19:39

Bivša ministrica obrazovanja Lilja Vokić smatra pak da bi država s tržištem rada trebala usklađivati i upise u srednje škole, a ne samo na fakultete.

Svatko normalan podržat će mjere koje nas mogu odvesti samo naprijed. A deset ciljeva uvrštenih u jučer predstavljen Program gospodarskog oporavka u vezi s obrazovanjem i znanošću mirišu na korak naprijed, možda i dva. Teško će se naći netko u Hrvatskoj tko neće podržati mjeru Vlade da jače stimulira ulaganja u istraživanje i razvoj nove tehnologije, tko ima nešto protiv cjeloživotnog obrazovanja ili sufinanciranja poslijediplomskih studija zaposlenicima u gospodarstvu.

Isto tako većina će pohvaliti nastojanja Vlade da kod mladih potakne poduzetnički način razmišljanja. No ni jedna od tih mjera nije otkrivanje tople vode. Većinu je u nedavnom intervjuu za Večernji list otkrio ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs poput uvođenja male mature i reforme srednjoškolskog obrazovanja. Tada je Fuchs najavio da će država početi pratiti i analizirati tržište rada i u skladu s tim analizama odlučivati koliko studenata želi financirati. Pa će tako država reći – nama ne treba 1000 brucoša ekonomije u godini, mi za njih plaćati nećemo. Ali treba nam, primjerice, 1000 diplomiranih inženjera strojarstva, elektrotehnike i matematike.

– Vlada je ovim mjerama napravila pametan potez jer za izlazak iz krize potrebno je ulagati u obrazovanje. Država ima novce i ima pravo stimulirati upis i ulagati u one profile koji su joj potrebni. Pogotovu mi se sviđa što žele poticati studiranje prirodnih i tehničkih znanosti. Najavljeno donošenje Zakona o sveučilištima s druge stane regulira način upravljanja i nije nužno za provođenje ključnih mjera – smatra Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

Bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić smatra pak da bi država s tržištem rada trebala usklađivati i upise u srednje škole, a ne samo na fakultete. Tada, kaže, ne bi na burzi bilo 12 tisuća nezaposlenih sa srednjom ekonomskom školom kao što ih ima danas.

– Sve mjere koje nas mogu odvesti naprijed podržavam. Posebno mi se čini pametnim smanjiti broj nenastavnog osoblja u javnim školama jer za to ima prostora. Ima prostora i za smanjenje nastavnog kadra, ako se mene pita. No kad govorimo o racionalizaciji mreža škola, nisam za gašenje škola na otocima i u brdskim krajevima. Ali spajanje malih škola u centru Zagreba u čijim razredima sjedi 15 đaka podržavam, baš kao i spajanje dviju ili triju škola koje obrazuju srednjoškolce za isto zanimanje – kaže Vokić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije