Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otvorena utrka – tko će biti novi Armstrong i prvi kročiti na Mars

Pola stoljeća od osvajanja "Drugog svijeta"
21. srpnja 2019. u 11:45 3 komentara 502 prikaza
Astronaut Buzz Aldrin
Foto: Neil Armstrong/NASA/Handout via REUTERS
Pogledajte galeriju 1/3

Američki predsjednik Donald Trump najavio je jučer misiju na Mars u povodu 50. godišnjice spuštanja čovjeka na Mjesec. Trump je u Bijeloj kući primio Buzza Aldrina i Michaela Collinsa, dvojicu astronauta iz ekipe Apolla 11 koja je 20. srpnja 1969. “osvojila” Mjesec. Zapovjednik misije i prvi čovjek koji je stupio na Mjesec Neil Armstrong umro je 25. kolovoza 2012.

Vladimir Putin USPOSTAVLJANJE ODNOSA Putin kaže da je "simpatizirao" Trumpa na izborima 2016. godine

“Nalazimo se u poziciji u kojoj se nismo nalazili godinama, a svemir je važan za mene, za obranu i za napad”, kazao je Trump i dodao da su mu rekli da za odlazak na Mars treba sletjeti na Mjesec.

Misija Apollo 11 donijela je na Zemlju 22 kg Mjesečeve površine, i to je bila prva u seriji misija na Mjesec. Posljednja misija Apolla na Mjesec bila je ona Apolla 17 u prosincu 1972.

Proslave u Americi | Autor : Patrick Pleul/DPA/Pixsell Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell

Dok su se Rusi i Amerikanci tada utrkivali u osvajanju svemira i Mjeseca, sada zajedno s Europom, Kanadom i Japanom surađuju u svemirskim programima. Priprema se i povratak čovjeka na Mjesec, na kojem bi se trebao i zadržati neko vrijeme. Zbog toga će se postaviti svemirska postaja u Mjesečevu orbitu koja već ima ime – Gateway. Ta će postaja poslužiti i kao mjesto gdje će se spajati dijelovi budućih letjelica kojima će se putovati do Marsa. 

 

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • vjaceslav:

    bojniče, ovdje si na znanosti, a ne u nekoj mišakovoj emisiji

  • midea:

    oni bi na Mars a ne mogu niti do mjeseca , prestrašno do kuda seže ta indoktrinacija !

  • Bojnik:

    Jos nisu bili na na mjesecu,a kamoli da ce ici na Mars.