Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Ina trese Hrvatsku

U srijedu sastanak Nadzornog odbora. INA odbacila optužbe koje je iznio bivši predsjednik NO-a

Zagreb: Privođenje Damira Škugora na ispitivanje u USKOK
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/10
30.08.2022.
u 20:09

Šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš objasnio je javnosti u ponedjeljak kako je tekla operacija razotkrivanja velike pljačke u Ini. Prva dojava stigla je od banaka koje su uočile sumnjive uplate na račun Dane Škugora.

Petero uhićenih iz afere plinske hobotnice koje Uskok sumnjiči za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca nalaze se u pritvoru koji će, prema odluci zagrebačkog Županijskog suda, trajati najmanje mjesec dana. 

Tijek događaja:

20:05 -  Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas poslijepodne, zajedno s potpredsjednikom Vlade Butkovićem te ministrima Primorcem i Filipovićem, sastanak s hrvatskim članovima Nadzornog odbora INA-e, uoči sutrašnje sjednice NO-a INA-e.

Cijeli slučaj je komentirao predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan.

- Mi smo izmijenili informacije o ovome slučaju, dakle sve informacije koje imamo i koje su svakako nedostatne da bismo mogli imati kompletnu sliku, ali od sjednice sutra očekujemo upravo to. Ona mora prije svega dati odgovor što se dogodilo u tom upravljačkom sklopu, gdje je zakazano i naravno, ono što sada treba učiniti, iskoristiti ovaj trenutak da se poslovni procesi potpuno promijene, da oni budu transparentni, da se jasno zna tko potpisuje, tko je odgovoran za što i da se ti poslovni procesi Ine unaprijede. Mislim da je to najmanje što možemo učiniti, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan za HRT.

Opširnije pročitati ovdje.


19:30 -  Bivši šef Nadzornog odbora INA-e Damir Vanđelić za Večernji list govori o aferi u Ini i prozivkama da je i sam morao znati za pljačku koja se u toj tvrtki događala.

Opširnije pročitati ovdje


17:29 - Ina je u utorak priopćila da bivši predsjednik njezina nadzornog odbora (NO) Damir Vanđelić nije nikada na sjednicama NO-a izjavio, niti je poslao mail, koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac, kako je to ustvrdio danas.

"Ina ne podržava pokušaje političkog poentiranja na istrazi pokrenutoj u vezi prodaje plina, a izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost. U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora Ine, g. Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave Ine te poslovanje kompanije", kaže se u Ininom priopćenju.

Opširnije pročitati ovdje.


16:38 -   Marija Ratkić, HDZ-ovka koja je ovoga vikenda bila uhićena u jeku otkrivanja plinske hobotnice u Ini, inače je direktorica i članica Uprave u Plinari istočne Slavonije i to od 1999. godine.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Završila je fakultet te je po zanimanju diplomirana inženjerka naftnog rudarstva, a nema djece niti je udana, otkriva sve to njena imovinska kartica, koja je zadnji puta bila ažurirana oko mjesec i pol prije uhićenja. Osim toga, u kartici tako piše i da njena mjesečna plaća iznosi 20.822,09 kuna, a na godišnjoj bazi prihoduje i 18.000 kuna ''od imovine i imovinskih prava''.

Opširnije pročitajte ovdje.


15:58 -  'Uoči teške jeseni koja će hrvatskim građanima i gospodarstvu donijeti dramatična poskupljenja energenata, plina i struje, i u situaciji kada još uvijek nisu ponuđene mjere kojima bi se sačuvala socijalna i ekonomska stabilnost Hrvatske, zaprepašćuje me i zabrinjava saznanje kako je u Ini bio omogućen model poslovanja koji ima sva obilježja organizirane pljačke.

Umjesto da plin iz hrvatskih izvora služi jačanju nacionalne energetske sigurnosti - koja je posebno važna u današnjim uvjetima međunarodne energetske krize – svjedočimo kako je Inino trgovanje plinom pretvoreno u bankomat za bogaćenje pojedinaca povezanih s vlašću. Barem koliko za sada znamo, ako je to sve što će se otkriti', napisao je predsjednik Zoran Milanović na Facebooku oglasivši se nekoliko dana nakon razotkrivene velike afere. 

Opširnije čitajte ovdje. 


14:19 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je, u energetskoj krizi kada cijene plina idu gore, ukrasti milijardu kuna od preprodaje našeg plina jednako ratnom profiterstvu poručivši da trebaju biti kažnjeni svi koji su imali bilo kakve veze s tim. "Moraju biti kažnjeni ne samo počinitelji, nego i bilo tko tko je imao bilo kakve veze s time tako da to više nikada nikome ne padne na pamet", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Upitao se kako je to moguće i što je radio regulator. Smatra i da se treba promijeniti i sustav tržišta plina.

Opširnije čitajte ovdje. 


14:00 - Hrvatski sabor ne planira sazivati izvanrednu sjednicu, na što je pozvao dio oporbe zbog izbijanja afere oko preprodaje plina u Ini, potvrđeno je u utorak iz Hrvatskog sabora. "Sazivanje izvanredne sjednice nije u planu već samo redovna sjednica koja počinje 15. rujna. Tijekom idućeg tjedna, uoči redovitog jesenskog zasjedanja sastati će se Predsjedništvo Sabora i utvrditi plan rada".

Nakon što su Uskok i policija uhitili petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna, dio oporbe je pozvao na sazivanje izvanredne saborske sjednice.

Opširnije čitajte ovdje. 


13:15 - Umirovljenik Dane Škugor, jedan od petero osumnjičenih za malverzacije s plinom u "aferi Ina", pušten je u ponedjeljak iz istražnog zatvora nakon što je sudac istrage ispitao njegovu suprugu i snahu, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Škugor je izašao iz istražnog zatvora nakon što su njegova supruga i snaha, kao privilegirani svjedoci, iskoristili svoje pravo da ne svjedoče u istražnom postupku u kojem je Škugoru određen jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Nakon Dane Škugora na slobodu bi mogla izaći i sada već bivša predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, kojoj je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. S obzirom da je Ratkić podnijela ostavku na tu funkciju, ni za nju više nema zakonske osnove za zadržavanje u pritvoru, no ona će moći napustiti Remetinec tek nakon što njezina ostavka bude objavljena u sudskom registru, za što je potrebno nekoliko dana.

Opširnije čitajte ovdje. 

Šurjak podnio ostavku na sve dužnosti u HOK-u

Uz Raktić i Dane Škugora, na meti Uskokovi istražitelja našli su se Škugorov sin i direktor u Ini Damir Škugor, poduzetnik Goran Husić i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, koji je u utorak podnio neopozivu ostavku na tu dužnost, kao i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama HOK-a.


12:15 - 'Pljačka Ine pogađa same temelje Hrvatske jer to nije samo pljačka Ine nego i hrvatskih građana koji su desetljećima stvarali tu kompaniju', ustvrdili su u utorak na konferenciji za novinare saborski zastupnici Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović. Pavliček je naglasio kako je nevjerojatno da se ovakva krađa mogla odvijati, a da za nju zna samo petero ljudi, pa vjeruje da će se uskoro vidjeti tko je još upleten.

Uhićene osobe u Ini trebali su nadzirati oni koje je imenovala Vlada, čime dolazimo do političke odgovornosti Vlade, odnosno resornih ministara, pa i samog premijera, jer za imenovanje na visoke i odgovorne funkcije očito nije bila ključna kvaliteta već stranačka pripadnost, kaže Pavliček. Da je Vlada svakom kućanstvu u Hrvatskoj dala vaučer od 1000 kuna, kojim bi lakše prebrodili energetsku krizu, ukupan iznos bio bi manji od ukradenog novca u samo ovoj aferi, i to jasno govori o koliko se velikoj pljački radi.

Kako se u posljednje vrijeme događa sve više takvih uhićenja, a nedugo nakon njih uhićeni se brane sa slobode, Hrvatski suverenisti uputit će u saborsku proceduru prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima bi se gospodarski kriminal nad imovinom u vlasništvu države posebno kategorizirao te bi za to bila moguća doživotna kazna zatvora. Prema trenutno važećem zakonu, čak kada se i dokaže udruženi gospodarski kriminal pojedinci izlaze na slobodnu najkasnije za 15 godina, a često i puno brže, istaknuo je Pavliček.

Vesna Vučemilović rekla je kako je njena inicijativa da saborski Odbor za gospodarstvo što žurnije javno sasluša šefa Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) uvrštena na dnevni red sljedeće sjednice Odbora.

Opširnije čitajte ovdje. 


11:20 - 'Imali smo saznanja o konkretnom ugovoru. Iz perspektive NO-a pratite desetke kompanija. Nemoguće je u realnom vremenu pratiti nekoga. Prošle godine u svibnju smo reagirali na NO-u i tražili sjednicu jer je smijenjeno osam ljudi na visokim položajima u Ini', komantirao je bivši predsjednik NO-a Ine Damir Vanđelić za N1 Studio uživo.

“G. Škugor je bio razina 5 i tada je unaprijeđen na razinu 4. Neki od smijenjenih bili su odlični menadžeri i Ljudski potencijali su govorili da su bolji od ovih koji se dovode. Nisu bili sretni s dolaskom Škugora. Ja na sjednicu stavljam temu, na engleskom kažem koji je plan da se smjenjuje ovih osam ljudi. Imali smo sjednicu, ali nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Rekli su da poboljšavaju organizaciju i usmjeravaju odlučivanje u Budimpeštu. Nemojmo se praviti blesavi – Inom upravlja MOL'', ustvrdio je Vanđelić.y

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Napomenuo je i kako su ''nakon mjesec i pol dana primjetio sam da Ina negdje konzistentno gubi novac. Uputio sam mail svim članovima NO-a da poslovanje Ine zaostaje i da godišnje gubimo 200 milijuna eura, te da očito postoji problem. Poslao sam mail svim članovima Uprave i NO-a i kopiju ministru Ćoriću.” Kaže da nije dobio odgovor, nego špotanje. 'Ćorić je rekao da politiziram', rekao je.


11:00 'Sama činjenica da jedna osoba ima pravo potpisivanja do 20 milijuna eura bez ikakve kontrole je katastrofalna. Ako je istina da je to postavljeno na takav način, onda je jasno da je taj mehanizam i postavljen za nešto takvo, za pljačku', kaže za N1 ekonomist Vuk Vuković.

On naominje kako to inače nikako nije uobičajeno. 'Ako ste predsjednik ili član uprave i odgovarate za nekog ispod vas, nema šanse da mu dopustite da odgovara za toliku količinu novca bez kontrole, a morate kazneno odgovarati za to'. 'Uvijek je uprava odgovorna za sve što se dogodi unutra. Ovo nije priča samo o smjeni nego o odgovornosti uprave”, pojašnjava ekonomist te dodaje kako je Uprava i po samom statutu odgovorna.

'NO isto donekle ima odgovornost, ali oni nemaju uvide u pojedinačna poslovanja. Ali, ipak je na upravi da postavlja mehanizme i pravila igre po kojima stvari moraju funkcionirati', zaključio je Vuković.

10:08 Pljačka u Ini čiji pravi razmjeri još uvijek nisu do kraja jasni mogla bi dobro zatresti i vladajuću koaliciju. Partneri HDZ-a za sada znakovito šute, međutim, neslužbeno, nezadovoljstvo je ogromno. Neki partneri s kojima smo razgovarali ne kriju koliko su zgroženi otkrivenim i pitaju se kako je moguće da ih premijer Andrej Plenković još uvijek nije nazvao i obavijestio ih što se točno događa, što je ranije, kada bi izbila određena afera, redovito, kažu, radio.

– Inzistiramo na što hitnijem koalicijskom sastanku, ne znam što uopće čekaju i ne mogu vjerovati da nas premijer do sada već nije okupio – kaže jedan od partnera iz Vlade kojemu, kako kaže, nije jasno kako do sada već nisu smijenjeni i svi hrvatski članovi uprave Ine kao i svi članovi Nadzornog odbora. To je, kaže naš sugovornik iz vladajuće većine, minimum minimuma.

Opširnije čitajte ovdje. 


9:50 ''Trenutačna afera u kojoj je hrvatska javnost spoznala kako je Ina oštećena za gotovo milijardu kuna jest dokaz nefunkcioniranja institucija RH. Da na računu jednog umirovljenika nije pronađeno pola milijarde kuna ova afera se vjerojatno ne bi razotkrila. Postavlja se pitanje – koliko ovakvih korupcionaških slučajeva ima u Ini i u drugim državnim tvrtkama, s obzirom na to da INA nije primijetila kako joj je pričinjena šteta od gotovo milijardu kuna? Sjetimo se i slučaja bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je robu vrijednu 3 milijuna kuna platila 13 milijuna kuna, a DORH-u ništa nije bilo sporno te je odbacilo kaznenu prijavu.

U Hrvatskoj je zakonom utvrđeno da, ukoliko se utvrdi nerazmjer imovine i prihoda, počinitelj na tu imovinu plaća 60% kaznenog poreza. Nedvojbeno je, međutim, da Porezna uprava tu zakonsku odredbu uopće ne provodi u djelo. Zašto Porezna uprava nije utvrdila razmjer imovine te legalnost prihoda predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića ili bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka?

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nije ni jednom svom građaninu pronašla račun u inozemstvu na koji nije plaćen porez. Sve europske vlade pokušavaju ući u trag poreznim prijestupnicima, pa tako njemačka vlada već skoro desetu godinu iz poreznih izvora kupuje na crnom tržištu podatke o bankovnim računima svojih građana koje nisu prijavili u Njemačkoj, i na taj način naplaćuje kazneni porez u milijardama eura', priopćenjem se o razotkrivenoj plinskoj hobotnici oglasila i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto

Video: Gdje će završiti rekordno zaplijenjeni novac?

9:15 Odvjetnik uhićene Marije Ratkić, predsjednice uprave Plinare istočne Slavonije, Petar Pavković u intervjuu za N1 rekao je 'nije točno da je Marija Ratkić priznala za što se tereti, to je netočno. Terete je da je pomogla glavnim sudionicima, a ja postavljam pitanje – ako nekome pomažete, valjda biste morali znati da to hoću i da pristajem na to. Marija Ratkić je poznavala i poznaje samo jednu od tih osoba, a to je osoba iz Ine, Damir Škugor. Netočno je da bi ona sudjelovala u ovoj navodnoj zločinačkoj organizaciji radi pribavljanja imovinske koristi.”

Opširnije čitajte ovdje. 


9:00 ''Sustav je postavljen tako da omogući krađu, i od vrha bi trebali svi odgovarati za to. Posljedica bi trebala biti da hrvatska Vlada spriječi potpuno prebacivanje ovlasti na Mađare, jer ako se  ovako nastavi potpuno ćemo izgubiti kontrolu'', kaže Radimir Čačić za N1

Čačić ističe kako je Vlada ta koja imenuje članove Uprave i članove Nadzornog odbora, te da je ''potpuno jasno da su svi oni mogli i trebali uočiti da proteklih pet godina Ina kontinuirano ostvaruje dva i po puta manji prihod na kapital od MOL-a''.

''Postoji sto načina na koji se iz Ine izvlači novac, i to se moralo pratiti, uočiti i spriječiti. Moguće je da NO ne zna direktno, ali kada imaš kontinuirani pad prihoda, to se mora uočiti, kako smo vidjeli NO prije ovog je to i uočio, ali nije ništa poduzeo. Osim toga pitanje je kako je HERA dopustila tvrtki koja ne postoji da raspolaže sa stotinama milijuna kuna na tri godine. Sve je ovo trebalo biti uočeno već nakon mjesec dana. Dobro je da se na kraju ipak uočilo, jer je novac mogao završiti na Karibima ili nekom otočju. Sve to pokazuje da je sustav u Ini loš, uključivo i sustav postavljanja kadrova, HDZ-ovih kadrova, to je činjenica ne možemo to zanemariti'', tvrdi Čačić.

''Milijardu kuna je pola od dobiti naše najveće kompanije i to ne može biti nešto na što se ne reagira odmah'', zaključuje. 

Video: Koliko zapravo vrijedi 813 ukradenih milijuna?

Osumnjičeno pet osoba

U akciji koju su Uskok i policija proveli u subotu na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Na računu tvrtke OMS-Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš objasnio je javnosti u ponedjeljak kako je tekla operacija razotkrivanja velike pljačke u Ini. Prva dojava stigla je od banaka koje su uočile sumnjive uplate na račun Dane Škugora. “Ovo je specifičan slučaj jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, radi se oko 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Identificirane su i blokirane nekretnine stjecane u ovom postupku”, rekao je Biluš.

Ministar financija Marko Primorac je istaknuo kako ne može govoriti o detaljima, ali da je i on ''i kao građanin i kao ministar jako znatiželjan i nestrpljiv da dobijemo čim prije odgovor na sva pitanja''. Potvrdio je i da bi mu spomenuti novac koji je ''procurio'' iz Ine dobro došao u planiranju mjera na kojima sada radi. 

Oglasili se Ina i MOL

O svemu se oglasila i uprava Ine koja je na sastanku ministrom Davorom Filipovićem u ponedjeljak bila svega 45 minuta. objavili su priopćenje u kojem su naveli kako će ''INA pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje. naveli su i kako Uprava i Nadzorni odbor Ine 'nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage'.

'MOL Grupa je nažalost u subotu doznala za slučaj Škugor iz hrvatskih medija. Tvrtka osuđuje postupke Škugora i njegovih partnera. MOL Grupa zahvaljuje Uredu za sprječavanje pranja novca, PNUSKOK-u i USKOK-u na radu u razotkrivanju slučaja Škugor. Tvrtka na sve načine surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po Inu svela na minimum', oglasili su se iz mađarske kompanije. 

Video: Uhićeni do daljnjeg u pritvoru



 

Komentara 128

UG
ugroženi
11:51 30.08.2022.

Dakle kaže Škugor da je praksa da se domaći plin prodaje po nižim cijenama (bagatelnim). Kada su hrvatski građani tražili niske cijene plina jer ga velikim dijelom i sami proizvodimo stručnjak Ćorić im je poručio da "nema hrvatskog plina i nafte" već se sav plin i nafta moraju prodavati po tržišnim cijenama bez obzira na troškove. Sad mi je jasno. Domaći plin se ipak prodaje jeftino ali ne hrvatskom narodu već od politike odabranima kako bi na njemu masno zarađivali a onda dio davali i njima dok su za hrvatski narod rezervirane masne ("realne") cijene. Domoljubno nema što.

IG
igy100
10:38 30.08.2022.

Ina se krade od kada postoji nekad je radno mjesto na pumpi koštalo 10000 DM

PO
poluvodič
09:39 30.08.2022.

Ja u svojoj firmi primjetim 100kn čudnog iznosa, ja stvarno ne znam kako ovi provlače miljone pa skoro i miljarde.. Tu MORAJU biti uključeni svi koji imaju ikakve veze s pomicanjem novca u firmi, nemoguće je da se toliko sredstava miče bez alarma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije