Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica smrti

Je li on najveći hrvatski izumitelj

Nikola Tesla spomenik
Foto: Boris Ščitar
1/2
07.01.2014.
u 09:36

Nikola Tesla umro je na današnji dan prije 71 godinu u New Yorku. Iako je jedan od najvećih svjetskih umova čiji su izumi u području elektrotehnike promijenili i utjecali na svjetske tokove, dojam je da ga se u domovini premalo cijeni

Na današnji se dan prije 71 godinu u New Yorku ugasio život jednog od najvećih svjetskih izumitelja i znanstvenika, Nikole Tesle.

Rođen u Smiljanu kod Gospića 1856. godine, podrijetlom Srbin, ponosan na podrijetlo i hrvatsku domovinu, studirao je u Pragu, radio u Budimpeštu, a od 1884. u Americi, čiji postaje državljanin. Pokrenuo je ondje i sovju tvrtku Tesla Electric Company, radeći i istražujući u radiotehnici i elektrotehnici.

Nikola Tesla izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjenične struje, generator i transformator za struje visoke frekvencije... što su samo neki od izuma bez kojih su nezamislive današnja elektrotehnika i funkcioniranje električne energije. Još je cijeli niz patenata iza toga genijalca, kojima se svijet i dalje divi, a njegovo su djelo i lik i danas nadahnuće i znanstvenicima i umjetnicima. Za sebe je skromno znao reći kako "nije izumitelj, već otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas", što mu je, objašnjavao je, omogućavala izuzetna sposobnost vizualizacije prirodnih procesa i pojava.

Renome jednog od najvećih umova u povijesti naš je znanstvenik sasvim sigurno zaslužio, iako se, nakon njegove smrti, nije tako činilo, jer umro je gotovo u bijedi i usamljen. U New Yorku je, na Manhattanu kod Šeste avenije, ulica Tesla Corner, a ondje je i njegov memorijalni centar. U Hrvatskoj je niz spomenika njemu u čast, u rodnom Smiljanu i cijeli muzej posvećen velikom sumještaninu, no dojam je kako Hrvatska, za razliku od Srbije, svoga Teslu premalo valorizira.

Iako je otišao prije 70 godina, Nikola Tesla i dalje živi među nama

Srpski animatori stvaraju bajku Tesla i lučonoša

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
11:29 07.01.2014.

Na jednoj američkoj web stranici je spisak linkova od 120 Teslinih američkih patenata. Svaki link prikazuje originalni spis kojim je patent ostvaren.

SK
sladja_kava
18:53 02.04.2014.

evo gore anketa gradjna je pokazala da nije nas najveci izumitelj i naucnik nego da je to rudjer boskovic ...treba ga predati srbima i da se to jednom okonca za navek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije