Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Veliko otkriće: Znanstvenici sve bliže univerzalnom lijeku za različite vrste raka

Ideja je da T-stanice oboljelog pacijenta genetskom modifikacijom mogu biti reprogramirane tako da pronalaze stanice raka. Daljnji je to korak u razvoju imunoterapije u liječenju onkoloških bolesti koja je započela prvim takvim odobrenim liječenjem, CAR-T terapijom.
21. siječnja 2020. u 10:10 2 komentara 914 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

T-stanice sa svojim receptorima mogu pronaći i uništiti stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojki, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i vrata maternice, zaključak je rada istraživačkog tima sa sveučilišta Cardiff objavljenog u časopisu Nature Immunology. Vijest o takvom univerzalnom rješenju za različite vrste raka objavio je BBC i prenose svjetski mediji uz napomenu da je riječ o studiji provedenoj u laboratoriju, ne na ljudima, ali je riječ o “velikom potencijalu”.

NOVA PRILIKA Liječnici osmislili rješenje za dječaka koji je izgubio nogu zbog raka

– Postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Dosad nitko nije vjerovao da je tako nešto moguće. Povećana je mogućnost “jedan za sve” liječenja raka, da jedan tip T-stanica može biti sposoban uništiti različite vrste raka – rekao je za BBC prof. Andrew Sewell.

Ovim istraživanjem cardiffski tim uspio je prvi put opisati kako T-stanice pronalaze molekulu naziva MR1 koja se nalazi na površini svake stanice u tijelu čovjeka. Ideja je stoga da T stanice oboljelog pacijenta genetskom modifikacijom budu reprogramirane tako da pronalaze stanice raka. Daljnji je to korak u razvoju imunoterapije u liječenju onkoloških bolesti koja je započela prvim takvim odobrenim liječenjem, CAR-T terapijom.

Prof. dr. sc. Ivan Gornik opsadno stanje Na Hitnoj na Rebru ove godine očekuju 105 tisuća pregleda

To je liječenje, naime, od prošlog mjeseca dostupno na KBC-u Zagreb za točno određene dijagnoze, a riječ je o postupku kojim se upravo navedene stanice pacijenta izuzmu, laboratorijski modificiraju i potom naoružane za ubijanje tumorskih stanica vraćaju u tijelo pacijenta postupkom nalik na infuziju. Za CAR-T je, podsjetimo, prvi kandidat na Rebru bio u obradi, a kako je na predstavljanju ovog velikog iskoraka za liječenje onkoloških bolesti rekao prof. dr. sc. Ernest Bilić iz te bolnice, liječenje je to koje je bilo san koji se sad pretače u realnost – da se vlastiti imunosni sustav naoruža i ubije malignu bolest. Tim iz Cardiffa sada je otvorio ovu priču još dalje s istraživanjem i zaključkom da se T stanice mogu naoružati i ubiti različite vrste raka.

Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje