Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Večernji 60 Priče

Kako sam intervjuirao Al-Assada

Tijekom cijelog intervjua predsjednik Bashar Al-Assad djelovao je smireno, staloženo i samouvjereno. Nevjerojatna je njegova jednostavnost
19. veljače 2019. u 10:00 38 komentara 4548 prikaza
assad i hassan
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/10

Intervju s medijski najtraženijom osobom na svijetu, sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, nije bilo jednostavno dogovarati i realizirati. Nakon što smo uputili zahtjev, osam mjeseci čekao sam odobrenje za intervju sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom s obzirom na to da je bio najtraženiji svjetski čelnik na svijetu. Međutim, ni nakon odobrenja nije išlo sve glatko.

assad i hassan VEČERNJI U SIRIJI SVJETSKA EKSKLUZIVA Al-Assad: Europa se neće zaštititi od terorista jer ih podržava

Procedura je bila izuzetno komplicirana oko autorizacije samog intervju s obzirom na to da je većina novinara od odgovora predsjednika Bashara Al-Assada znala izvući samo ono što im je odgovaralo i tako sasvim iskriviti odgovore. Obavio sam niz telefonskih razgovora te poslao isto toliko e-mailova prije odlaska u Siriju. U Damasku sam prije intervju boravio tri dana te dogovarao zadnje detalje. Detalji razgovora i sama procedura oko realizacije intervjua nalikovali su – ni manje ni više – nego na film Jamesa Bonda.

Pogledajte intervju s Assadom:

Na sam dan intervjua nisam još znao gdje ću razgovarati s predsjednikom. Naslušao sam se raznih priča i špekulacija o tome gdje se predsjednik zaista nalazi. Došavši u dvorište njegova ureda u Damasku, očekivao sam da je to tek početna stanica gdje će me dočekati garda koja će me odvesti tko zna kamo kako bih se susreo s predsjednikom. Izlazeći iz automobila doživio sam potpuni šok. Podignuvši glavu prilikom izlaska ugledao sam predsjednika kako stoji na vratima i dočekuje me.

Dobar dan, Hassane, i dobro došli u Damask. Nadam se da se niste previše umorili – obratio mi se predsjednik pružajući ruku i pozdravljajući me. Uzvratio sam predsjedniku pozdrav i zahvalio mu u svoje ime i uime redakcije Večernjeg lista što je pristao dati intervju.

assad i hassan Odjeci Intervju Bashara al-Assada u Večernjem listu obišao svijet

Nakon razmjene nekoliko riječi krenuli smo na intervju. Iako je bilo predviđeno 25 minuta, razgovarali smo više od 30 minuta. Tijekom cijelog intervjua predsjednik Bashar Al-Assad djelovao je smireno, staloženo i samouvjereno. Nevjerojatna je njegova jednostavnost. Za vrijeme našeg razgovara odjekivale su velike detonacije na koje je predsjednik bio totalno imun. Nijednom gestom nije pokazao da je zabrinut već je na sva pitanja odgovarao temeljito i argumentirano iako nije bio unaprijed upoznat s pitanjima, a nije ih ni tražio. Kako nas je dočekao, tako nas je i ispratio, srdačno, ljubazno i s velikim željama za zdravlje i dug život.

Pogledajte intervju na engleskom jeziku:

Koliko je svijet tada žudio i bio zainteresiran za svaku izjavu ili rečenicu koju je izgovorio sirijski predsjednik Bashar Al-Assad dokazuje i činjenica da je nekoliko sati nakon objave intervjua u Večernjem listu on obišao cijeli svijet. Intervju sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom u njegovu uredu u Damasku prenijele su, u potpunosti ili u skraćenom obliku, stotine poznatih novina diljem planete, od Japana i Južne Koreje, preko Indije, bliskoistočnih medijskih kuća, do Rusije, Velike Britanije i SAD-a. Nije to ni najmanje čudno, imajući na umu kako Bashar Al-Assad, jedna od najzanimljivijih i najintrigantnijih osoba današnjice, gotovo i ne istupa u javnosti. Svaka njegova izjava pomno se analizirala u krugovima političara, obavještajnih i sigurnosnih službi te vojnih analitičara kako bi se dobilo jasniji stav Damaska prema budućnosti zemlje u kojoj je rat bjesnio već šest godina, zemlje koja je postojbina ISIL-a kao najopasnije i najozloglašenije zemlje svijeta.

Večernji.hr 20 godina portala Večernjeg lista: Evo kako smo počeli i kako se redakcija mijenjala!

– Prema Basharu Al-Assadu, ne postoji druga opcija u ratu, u intervjuu hrvatskom Večernjem listu on tvrdi kako nema pomaka u pregovorima s opozicijom – prenio je Reuters uz napomenu kako je razgovor vođen netom prije nego li je američki predsjednik Trump optužio Assada da je prešao previše zacrtanih linija. Kako je to napisao britanski Independent osvrćući se na intervju u Večernjem listu, razlog zbog kojega Assad ne može postići dogovor s opozicijom leži u tome što je riječ o opozicijskim džihadskim skupinama, i to u nekom perverznom smislu džihada.

Ruski mediji također su bili puni Večernjaka. Prema navodima Sputnika, jedna od glavnih teza koju je Assad u hrvatskim dnevnim novinama objasnio jest činjenica kako bi padom vlade Sirija u svom integralnom obliku jednostavno prestala postojati.

– Da sirijska vlada padne u ratu koji trenutačno bjesni, naša zemlja bi bila "izbrisana s karte". Mi nemamo izbora i zato smo samouvjereni, odlučni i uporni – objasnio je sirijski predsjednik hrvatskom novinaru, a prenio ruski Sputnik.

Redakcija Večernjeg lista Dario Markas Pobjeđuju samo veliki proizvođači originalnog sadržaja

Nije postojao važniji vanjskopolitički medij, bilo da je riječ o tiskanim novinama, internetskom portalu ili televizijskoj postaji, koji se tada nije osvrnuo na tekst koji je Večernji list pripremao dulje od pola godine. Interpretacije intervjua pokazale su, između ostalog, i varijacije u stavu prema pitanju Sirije i njene budućnosti. Dok su britanski i američki mediji mahom intonirali priče s podsjećanjem na napad kemijskim oružjem koji su izvele Assadove snage i isticali Trumpovo upozorenje da je granica pređena, ruski mediji težnju su stavljali na dijelove teksta u kojima je sirijski predsjednik govorio o borbi protiv islamista i želji za održavanjem sekularne države. S treće strane, mediji iz Indije, Japana, Koreje suzdržali su se od vlastitih komentara. Izraelski je i24 u naslovu izvukao Assadovu tvrdnju kako se teroristi u Siriji bore za Izrael.

 

Osvojite paket u vrijednosti 10.000 kuna!

Podijelite s nama uspomenu koja vas veže uz Večernji i osvojite poklon paket u vrijednosti 10.000 kuna! Svoju priču možete nam poslati kao samostalni tekst, tekst i fotografiju ili kao video putem ove stranice. Radove ćemo objaviti 01. travnja 2019. a pobjednik/ca će biti proglašen/a 03. svibnja 2019.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Assad je čovjek koji je spasio svoju zemlju, patriota. Eto čemu čuđenje što je takav. Kod nas bi ga razapeli.

 • Avatar joydivision
  joydivision:

  sjeca li se ko onoga..."Assad must go"

 • domxerex:

  Zemlja koju su baš kao i Libiju napali EU naftni lešinari ne bi li ukrali tuđu naftu a sve tobože u ime demokracije i ljudskih parava koja ne funkcioniraju ni kod njih doma. Uz perverzne i pedofilne novine stvara se ... prikaži još! privid demokracije i humanizma u EU. Probajte biti nijemac u njemačkoj i objesiti njemačku zastavu na kuću kada pobjedi njemačka reprezentacija. Neće ići jer će vas ljevičari odmah označiti kao nacistu. Sada će naši levičari se pokidati od tvrdnji da to nije tako a dobro znaju da je. Jaše i nizozemcima po vratu zbog kolonijalizma na račun multikulturalnosi i porpagiranja pedofilije i homoseksualizma. Općenito EU se pretvorila u jednu izpoačenu perverzmu tvorevinu gdje je sve lažno s izgledom velike velike moralnosti a sve opet zaogrnuto financijskim interesom. Tu ujedinjenu socijalističku EU treba razbiti i raskomadati i dati narodima svoje.