Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIBERNETIČKA SIGURNOST

Aplikacija budućnosti: Pretvara mobitel u elektronički novčanik

AKD
Envato Elements
31.10.2022.
u 17:05

Od prvih putovnica do mobileID za koje nam treba samo važeća eOsobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel

Prije nešto više od 30 godina, osnovana je tvrtka koja je imala zadatak izraditi hrvatske nacionalne dokumente, a danas su izrasli u IT tvrtku koja osigurava sigurnosne i tehnološke standarde na razini EU.

Mnogi Zagrepčani svaki dan prolaze pokraj velike zgrade preko puta Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a da nisu ni svjesni da iza tih zidova sjede stručnjaci zahvaljujući kojima danas bezbrižno putujemo “samo” s osobnom iskaznicom, a da ne spominjemo ostale dokumente. Od putovnica, bankarskih kartica do naprednih sustava sljedivosti…, o svemu tome brinu u AKD-u. A tu je i Certilia, mobilna aplikacija koja je sjajna nadopuna nacionalnom dokumentu osobne iskaznice, jer građani mogu koristiti svoj digitalna identitet i na mobilnim uređajima, drugim riječima pristupati portalu eGrađani putem mobitela, ali i kvalificiranim elektroničkim potpisom potpisivati dokumenteđ. Nakon aktivacije MobileID više vam neće trebati čitač, a Certiliom ćemo se sigurno predstavljati u digitalnom svijetu.

Kako bi doznali više o svemu, razgovarali smo s Blažem Sviličićem, direktorom Sektora proizvodnje, koji nam je otkrio što sve rade u AKD-u i što je sve građanima raspoloživo, a da ni ne znaju.

Sadržaj omogućio AKD.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije