Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fosil dug oko 4 metra

Veliko otkriće u Peruu: Krokodili su potekli iz mora

Reportaža iz Lovačkog muzeja u Zagrebu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
18.05.2022.
u 13:23

Studija je objavljena prošli tjedan u britanskome znanstvenom časopisu Kraljevskog društva

Otkriće fosiliziranih ostataka krokodila u Peruu, koji datiraju otprije 7 milijuna godina paleontolozima će pomoći da bolje shvate kako su današnji krokodili, koji su u ovoj andskoj zemlji slatkovodna bića, prvi put stigli iz mora na kopno. 

Članovi peruanskoga istraživačkog tima, koji su analizirali novootkrivene fosilizirane ostatke čeljusti i lubanje, smatraju da su tadašnji krokodili vjerojatno prešli Atlantski ocean do obala južne Amerike te su se na kraju naselili u području današnjega južnog Perua. Istraživač Rodolfo Salas je rekao da je njegov tim posljednjih godina prikupljao dijelove kostura krokodila, a nakon pronalaska čeljusne kosti u peruanskoj pustinji Sacaco 2020. on i kolege su postupno došli do saznanja o evoluciji tih životinja nakon života u slanim oceanskim vodama. 

- Novootkrivena vrsta krokodila koju predstavljamo živjela je u Sacacu prije 7 milijuna godina - rekao je Salas o vrsti koju je nazvao Sacacosuchus cordovai.

Na temelju fosilnih ostataka vjeruju da je taj krokodilov predak bio dugačak oko 4 metra. Sacaco je područje na kojemu su istraživači i ranije pronalazili kosture prapovijesnih životinja. Stručnjaci tvrde da je prije više milijuna godina na području pustinje bilo more u kojemu su, među ostalim morskim vrstama, živjeli kitovi, golemi morski psi i krokodili.

- Zaključili smo da su svi 'morski' krokodili imali duguljaste i istanjene glave te da su postojala dva morfotipa - jedan koji se hranio gotovo isključivo ribom i drugi koji je vjerojatno bio svežder - rekao je Salas. 

Studija je objavljena prošli tjedan u britanskome znanstvenom časopisu Kraljevskog društva. Današnji krokodili naseljavaju pretežno tropska i suptropska područja planeta, a staništa su im najčešće vlažna mjesta poput močvara, jezera, rijeka, iako neki mogu živjeti i u slanoj vodi.

Evolucija krokodila može se pratiti još od ere mezozoika, koja se naziva i 'doba gmazova', a gmazovi su bili prve životinje koje su u potpunosti napustile akvatički način života i prešle na kopno. Južni Peru je bogat izvor prapovijesnih životinjskih ostataka. U ožujku je tim paleontologa na čelu sa Salasom predstavio fosil lubanje "morskog čudovišta" dugog 12 metara, grabežljivca koji je živio prije 36 milijuna godina u dijelu oceana duž središnje obale Perua.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
nepokolebljiv
05:02 19.05.2022.

Koga briga odakle potekli krokodili, oligarsi, kranjske kobasice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije