Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Uspjeh znanstvenika u Frankfurtu – nova klinička ispitivanja protiv COVID-19

Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta
19. svibnja 2020. u 10:44 1 komentara 1990 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Tim biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s SARS-CoV-2, virusom koji u ljudima izaziva COVID-19. Znanstvenici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

otkrivena slaba točka Đikić: Prisilno cijepljenje nema smisla, većina će shvatiti da je to potrebno

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za tretmane COVID-19, poput lijeka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem su već započela klinička ispitivanja. Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju SARS-CoV-2 virusa. Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta. Znanstveni rad je objavljen u uglednom časopisu Nature, te je privukao znatnu medijsku pozornost (Welt, FAZ, Sat1, Science Daily, Fox News, Kurier, Süddeutsche Zeitung i drugih).

Video: Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

Dr Christian Münch, vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biokemiju (IBC2), komentira: – Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2, bili smo prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti daljnja istraživanja u svrhu razvoja lijekova, definitivno je veliki pomak.

Iran ZNANSTVENA ANALIZA Igor Rudan: Tajna epidemijskog širenja COVID-19 u Iranu

Profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju objašnjava: – Uspješna uporaba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos tome da se odredi što obećava najbrži uspjeh.

Profesor Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2), naglašava: – Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa, pridonijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe COVID-19.

PBZ PREDNOSTI DIGITALNOG POSLOVANJA Biti poduzetnik u vrijeme korone: Kako stabilizirati poslovanje i „stati na noge“?

Profesorica Sandra Ciesek, ravnateljica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišne bolnice u Frankfurtu, objašnjava: – U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putovima istraživanja. Suradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne suradnje.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar LisaAJ85
    LisaAJ85:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b