Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kancelarka nakon kancelarke?

Annalena može preuzeti vlast sa “semaforkoalicijom”

Greens gather to announce the designated candidate for chancellor, in Berlin
Foto: Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 21:45

Dok su Zeleni glatko imenovali svoju kandidatkinju, oko istog pitanja eskalirao je politički rat među demokršćanima

Dok se nastavlja neizvjesnost u redovima Kršćansko-demokratske unije (CDU) i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) oko pitanja hoće li kancelarski kandidat postati šef CDU Armin Laschet ili bavarski premijer i šef CSU Markus Söder, Zeleni su “K-pitanje”, kako njemački mediji nazivaju imenovanje kancelarskih kandidata, riješili glatko i bez potresa. Za kancelarsku kandidatkinju Zeleni su imenovali supredsjednicu stranke Annalenu Baerbock, a vijest je objavio upravo Robert Habeck, koji s Baerbock supredsjedava strankom, koja im je prepustila da sami odluče tko će preuzeti tu ulogu.

‘Budućnost u našim rukama’

Tako su Zeleni poslali poruku o suglasju i razumijevanju Baerbock i Habeck, za razliku od konkurenata na desnici, koji se već tjednima ne mogu dogovoriti oko svog kancelarskog kandidata. Prije Zelenih samo je SPD izabrao svog kancelarskog kandidata, i to ministra financija Olafa Scholza, a ne supredsjednike Saskiju Esken i Norberta Walter-Borjansa.

Baerbock će biti službeno nominirana na stranačkom kongresu u lipnju, no riječ je samo o formalnosti. Ovo je prvi put da Zeleni u 40-godišnjoj povijesti stranke ističu svog kancelarskog kandidata, što također ukazuje na novu dinamiku na njemačkoj političkoj sceni uoči rujanskih izbora. Naime, pet mjeseci uoči izbora CDU je u slobodnom padu, nakon što je stranka u samo nekoliko mjeseci izgubila trećinu birača, a Zeleni im se opasno približavaju kao druga stranka u Njemačkoj, a razlika između njih je sada na razini statističke pogreške. Zeleni na ovim izborima žele postati vodeća politička sila u Njemačkoj, jer su u toj stranci svjesni da će samo tako moći provesti svoje ambiciozne planove o zelenoj tranziciji. O tome svjedoči i odgovor Baerbock na pitanje jesu li Zeleni spremni koalirati s konzervativnim blokom.

– Željeli bismo voditi ovu vladu, ali o tome će odlučiti birači. A nakon toga ćemo pregovarati i vidjeti s kim ćemo surađivati – poručila je Baerbock odgovarajući na pitanje o mogućnosti crno-zelene koalicije, koja je ranije na saveznoj razini bila tabu, iako takve koalicije već djeluju na razini saveznih pokrajina, primjerice u Hessenu i Baden-Württembergu.

Baerbock je odrasla je u blizini Hannovera, studirala politologiju i pravo, a iza nje je strelovit uspon u Zelenima. Ta 40-godišnja majka dvoje djece 2009. postaje predsjednica Zelenih u pokrajini Brandenburg, 2013. ulazi u parlament, a 2018. s Habeckom postaje supredsjednica stranke. Baerbock smatra da njezinom kandidaturom počinje novo stranačko poglavlje, ali i novo poglavlje za Njemačku.

– Imamo jasnu ideju. Zaštita klime zadatak je našeg vremena, zadatak moje generacije. Želim da politika savezne vlade postavi nove standarde. Budućnost nije nešto što se jednostavno događa. Budućnost je u našim rukama, zato sam danas ovdje – kazala je ambiciozna i odlučna političarka, u čijem je mandatu stranka izrasla u snažnu političku silu, koja prema posljednjim anketama uživa potporu oko 22 posto građana, dok je Zelene na posljednjim izborima biralo nešto manje od devet posto birača, što svjedoči o snažnom rastu stranke. To je svakako i zasluga novog stranačkog vodstva, Baerbock i Habecka, koji su pragmatičnom politikom proširili biračko tijelo Zelenih, zbog čega se u jednom trenutku o stranci, koja je nekoć bila sinonim za antiestablišment stranku, počelo govoriti kao o novoj narodnoj stranci. Njemački Zeleni korigirali su svoju politiku i prilagodili se novom vremenu. Primjerice, odustali su od rigidnih stajališta u pogledu sigurnosnih pitanja, kako u pogledu njemačkog članstva u NATO-u tako i u vezi s opremljenošću njemačke policije za borbu protiv terorizma, čime su postali prihvatljiviji širem krugu birača, pri čemu valja imati na umu da su Zeleni odlično iskoristili krizu u redovima glavnih stranaka lijevog i desnog centra, njemačkih socijaldemokrata (SPD) i CDU, kojima su preoteli veliki dio birača. Primjer novog pragmatičnog zelenog kursa je premijer savezne pokrajine Baden-Württemberg Winfried Kretschmann, jedini “zeleni” premijer neke njemačke pokrajine, koji već 10 godina uspješno vodi jednu od industrijski najrazvijenijih njemačkih pokrajina, prvih pet godina u koaliciji sa SPD-om, a posljednjih pet s CDU. Kretschmann, koji jednom dijelu svoje stranke nije dovoljno “zelen”, svojom umjerenom, ali ipak zelenom politikom ovih je dana još jednom trijumfirao na pokrajinskim izborima u Baden-Württembergu, što je onda potaknulo špekulacije o ponavljanju sličnog scenarija i na saveznim izborima.

Tri “zelena” scenarija

Osim zeleno-crne koalicije Zelenih i CDU/CSU, spominje se i mogućnost ”semafor-koalicije” Zelenih s crvenim SPD-om i žutim liberalima (FDP), koji već sada po anketama imaju potrebnu većinu, a u tom bi slučaju konzervativci nakon dugo vremena ostali u opoziciji, što je scenarij kojeg se najviše plaši CDU/CSU. Ne treba posve isključiti ni mogućnost crveno-crveno-zelene koalicije Zelenih sa SPD-om i Ljevicom (Die Linke), nasljednicom nekadašnje istočnonjemačke Komunističke partije, s kojom je SPD sve donedavno odbijao suradnju, ali to je mogućnost koja ipak nije osobito izgledna. Sve u svemu, Njemačku nakon dugo vremena čekaju posve neizvjesni izbori, na kojima CDU prvi put nakon dva desetljeća neće voditi Angela Merkel, a Zeleni na tim izborima žele igrati ključnu ulogu.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 4

DU
Deleted user
18:58 21.04.2021.

Eko teror i opći kaos!!! Gospodo: tek tada bumo vidli i shvatili koliko je lijepo živjeti u Hrvatskoj!!!

JO
jorgen
11:50 21.04.2021.

Njemačka će tek osjetiti što je kriza kada tzv. "Zeleni" dođu na vlast. Iza sebe će ostaviti kaos.

ZA
Zapadnjak
06:52 21.04.2021.

FDP je vec pregovarao sa zelenim i cdu/csu nakon zadnjih izbora o stvaranju tzv jamajka koalicije pa su ozasli iz pregovora, a njihov predsjednik je rekao da je bolje ne vladati nego vladati pogresno... mnogi ljudi ne prate bas ekonomiju, a rijec liberal im znaci ono sto znaci u SAD-u pa im se mozda cini da su zeleni FDP nekakvi prirodni saveznici, ali tesko ce to ici, ako fdp njje htio vlast za zelenima i unijom jos je manje vjerojatno da ce htjeti sa zelenima i spdom, sve varijable su iste osim sto je spd jos vise intervencionisticka stranka, barem na papiru, od unije... zeleni, spd i linke su mozda i realnija kombinacija, a to rekao bih mnogo govori o danasnjem zapadnom "lijevom centru" koji ima vise dodirnih tocaka sa hardcore intervencionistima koji plesu oko ruba marxovih ideja (linke) nego sa klasicnim liberalizmom (fdp)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije