Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Treba li nas pratiti - digitalizacija društvenog distanciranja

Digitalizacija je već imala ozbiljan negativan učinak na privatnost pa se javnost i nadležna tijela s pravom pitaju koja je prava cijena ovakve digitalne revolucije
06. svibnja 2020. u 08:02 2 komentara 457 prikaza
Stanko Cerin
Foto: Ostendo Consulting Ltd

Digitalizacija društvenog distanciranja revolucionarna je ideja koja bi bez ikakve sumnje omogućila brzu normalizaciju društvenog života i gospodarstva uz zaštitu od zaraze nezamislivu do prije svega koji mjesec. Pritisnuto pandemijom, čovječanstvo ipak ne želi u ovoj borbi žrtvovati temeljno ljudsko pravo na privatnost. Prikupljanje i obrada podataka o kretanju stanovništva i evidentiranim zarazama omogućilo bi pravodobno upozoravanje na blizinu zaraženih osoba i identifikaciju osoba koje su im bile u blizini tijekom inkubacije. Masovna primjena ovakvih aplikacija na mobitelima omogućila bi društveno distanciranje bez potrebe za zatvaranjem u domove i karantene, a posredno i pokretanje gospodarstva. Pa što čekamo?

Digitalizacija je već imala ozbiljan negativan učinak na privatnost pa se javnost i nadležna tijela s pravom pitaju koja je prava cijena ovakve digitalne revolucije.

Zaštita ljudskih prava na prvom mjestu

Nebrojene su IT tvrtke ponudile više ili manje inovativna rješenja za pomoć u ovoj krizi, ali samo su rijetke svoja rješenja istinski gradile sa zaštitom ljudskog prava na privatnost kao ključnim zahtjevom. Srećom, moderna i vrlo stroga regulativa za zaštitu osobnih podataka kakvu je prije samo dvije godine počeo primjenjivati EU nije fokusirana na zabranu obrade osobnih podataka, nego na jasno određivanje uvjeta pod kojima se oni mogu obrađivati bez posljedica za zaštitu privatnosti. Dodatno, Europska komisija 8. travnja izdala je preporuke za izgradnju o zajedničkom paketu mjera za primjenu tehnologije i podataka radi suzbijanja i prevladavanja krize prouzročene bolešću COVID-19, posebno u vezi s mobilnim aplikacijama i upotrebom anonimiziranih podataka o mobilnosti.

Traži se odgovorna inovativnost

Set strogih zahtjeva za zaštitom ljudskih prava naizgled je nespojiv s logičnim putem digitalne transformacije društvenog distanciranja – praćenjem lokacije i kretanja stanovništva. Rezultat strogo definiranih zahtjeva istinski je inovativan pristup rješenju problema praćenja, koji na prvo mjesto stavlja zaštitu osobnih podataka. Tvrtke koje se tradicionalno bave obradama i zaštitom velikih količina osobnih podataka stekle su znatnu prednost jer su i prije objavljivanja smjernica znale na kojim načelima moraju graditi svoja rješenja.

Apple i Google idu u dobrom smjeru

Najperspektivniji pristupi danas se više ne temelje na geolokaciji. Primjer toga je rješenje koje su udruženim snagama odlučili ponuditi Apple i Google. Ono se temelji na primjeni tehnologije kratkog dometa, Bluetooth za detekciju i praćenje mobitela u blizini, ali pomoću kodova koje generira aplikacija, a koji jamče anonimnost. Podaci ostaju zabilježeni na mobitelu korisnika. Ako se korisniku ustanovi zaraza koronavirusom, informacija se u nacionalnom centru za borbu protiv korone unese u sustav, a mobiteli koji su bili u blizini njegova tijekom inkubacije dobit će poruku. Primjenom iste tehnologije moguće bi bilo u realnom vremenu vidjeti pridržavate li se pravila izolacije i sl. Apple i Google ponudit će platformu za razvoj aplikacija na ovim principima, ali ne planiraju razvijati i same mobilne aplikacije.

Ne treba nas pratiti

To je prepušteno zemljama koje ovakvo rješenje žele koristiti. Za uspješnost borbe protiv virusa potrebno je pratiti kontakte, ne lokacije. Rješenja za navigaciju ugrađena u mobitele nisu dovoljno precizna za ostvarivanje ove svrhe, a pogotovo to nisu rješenja za geolociranje mobilnog uređaja telekom operatera. Zato je malo vjerojatno da će se primjenom tehnologije praćenja lokacije zbog korone ugrožavati pravo na privatnost. Udruženim snagama stroga GDPR regulativa i odgovorna IT inovativnost rezultirali su rješenjima koja ispunjavaju naizgled nespojive zahtjeve.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Avatar SandraEE79
    SandraEE79:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar SarahWM93
    SarahWM93:

    w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­tok︆­.︆­c︆­o︆m