Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA MANAGER: SINKRONIZIRANA AKCIJA MUP-a i USKOK-a u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Splitu

Afera u Podravki: Polančec sada mora otići!

podravka
Autor
Ivanka Toma
21.10.2009.
u 09:19

U sinkroniziranoj akciji MUP-a i USKOK-a u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Splitu uhićena su šestorica osumnjičenih da su za svoj račun Podravkinim novcem kupovali Podravkine dionice.

U sinkroniziranoj akciji kodnog naziva Manager, koja je započela u srijedu u šest sati ujutro u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Splitu, policija je uhitila glavne sudionike afere Podravka. Uhićeni su bivši predsjednik Upravnog i Nadzornog odbora Darko Marinac, aktualni predsjednik uprave Zdravko Šestak i članovi uprave Josip Pavlović i Saša Romac, potom vlasnik splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te vlasnik varaždinske Fime Milan Horvat.

>>U istrazi oko preuzimanja tvrtke pomažu Mađari i Britanci

>>Oporba: Nesposoban je! Trebalo ga je već odavno smijeniti...

>>Polančec je morao znati da su menadžeri okrenuli 500 milijuna

>>Večeras izvanredna sjednica Nadzornog odbora Podravke

>>Mršić: Briga mi je Podravka, a ne oni uhvaćeni s prstima u pekmezu

Kobna naplata kredita
Prema policijskom priopćenju koje potpisuje načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, kriminalističko istraživanje nad njima policija provodi u dogovoru s USKOK-om, a zbog zloporabe položaja i ovlasti te udruživanja za počinjenje kaznenih djela. Riječ je o sumnji da su za svoj račun Podravkinim novcem kupovali dionice te tvrtke i tako je namjeravali vlasnički preuzeti.

Nelegalan plan menadžmenta da se domogne tvrtke otkriven je kada je na naplatu došao kredit od 65 milijuna kuna koji je Podravka isplatila splitskom SMS-u. Naime, račun u tvrtki SMS Srđana Mladinića samo je trebao biti usputna postaja do varaždinske Fime koja je za račun Podravkinih menadžera kupovala dionice. Plan je bio da se skupina menadžera domogne najmanje 25-postotnog udjela u Podravki.

Transakcija od 65 milijuna kuna koja je išla preko splitskog SMS-a samo je jedan od koraka u preuzimanju, a procjena je da je Podravka oštećena za više od 250 milijuna kuna!

Prije akcije Manager jednomjesečnu su istragu provodili USKOK, policija, Hanfa, Ured za sprečavanje pranja novca i druge institucije koje je pokrenulo pisanje Večernjeg lista koji je prvi upozorio na sumnjive akcije u Podravki.

U sklopu te istrage bili su zaplijenjeni zapisnici sa svih sjednica Upravnog i Nadzornog odbora Podravke da bi se vidjelo tko je i kako odlučivao da se iz Podravke izvlači novac i pod krinkom obrane od neprijateljskog preuzimanja financira kupnja 10,6 posto dionica koje su i danas u posjedu varaždinske Fime, odnosno njezina poduzeća Fina Ami Ltd na Malti. Istražitelji preispituju i kredit koji je uzet u Meryl Linchu i druge troškove koje je Podravka imala u kupnji vlastitih dionica.

Prije nešto manje od mjesec dana svi su članovi uprave dali iskaze USKOK-u i tada su glavninu krivnje nastojali svaliti na Marinca.

Strka oko Mladinića

Među spornim su detaljima menadžerski ugovori koji su rukovodećim ljudima Podravke za dobro poslovanje predviđali nagradu u dionicama. Upravo su ti ugovori te fingiranje uspjeha bili ulaznica za malverzacije dionicama. Prema nekim izvorima, Marinac je uhićen u Jastrebarskom, a Šestak, Pavlović i Romac uhićeni su u svojim kućama u Koprivnici.

Policija je pretražila domove osumnjičenika uhićenih u aferi Podravka, a na njihovoj su se meti očigledno našli i uredi. Naime, danas je cijeli dan policijsko vozilo bilo parkirano ispred Podravkine sedmerokatnice u Koprivnici.

Premda se u policijskom priopćenju spominje šestero uhićenih, danas poslijepodne iz varaždinske je Fime stiglo priopćenje da njihov vlasnik Milan Horvat nije uhićen. Prilično veliku strku i nervozu izazvalo je i policijsko uhićenje vlasnika SMS-a S. Mladinića.

Policajci su pred njegovu zgradu u Splitu došli također rano ujutro, ali ga nisu zatekli kod kuće, nego je on nešto kasnije došao sam. Inspektori u civilu proveli su u njegovu domu barem tri sata prije nego što je sproveden u Zagreb u kojem se vodi cijela akcija.

Postupak se vodi prema slovu novog Zakona o kaznenom postupku, što znači da u Marinčevu slučaju policija ima rok od 12 sati u kojemu treba dovršiti kriminalističku obradu, a onda ga predati USKOK-u. Za osumnjičenike izvan Zagreba taj rok iznosi 24 sata.

U sklopu istrage koju provodi USKOK može osumnjičenicima samostalno odrediti pritvor (prije zadržavanje) na kraći rok, a za njihov dulji boravak iza brave (po novome istražni zatvor) USKOK treba dobiti odobrenje suca istrage. Marinčev branitelj, odvjetnik Ante Madunić danas je dao šturu izjavu kako se nada da će sve biti u skladu sa zakonom.

Komentara 169

Avatar softmoby
softmoby
10:17 21.10.2009.

pa da točno se vidi da su toplokrvni...samo se nadam da će im se Rumenige uskoro pridružiti...ako i kada premijerka skupi dovoljno hrabrosti...

GA
gala
09:35 21.10.2009.

eto mesić se za koji dan neće imati s kim družiti; petrač u zatvoru, zagorac, puki neostupan sad će i ovi sponzori u buksu. jedino mu još bude lončar ostaje...

DE
Dellboy
11:15 21.10.2009.

Kad ih se pogleda vidi se na njima da su kriminalci, sa njima u Lepoglavu na 10 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije