Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki zaprijetili i tužbama

Anđelko Stričak o državnom preuzimanju bolnica: 'Prvenstveno treba gledati interese pacijenata'

Varaždin: Župan Anđelko Stričak obišao novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema OB Varaždin
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
16.09.2023.
u 11:38

"Zgrade, odnosno zdravstveni objekti, sa svom medicinsko-dijagnostičkom opremom i svim zaposlenicima, ostaju tamo gdje su i sada i to je glavna poruka pacijentima", poručio je varaždinski župan

Varaždinski župan Anđelko Stričak (HDZ) poručio je da prvenstveno treba gledati interese pacijenata, referirajući se time na najavu ministra Vilija Beroša kako država preuzima osnivačka prava županijskih, općih i specijalnih bolnica, a zbog čega su neki zaprijetili i ustavnim tužbama.

"U cijeloj priči prvenstveno treba gledati interes korisnika zdravstvenih ustanova odnosno pacijenata. Zgrade, odnosno zdravstveni objekti, sa svom medicinsko-dijagnostičkom opremom i svim zaposlenicima, ostaju tamo gdje su i sada i to je glavna poruka pacijentima. S druge strane očekujemo unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga jer je upravo to cilj prijenosa osnivačkih prava, tj. cjelokupne reforme zdravstva", izjavio je u subotu za Hinu Stričak.

VEZANI ČLANCI:

Dodao je da je sam stručni rad zdravstvenih ustanova propisan na razini države i na taj rad županije ni sada nemaju utjecaja. Nastavit će se, ističe, suradnja koja se i sada odvijala u okviru Županije, a koja se tiče, primjerice, javnozdravstvenih akcija u kojima sudjeluje njihova bolnica. "Što se tiče upravljanja, županije i Grad Zagreb u upravljanju bolnicama i nadalje će sudjelovati putem jednog člana Upravnog vijeća, dok se predsjednik i tri člana imenuju ispred osnivača, odnosno Republike Hrvatske", pojasnio je Stričak.

Prijenosom osnivačkih prava do oslobođenja fiskalnih kapaciteta

Na primjeru zdravstvenih ustanova u Varaždinskoj županiji Stričak ističe da će se upravo prijenosom osnivačkih prava osloboditi fiskalni kapaciteti županije. "Varaždinska županija je osnivač šest zdravstvenih i jedne ustanove socijalne skrbi. One su zajedno ostvarile gubitak koji s 31. srpnjem 2023. iznosi 72.557.262 eura, od čega na Opću bolnicu Varaždin otpada 60.057.953 eura, odnosno više od 80 posto. Varaždinska županija, koja po Zakonu o ustanovama solidarno odgovara za dugove svojih ustanova, nema financijskih sredstava za podmirenje tog duga", pojasnio je Stričak.

Ističe i kako je iz financijskog plana Opće bolnice Varaždin vidljivo da su ukupni prihodi Bolnice prošle godine iznosili 77.728.541 eura. Od tog iznosa, Županija je iz svojeg proračuna izdvojila 1.424.864 eura, što čini svega 1,83 posto prihoda, a doda li se tome 1.809.849 eura iz decentraliziranih sredstava, izdvajanja Županije čine 2,33  posto ukupnih prihoda Bolnice. 

- Vlastiti prihodi bolnice iznosili su 1.746.201 eura ili 2,25 posto. Sva ostala sredstva, odnosno više od 90 posto prihoda Bolnice odnosi se na prihode s državne razine - zaključio je Stričak koji vjeruje da će se ti iznosi u budućnosti i povećati. Što se tiče same Opće bolnice Varaždin, koja trenutno je završila ili provodi projekte koji se mjere u desecima milijuna eura, tvrdi kako to bez države ne bi bilo moguće.

- Ove je godine završen objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija te jedinica za liječenje moždanog udara a započeta je i izgradnja centralnog operacijskog bloka. Sve te investicije ne bi bile moguće provesti bez pomoći države, odnosno Ministarstva zdravstva - ustvrdio je varaždinski župan Stričak. Župan susjedne Krapinsko-zagorske županije SDP-ov Željko Kolar odluku da sve županijske, opće i specijalizirane bolnice postaju državne, drži neustavnom te je najavio ustavnu tužbu, a slične poruke stižu i iz Grada Zagreba.

VIDEO Požar restorana kraj Petrinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije