Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGROKOR

U tijeku uhićenja bivših čelnika: Evo tko je sve bio na ključnim mjestima

Privedena Piruška Canjuga
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/10
16.10.2017.
u 11:29

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja starija izvršna dopredsjednica Agrokora i godinama je slovila kao Todorićeva desna ruka.

Policija je u ponedjeljak prijepodne počela s uhićenjima bivših čelnika Agrokora koji su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, a prema podacima Državnog odvjetništva "izvidi i pretrage" traju kod 15 osoba.  U ovoj akciji osumnjičeni su Ivica, Ivan i Ante Todorić, Hrvoje Balent, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Mislav Galić, Ivica Crnjac, Ivica Sertić, Sanja Hrstić, Damir Kuštrak, Alojzije Pandžić, Marijan Alagušić i Olivio Discordia.

Od ponedjeljka ujutro, kada su istražitelji počeli pretraživati domove i poslovne prostorije osumnjičenih, uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Mislav Galić, Marijan Alagušić i Alojzije Pandžić. Nakon višesatnih pretraga prvi uhićenici očekuju razgovor u državnom odvjetništvu, no njihovi odvjetnici još nisu dobili pozive za ispitivanja.

U Upravi Agrokora prije dolaska izvanrednog Vladina povjerenika Ante Ramljaka bilo je sedmero članova. Na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsjednik dok je njegov stariji sin Ante bio dopredsjednik. Na tu je funkciju Ante Todorić došao početkom 2016., a njegovu dotadašnju poziciju člana Uprave za maloprodaju preuzeo je Darko Knez, ali samo na šest mjeseci.

Ostali članova Uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika.

Prema pisanju medija, izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac imao je najodgovorniju ulogu u poslovnih pisanju izvješća. Crnjac je u Agrokoru od 2005. na mjestu izvršnog direktora za strategiju, a 2008. preuzima dužnost izvršnog potpredsjednika za strategiju, spajanja i preuzimanja i ulazi u Upravu koncerna.

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja starija izvršna dopredsjednica Agrokora i godinama je slovila kao Todorićeva desna ruka. U Agrokor je došla iz Leda u prvoj polovici 90-ih godina, vremenom se profilirala u najmoćniju osobu koncerna. Od 2015. članica je Nadzornog odbora Agrokora.  Deset godina zaredom birana je za najmoćniju ženu hrvatskog biznisa prema listi 300 najmoćnijih žena tjednika Lider.   

Damir Kuštrak, bivši član Uprave Agrokora i član Nadzornog odbora Mercatora, u koncern Ivice Todorića ušao je 1994. kada je imenovan starijim izvršnim potpredsjednikom za operacije i marketing u Agrokoru. Na tom je mjestu bio do 2000. kada odlazi u Vladu Ivice Račana, kao zamjenik ministra financija. Od 2004. predsjednik je Uprave Medike, a 2008. vraća se u Agrokor gdje preuzima funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Kuštrak je bio i predsjednik Hrvatske udruge poslodavca (HUP).  

Tomislav Lučić bio je član Uprave od 2013. do 2015.

Piruška Canjuga u Agrokoru je bila izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj.  Supruga Zlatka Canjuge, koji je 1990-ih bio blizak suradnik Franje Tuđmana i čelnik NK Croatije, u Upravu koncerna došla je 2008.      

Ivica Sertić 2016. postao je izvršni potpredsjednik Agrokora za tržišta, prodaju i logistiku. Bio je predsjednik Uprave Jamnice od 1993. Pod njegovim vodstvom tvrtka je postala snažan tržišni lider te najveći proizvođač mineralnih voda i bezalkoholnih pića na jugoistoku Europe. Među njima se posebno ističe Jana. 

Privedena Piruška Canjuga
1/55

Hrvoje Balent, suprug Ive, kćeri Ivice Todorića, bio je izvršni potpredsjednik za centralnu nabavu i usluge koncerna. Balent je u Upravu koncerna Agrokor ušao 2012., kad je vodio poslove oko reorganizacije poliklinike Nemetova, koju je iste godine koncern preuzeo od Basler osiguranja. 

Mislav Galić bio je izvršni potpredsjednik koncerna za poslovnu grupu Hrana. Do pozicije potpredsjednika u koncernu došao je s čelnog mjesta u Ledu. Prvo je bio direktor, a kasnije predsjednik Uprave. Galić je direktor Leda postao 1998.  On je oko podneva priveden u policijsku postaju Oranice.

Igor Čičak  od 2005. do listopada 2006. potpredsjednik je Agrokora zadužen za financije. 

Bivši šef kabineta Franje Tuđmana, Goran Radin bio je od 2010. do 2014. član Uprave zadužen za ljudske resurse te pravne i opće poslove.

Saša Galić od 2006. do 2008. bio je član Uprave za strategiju, u Agrokor je došao iz EBRD-a. 

Stjepan Ledić bio je član Uprave od 1999. do 2007.

Komentara 78

DL
dr Luigi
12:13 16.10.2017.

Ništa od toga dragi moji sugrađani dok je ovakvo Hrvatsko pravosuđe,još jedna izvedba parade i kiča.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:22 16.10.2017.

Kod svakog uhvaćenig, kad izvode iz kuće, jest i njegov branitelj; otkud?

PE
pepomacan
11:45 16.10.2017.

Udbomafija u HINA-i, ne propušta navesti i podmetati, tko je bio kao povezan sa Franjom Tuđmanom, sugerirajući vidi se što!! To što je većina direktora pojedinih firmi u Agrokoru i nekih koji su uhićeni bili i još su povezani ss SDP-om i bili njihovi donatori ništa!! Udbaško-komunjarska posla!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije