Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'identificirani su kao jurišni'

Američki razarač u Crvenom moru srušio 14 dronova lansiranih iz Jemena

storyeditor/2023-12-16/2023-11-20T180022Z_1410737532_RC25H4AQNGKV_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-YEMEN-HOUTHI.JPG
REUTERS
16.12.2023.
u 21:10

Velike tvrtke registrirane za prijevoz morskim putem objavile su u petak i subotu da prekidaju plovidbu Crvenim morem, koje je veliko komercijalno čvorište, pošto su Hutiji izveli napade u tom području.

Američki razarač u Crvenom moru srušio je u subotu 14 dronova lansiranih s "područja Jemena koja su pod nadzorom Hutija", objavilo je američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok (Centcom), a sve više velikih brodara prekida promet tim morskim putem zbog nesigurnosti plovidbe.

Dronovi su "identificirani kao jurišni" te su "srušeni na način da nisu oštetili brodove u zoni niti ima ranjenih", objavio je Centcom na društvenoj mreži X. Operacija izvedena s razarača USS Carney, dogodila se u subotu rano ujutro po mjesnom vremenu, objavio je Centcom.

Jemenski pobunjenici Hutiji, bliski Iranu, upozorili su da će gađati brodove u vodama Jemena koji su povezani s Izraelom što je odgovoro Hutija na borbene operacije Izraela protiv islamističkog palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze. Zadnjih tjedana, ratni brodovi koji patroliraju u toj zoni srušili su više projektila i dronova, a srušio ih je i razarač USS Carney.

Velike tvrtke registrirane za prijevoz morskim putem objavile su u petak i subotu da prekidaju plovidbu Crvenim morem, koje je veliko komercijalno čvorište, pošto su Hutiji izveli napade u tom području. Prekid plovidbe Crvenim morem objavili su Maersk, danski div za kontejnerski prijevoz, zatim francuski CMA CGM te talijansko-švicarski MSC i ta će mjera ostati na snazi sve dok ne bude objavljeno da je "prolaz Crvenim morem siguran". Crveno more je "morska autocsta" koja povezuje Mediteran s Indijskim oceanom i njime svake godine prođe 20.000 brodova.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Cesta u Francuskoj gdje je pronađen tinejdžer koji je nestao prije šest godina

Komentara 2

HO
homofobic
08:32 17.12.2023.

Reakcija ce se pokazati kada u Egiptu ukopcaju da im je propao glavni nacionalni izvor prihoda od naknada za prolaz Suezom. Tada ce Egipat poslati vojsku i dovesti situaciju u Jemanu u red!

KU
Kuler
10:06 17.12.2023.

Ti jemenski ljudozderi Huti si stvarno umisljaju da sa svojim primitivnim dronovima mogu pogoditi americki razarac? Umjereni optimist treba biti, ali naivni i bolesni ne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije