Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aflatoksin

Agencija za hranu treba odrediti koliko toksina smije biti u siru

'19.02.2013., Zagreb - U Ministarstvu zdravlja na Ksaverskoj cesti odrzana konferencija za medije, vezano za nedozvoljene tvari pronadjene u mlijeku nekoliko proizvodjaca.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
Autori: Jolanda Rak Šajn, Sonja Hoffman
09.03.2013.
u 17:00

Italija, Austrija, Švicarska i Nizozemska dopuštaju 0,45 mikrograma aflatoksina po kilogramu tvrdog sira. Hrvatska mjeru još nema

Iako se inspekcija prošlog tjedna razletjela po trgovinama napokon uzorkujući sireve i ostale mliječne proizvode, javnost i dalje ne zna ima li u njima i koliko aflatoksina. Laboratoriji koji su uzorke testirali ne znaju je li količina aflatoksina pronađena u njima dopuštena ili ne jer Hrvatska, poput većine europskih država, nema pravilnika koji određuje prag tog otrova u mliječnim proizvodima i fermentima poput sira, jogurta, vrhnja... Sve ovisi o suhoj tvari u njima, no moguće je da se u nekim procesima u proizvodnji i razgradi aflatoksin, kaže Branko Bobetić iz Croatiastočara, ističući kako potrošači i dalje puno više konzumiraju mlijeka nego mliječnih proizvoda.

– Agencija za hranu (HAH) trenutačno izračunava minimalno dopuštene količine aflatoksina u sirevima i drugim prerađevinama od mlijeka – potvrdio je pomoćnik ministra zdravlja Ivo Afrić. No i u Europi je malo zemalja koje su to izračunale. Italija, Austrija, Nizozemska i Švicarska odlučile su o dopuštenim količinama aflatoksina za tvrde sireve od 0,45 mikrograma po kilogramu. Kako bi dobili dopuštene količine, u HAH-u sada ispituju koliko u prosjeku svaki Hrvat pojede, primjerice, svježeg sira te koje je vrijeme izloženosti aflatoksinu neopasno. – To je važno. U kilogram sira ide 10 litara mlijeka pa su dopuštene količine aflatoksina uvijek veće nego u mlijeku – objasnio je Afrić, koji se nada da će se referentne vrijednosti utvrditi do kraja tjedna, a testiranje proizvoda početi idući tjedan.

>> Inspekcije rade tek kad novinari otkriju aferu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije