Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji presude

Analiziramo najznačajnije detalje 
iz presude hrvatskim generalima

gotovina, markač (1)
AFP/PIXSELL
18.11.2012.
u 16:35

Zakoni doneseni nakon odlaska Srba diskriminatorni su i skrojeni protiv njihova povratka, ali ne znače da su oni otišli prisilno.

Dijelovi Brijunskih transkripata koje je Raspravno vijeće označilo kao inkriminirajuće nemaju dokaznu snagu u smislu postojanja udruženog zločinačkog pothvata, navodi Žalbeno vijeće Haaškog suda u tekstu pravomoćne presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

>>Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača! Generali slobodni!

Zločinačke namjere nije bilo

Većina sudaca tog vijeća zapravo vrlo dobronamjerno tumači zapisnik sa sastanka pokojnog predsjednika Franje Tuđmana sa suradnicima iz državnog i vojnog vrha. Primjerice, rečenicu o tome da civilima treba ostaviti koridor za bijeg, koju su mnogi prije tumačili kao vrhunski dokaz zločinačke namjere protjerivanja Srba iz Krajine, Žalbeno vijeće tumači potpuno drukčije: ona “može odražavati, primjerice, zakonit dogovor da se civilima pomogne da privremeno napuste područje ratnih sukoba iz razloga koji uključuju legitimno stvaranje vojne prednosti i smanjenje broja žrtava”.

Tu se čini da se Žalbeno vijeće slaže s onim što je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić govorio tijekom rasprave u žalbenom postupku: što tužiteljstvo sugerira, da HV nije trebao ostaviti civilima mogućnost da pobjegnu od ratnih sukoba, da je HV trebao opkoliti civile u okruženju u kojem se još vode bitke? Tek bi takva odluka stvorila mogućnost većeg broja žrtava, tvrdila je Gotovinina obrana.

Također, Žalbeno vijeće ruši i inkriminirajuće tumačenje ove Gotovinine izjave pronađene u Brijunskim transkriptima: “Gospodine predsjedniče, u ovom trenutku mi kompletno našom tehnikom kontroliramo Knin. Nije uopće to, ako je zapovijed za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno.”

Opis vojne sile

Mnogi su dosad tu izjavu tumačili kao dokaz teze o nezakonitu granatiranju i o udruženom zločinačkom pothvatu, ali Žalbeno vijeće sada u presudi kaže da ta tvrdnja “može razumno biti protumačena kao kratak opis vojnih snaga raspoređenih na tom području ili kao namjera da opiše moguću vojnu silu u kontekstu planiranja vojne operacije”.

Drugim riječima, suci koji su oslobodili Gotovinu u toj izjavi vide da Gotovina, praktički u vojničkom žargonu, govori o tome što HV može učiniti, a ne što mu je cilj učiniti. Nakon što je srušilo tezu o nezakonitom granatiranju i tezu o tome da Brijunski transkripti dokazuju postojanje udruženog zločinačkog pothvata, Žalbeno vijeće ruši i teze da kasniji događaji nakon Oluje, poput Tuđmanova javnog govora protiv Srba ili zakonske regulative ministra Jure Radića, predstavljaju završne korake udruženog zločinačkog pothvata.

“Dokazi u obliku Tuđmanova govora ili zločina hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi nakon topničkih napada nisu dovoljni da podrže tvrdnju o postojanju udruženog zločinačkog pothvata”, kaže se u presudi.

A o zakonima koji su, kako je tvrdilo tužiteljstvo, bili skrojeni protiv povratka Srba u Krajinu Žalbeno vijeće zaključuje ovo: “Činjenica da je Hrvatska usvojila diskriminirajuće mjere nakon odlaska srpskih civila iz Krajine ne dokazuje da je taj odlazak bio prisilan.”

>>Sve o presudi generalima čitajte u našem specijalu

Komentara 37

Avatar adeodatus
adeodatus
16:56 18.11.2012.

Bilo im je obecano iz Beograda 90te da ce svi srbi zivjeti u jednoj drzavi a oni obecanje shvatili ozbiljno.

Avatar madcap
madcap
16:59 18.11.2012.

Normalno je i ništa čudno da civili bježe iz područja vojnih djelovanja, pogotovo kad se tu radi o hrvatsko-srpskim junacima. Ali nije normalno da im se zakonski onemogući povratak. A za zakone i politiku nisu odgovorni generali. Po ovome što čitam u članku o presudi, izgleda da je ključnu ulogu u tome imao Jure Radić. Je li onda on jedan od onih zbog kojih su generali bezveze čamili u zatvoru i zbog čega je bacana ljaga na jedan obrambeni rat? Ako jest, neka prorade institucije hrvatske države!

OB
-obrisani-
16:38 18.11.2012.

ma kakvi...otišli su na piknik....onako iz zafrkancije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije