Naslovnica Vijesti Svijet

Agenti KGB-a 1970. spalili su tijela Adolfa Hitlera i Eve Braun

Tijela su nakon otkrića 1945. Sovjeti nekoliko puta premještali, a nakon spaljivanja od Hitlerova tijela ostali su samo lubanja i dijelovi vilične kosti.
11. prosinca 2009. u 11:32 18 komentara 146 prikaza
hitler
Foto: Arhivska fotografija

Posmrtne ostatke Adolfa Hitlera spalili su 4. travnja 1970. agenti KGB-a i bacili ih u rijeku Biederitz po naredbi šefa te sovjetske obavještajne agencije - izjavio je za agenciju Interfax general Vasilij Kristoforov, glavni arhivist ruskog FSB-a, agencije koja je naslijedila sovjetski KGB.

General Kristoforov kazao je da dokumenti koji su nosili oznaku tajnosti pokazuju kako je šef KGB-a Jurij Andropov, uz suglasnost sovjetske komunističke partije, naredio tajnu operaciju uništenja ostataka Adolfa Hitlera i njegove žene Eve Braun te Josepha Goebbelsa i njegove obitelji. Operacija je izvedena iz straha da bi mjesto pokopa Hitlera i njegovih najbližih suradnika moglo postati mjesto okupljanja, odnosno svojevrsni hram za pristaše nacizma.   

Operaciju pod kodnim imenom "Arhiva" izvela je grupa specijalnih agenata KGB-a u Magdeburgu u istočnoj Njemačkoj, gdje su tijela bila tajno pokopana 21. veljače 1946. na teritoriju sovjetske vojne baze. U prvom od dva tajna protokola opisuje se otvaranje groba s posmrtnim ostatcima nacističkih vođa, a u drugom se opisuje njihovo uništenje.

- Tijela su spaljena izvan grada Shoenebecka, 11 kilometara od Magdeburga, a pepeo je bačen u obližnju rijeku Biederitz - navodi Kristoforov.  

Tijela Hitlera i Eve Braun otkrivena su 5. svibnja u krateru bombe ispred njegova bunkera u Berlinu.
Početkom lipnja Sovjeti su ih zakopali u šumi pored grada Rathenaeua. Osam mjeseci kasnije tajno su ih premjestili u garnizon sovjetske vojske u Magdeburgu. U ožujku 1970. Sovjeti su napuštali tu bazu, kako bi je predali civilnim vlastima istočne Njemačke, ali tijela nisu htjeli ostaviti.

Kristoforov navodi kako su od Hitlerova tijela preostali samo dijelovi vilice i lubanja koji se čuvaju u Rusiji.

- Hitlerova vilica čuva se u arhivima FSB-a, a dijelovi Hitlerove lubanje su u Državnom arhivu - kaže.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    zekinho ako pod pojamom “pravi ljudi“ podrazumjevaš one čelave istetovirane idiote koji mjere vusinu kukuruza na svojim skupovima i dive se soboslikaru smješnih brkova (a ti si očito jedan od njih), onda si upotrebio krivi pojam, nisu to “pravi ljudi“ nego poluljudi.

  • -obrisani-:

    Isada bi mrmot trebao da zavije čokoladu i pojede je zajedno sa papirom, ali na žalost lipso je kada je izveo to junačko delo prošli put, kao dokaz ostala je lubanja ljubičaste boje !

  • -obrisani-:

    ali uniforma mu je do jaja