Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjene stručnjaka

Bilo bi loše da DORH stvori mastodont-predmet Agrokor

Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
16.10.2017.
u 10:00

Veliki procesi se razvodne jer su podložni legalnim manipulacijama obrane – kaže odvjetnik Miljević, slažući se s odvjetnikom Šerićem o važnosti strategije DORH-a

Revizorsko izvješće Agrokora ustvrdilo je da je bivša uprava na čelu s Ivicom Todorićem lažirala knjige, te da je dio novca usmjeren u privatne svrhe. DORH će utvrditi za što je novac potrošen, a o nekima već saznanja ima – od kupnje odjeće do ljetovanja. Zbog toga je, a nakon nalaza revizije, izvanredni povjerenik Ante Ramljak morao podnijeti kaznenu prijavu protiv Todorića. Iako se unutar te prijave spominju i odgovorne osobe, poput njegove obitelji.

Kako je kreditiran Agrokor

Revizori su izvanrednu upravu obavijestili o računovodstvenim nepravilnostima. Pobrojeno je prikrivanje primljenih pozajmica, tj. kredita, prikrivanje troškova poslovanja i kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te neadekvatno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenta.

Kao kazneno djelo, ako se dokaže, tretirat će se manipulacije i neistinito prikazivanje bilanci, a u tu kategoriju spadaju i financijske mjenice, način na koji se kreditirao Agrokor. Najveći problem sigurno će biti troškovi Todorića koji su prebijanjem bez novca, prenošenjem potraživanja od vlasnika na druge tvrtke... prestale biti trošak ili potraživanje od vlasnika i postali trošak tvrtke. Tu je primjer IPO troškova, koji nisu bili knjiženi tijekom šest godina, a kroz koje se, uz prije spomenuto kazneno djelo protiv gospodarstva sumnja i na stjecanje nepripadajuće imovinske koristi. Riječ je o privatnim troškovima, ali i isplaćenim dividendama na temelju lažno iskazane dobiti.

I za kaznenopravne stručnjake, sve dok nisu upoznati s činjeničnim stanjem, teško je zaključiti za koja bi kaznena djela i tko sve u slučaju Agrokor mogao odgovarati. Ali, temeljem onoga što je objavljeno u medijima očigledno je da bi se moglo raditi o kaznenom djelu krivotvorenja poslovne isprave, za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Međutim, i odvjetnici Branko Šerić i Veljko Miljević ističu kako se može očekivati da je eventualno lažiranje učinjeno u sklopu nekog težeg, složenijeg kaznenog djela, a ne samostalno. Stoga, prema dostupnim informacijama, zaključuju kako bi se moglo raditi o prijevari u gospodarskom poslovanju, koju je zbog dokazivanja umišljaja teže dokazati pa je vjerojatnija “zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju”.

Za oba kaznena djela predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, odnosno od jedne i do deset godina ako je riječ o znatnoj šteti ili imovinskoj koristi. Slične su kazne predviđene i za “povredu prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju”. Još se može raditi i o kaznenim djelima povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga (do tri godine zatvora), te eventualno i o “zlouporabi tržišta kapitala” (do tri ili do pet godina zatvora). Odvjetnik Miljević napominje kako u kombinaciji s temeljnim kaznenim djelima protiv gospodarstva, zloporabe poslovanja ili prijevare, dolazi u obzir i odgovornost vođe i osoba iz sastava zločinačkog udruženja.

Pogreška što šute o prijavi

– S obzirom na to da bi se moglo raditi o nizu kaznenih djela, za tzv. stjecaj tih kaznenih djela mogla bi se izreći i kazna do 20 godina zatvora – procijenio je najgore slutnje za odgovorne u slučaju Agrokor odvjetnik Šerić, koji procjenjuje da bi samo do prvostupanjske presude mogli čekati i do tri-četiri godine.

– Sve ovisi o broju osumnjičenika i hoće li se formirati jedan mastodont-predmet, što ne bi bilo dobro jer bi to moglo umanjiti dojam o efikasnosti pravosuđa i time dodatno urušiti povjerenje javnosti u pravosuđe – ističe Šerić, naglašavajući kako je od iznimne važnosti kakvu će strategiju izabrati DORH. S tim se slaže i Miljević: – Veliki procesi uvijek se razvodne jer su podložni legalnim manipulacijama obrane – kaže Miljević, koji je upozorio da kad već izvanredni povjerenik za Agrokor nije to učinio, DORH je morao izvijestiti javnost protiv koga je podnesena kaznena prijava, barem s inicijalima, i za koja kaznena djela.

– Gruba je pogreška što to nije učinjeno jer to je dužnost DORH-a s obzirom na važnost predmeta Agrokor – istaknuo je Miljević.

Komentara 21

GU
Gustirna
10:11 15.10.2017.

Kako to da drug cvitan nije u sukobu interesa oko agrokora iako je tamo zaposlio sina ...naravno ,ne na blagajni u konzuma...

Avatar Mamlazac
Mamlazac
11:56 15.10.2017.

Panika u kokosinjcu.

PR
prajdali100
08:33 15.10.2017.

Još kad na scenu stupi "čuveno"hrvatsko pravosuđe,piši propalo !Na kraju ce Todoric tužiti državu i tražiti naknadu za pretrpljene duševne boli.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije