Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod kontrolom Irana

Huti zatvorili Crveno more, skaču cijene nafte

Foto: Reuters-
1/2
30.07.2018.
u 17:57

Iran umjesto potpunog zatvaranja Hormuškog tjesnaca, važnog za iranski izvoz, sada zatvara Bab-el-Mandeb

Napetost između SAD-a i Irana svaki dan sve je veća s obzirom na to da se približava 4. studenoga, datum do kojeg je Bijela kuća dala rok inozemnim tvrtkama za prekid poslovnih odnosa s Iranom ili će se suočiti s teškim sankcijama.

Iran je SAD-u odmah uzvratio udarac. Nakon što je Iran zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac, sada je potpuno paralizirao tjesnac Bab-el-Mandeb.

Deset milijuna barela nafte

Naime, nakon što su Huti, koje financira i naoružava Iran, pogodili dva saudijska tankera koji su prevozili naftu obustavljena je plovidba tjesnacem Bab-el-Mandeb koji dijeli Afriku i Aziju te spaja Crveno more i Adenski zaljev (Arapsko more, Indijski ocean).

Foto: Instagram Dejan Lovren

Tjesnac je strateški važan jer spaja istok i zapad preko Sueskog kanala i sva nafta i sav promet ide preko tog tjesnaca. Tim se područjem prevozi više od 10 milijuna barela nafte tjedno. Saudijska Arabija strahuje da bi Huti, zavladaju li Jemenom, mogli ugroziti taj slobodan prolaz.

Cijene nafte na londonskom tržištu prošli su tjedan porasle odmah nakon što su Saudijska Arabija i ostale arapske zemlje privremeno obustavile isporuke kroz ključni tjesnac u Crvenom moru u odgovoru na napad na saudijske tankere te nakon objave novih podataka o padu američkih zaliha.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih kazao je da će kraljevina smjesta potpuno obustaviti isporuku nafte preko tog tjesnaca ističući da će obustava trajati “dok se situacija ne razjasni i dok plovidba Bab-el-Mandebom ne postane sigurna”. Međutim, pitanje je hoće li uopće taj tjesnac biti siguran s obzirom na to da su pobunjenici Huti najavili da će napasti svaki tanker koji će pokušati proći kroz taj tjesnac.

Analitičari su uvjereni da iza naredbe za napad, nakon čega je tjesnac zatvoren, stoji Iran jer ta zemlja kontrolira Hute. Trump je odmah nakon zatvaranja Bab-el-Mandeba zaprijetio da će svatko tko zatvori taj međunarodni prolaz to skupo platiti te da neće dopustiti gusarima i kriminalcima da obustave isporuku nafte i otežavaju međunarodnu trgovinu.

Trump je bio jasan da ne planira samo napad na Hute već i na Iran koji ih naoružava i financira. Odgovor Trumpu ubrzo je dao zapovjednik specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde Qasem Sulejmani odbacivši prijetnje američkog predsjednika Iranu poručujući: “Ako Amerika započne rat, Iran će ga završiti!”.

Nova strategija Irana

Iran ima novu strategiju, umjesto potpunog zatvaranja Hormuškog tjesnaca kao što je najavio, zasad se zadovoljio samo zatvaranjem tjesnaca Bab-el-Mandeb, jer bi zatvaranje Hormuza onemogućilo i izvoz iranske nafte koja je glavni izvor prihoda Irana, pa unatoč svim prijetnjama i mogućim sankcijama i dalje neometano funkcionira.

Također, blokada Hormuškog tjesnaca značila bi rat sa SAD-om i svim njegovim saveznicima, a upravo je to ono što Donald Trump zapravo priželjkuje, a Iran pokušava izbjeći.

Jer u slučaju iranskog ometanja plovidbe Hormuzom SAD bi imao legitimitet za napad na Iran jer bi u tom slučaju mogao ishoditi rezoluciju UN-a za eventualnu vojnu akciju protiv te zemlje. Zbog toga Iranci zatvaranjem tjesnaca Bab-el-Mandeb pokušavaju preseliti mogući rat na Crveno more gdje bi Huti vodili borbe u ime Irana.

 

>> Oliver Dragojević

Komentara 27

ST
Startrack
23:37 30.07.2018.

Ja samo zamjeram nasem predsjedniku Trumpu sto ne naplati svaku raketu od ostatka svjeta, bar onoga koji uvozi naftu a medju takvima su i balkanske drzavice.

DU
Deleted user
18:51 30.07.2018.

Ne mogu poraziti par talibana u Afganistanu, oni bi ratovali protiv Irana. U Jemenu ih borci u japankama gaze, u Siriji su nakon uloženih milijardi dolara praktički izgubili rat još im i Kurdi okreću leđa.

GV
golub Vaso
20:52 30.07.2018.

članak pun manipulacija, zašto ne pišete koliko djece umire zbog saudijske agresije i fašizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije