Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Antarktike

Satelitske snimke otkrile što se milijunima godina skriva ispod ledenog kontinenta

Antarktika
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
12.11.2018.
u 09:30

Znanstvenici su se koristili podacima satelita GOCE (istraživača gravitacijskog polja i kretanja oceana) koji je pao na Zemlju 2013. godine kada je ostao bez goriva

Europska svemirska agencija (ESA) otkrila je ostatke izgubljenih kontinenata koji su milijunima godina bili skriveni ispod Antarktike.

Satelitske snimke sada su otkrile kronologiju onoga što se događalo s drevnim kopnom koje se nalazi 1,6 kilometara ispod ledenog kontinenta, piše Daily Mail.

Znanstvenici su se koristili podacima satelita GOCE (istraživača gravitacijskog polja i kretanja oceana) koji je pao na Zemlju 2013. godine kada je ostao bez goriva.

Iako je satelit bio izvan funkcije, znanstvenici su iskoristili podatke koje je prikupio tijekom gravitacijskog povlačenja Zemlje, odnosno micanja tektonskih ploča ispod Antarktike u posljednjih 200 milijuna godina.

– Ove snimke revolucionarno unaprjeđuju mogućnosti za proučavanje Antarktike, kontinenta koji najmanje razumijemo. U istočnoj Antarktici vidimo uzbudljiv mozaik geoloških odlika koje upućuju na osnovne sličnosti i razlike između Zemljine kore ispod Antarktike i drugih kontinenata s kojima je bila spojena do prije 160 milijuna godina – rekao je jedan od autora istraživanja Fausto Ferraccioli.

Znanstvenici su se tako koristili podacima GOCE-a sa seizmološkim podacima kako bi napravili trodimenzionalne karte Zemljine litosfere.

Litosfera je sloj Zemlje koji se sastoji od kore i otopljenog omotača, a u kojem se, između ostaloga, nalaze planinski lanci, poleđina oceana te stjenovite zone zvane kratoni.

Foto: ESA

Kratoni su zapravo ostaci drevnih kontinenata ugrađeni u kontinente koje danas poznajemo.

Istraživanje podsjeća i na pucanje Gondwane, superkontinenta koji se razdvojio prije 130 milijuna godina, a karta sada pokazuje da su Antarktika i Australija bile povezane do prije 55 milijuna godina.

Istraživanje je pokazalo i kako je zapadna Antarktika tanja od istočne, što je slično odnosu Australije i Indije.

 

Komentara 4

Avatar tituš
tituš
11:36 12.11.2018.

@proma - nije trač, ja neki dan bio gore i sreo ga! Ima tamo još vrijednih ljudi koji spremaju puč na ovaj propali liberalni svijet

VJ
vjaceslav
13:31 12.11.2018.

mislio sam da ispod leda antarktike nema kopna i da vinson massif, najviši vrh ove ledare počiva na vječnom ledu.

Avatar darkkati
darkkati
11:44 12.11.2018.

samo do 10 000 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije