Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Kada sam kolegici rekla da je Remorker brod, kazala je da sam naivna'

Kada nisam prihvatila izmjene ugovora o radu, morala sam ići na posebne komisije koje su se bavile opravdanošću mog bolovanja, a na različite načine mobingirale su me i osobe koje su sa mnom komunicirale, rekla je Martina Velnić Župić
03. studenoga 2017. u 16:34 1 komentara 4722 prikaza
Martina Velnić Župić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Odgovarajući na pitanja braniteljske klupe, koja joj je uglavnom predočavala razne ugovore, Martina Velnić Župić nastavila je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenje u postupku protiv Nadana Vidoševića i ostalih optuženih u aferi HGK - Remorker. Ona je nekada bila glavna tajnica HGK, a kazala je da je svojevremeno provjeravala bonitete tvrtki koje su surađivale s HGK, te ustanovila da su mnoge od njih imale samo po jednog zaposlenog.

Svjedokinja: Postojao je paralelni sustav upravljanja. Upozoravala sam Vidoševića

- Te su se provjere radile nakon izvješća Državne revizije koje je bilo uvjetno, a u odnosu na velike projekte problematične su bile tvrtke koje su prihod imale samo od HGK. Rečeno mi je obratim punu pozornost na krovni ugovor s tvrtkom Davora Komeričkog, a čini mi se da su u nacrtu izvješća troškovi za promidžbu iznosili 55 milijuna kuna - kazala je svjedokinja.

Komerički je, kao i Igor Premilovac na početku bio optužen u ovom postupku, no priznali su krivnju, nagodili se s USKOK-om te su već saslušani kao svjedoci tijekom suđenja. Po Premilovčevoj tvrtki Remorker cijela je afera i dobila ime, a Velnić Župić kazala je da je za tu tvrtku doznala naknadno iz novina.

- Tijekom istrage u ovom postupku Marina Čizmar, direktorica sektora za informatiku, poslala mi je mejl i pitala me što je to remorker. Kazala sam joj da je to brod koji izvlači druge brodove, a ona mi je odgovorila da sam stvarno naivna. Kasnije mi je rekla da ju je Zdenka Peternel tražila da provjeri bonitet te tvrtke i da podatke preda njoj osobno, a Marina Čizmar je to i učinila - kazala je svjedokinja. Pričala je i o tome kako je bila mobingirana, što se očitovalo time, kako je kazala, što su je počeli izolirati te joj smanjivati opseg poslova.

- Kada nisam prihvatila izmjene ugovora o radu, morala sam ići na posebne komisije koje su se bavile opravdanošću mog bolovanja, a na različite načine mobingirale su me i osobe koje su sa mnom komunicirale. Napravila sam kopiju mog računala i računala moje tajnice jer sam te podatke doživljavala kao svoje i ne znam koji pravilnik o radu regulira postupanje s podacima na računalu - kazala je svjedokinja.

Svjedočenje Vesne Rodić Ina Vidošević svjedokinji donijela 160.000 kuna Nadan Vidošević Suđenje Vidoševiću Račune za njegovo zemljište uredno sam slala na ime i adresu Komore Nadan Vidošević NASTAVAK SUĐENJA Komerički tvrdio da je prao novac za HGK, Vidošević prigovara istinitosti tog iskaza
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?