Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI DOGAĐAJ

Otvorena utrka – tko će biti novi Armstrong i prvi kročiti na Mars

Astronaut Buzz Aldrin
Foto: Neil Armstrong/NASA/Handout via REUTERS
1/3
21.07.2019.
u 11:45

Pola stoljeća od osvajanja "Drugog svijeta"

Američki predsjednik Donald Trump najavio je jučer misiju na Mars u povodu 50. godišnjice spuštanja čovjeka na Mjesec. Trump je u Bijeloj kući primio Buzza Aldrina i Michaela Collinsa, dvojicu astronauta iz ekipe Apolla 11 koja je 20. srpnja 1969. “osvojila” Mjesec. Zapovjednik misije i prvi čovjek koji je stupio na Mjesec Neil Armstrong umro je 25. kolovoza 2012.

“Nalazimo se u poziciji u kojoj se nismo nalazili godinama, a svemir je važan za mene, za obranu i za napad”, kazao je Trump i dodao da su mu rekli da za odlazak na Mars treba sletjeti na Mjesec.

Misija Apollo 11 donijela je na Zemlju 22 kg Mjesečeve površine, i to je bila prva u seriji misija na Mjesec. Posljednja misija Apolla na Mjesec bila je ona Apolla 17 u prosincu 1972.

Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell

Dok su se Rusi i Amerikanci tada utrkivali u osvajanju svemira i Mjeseca, sada zajedno s Europom, Kanadom i Japanom surađuju u svemirskim programima. Priprema se i povratak čovjeka na Mjesec, na kojem bi se trebao i zadržati neko vrijeme. Zbog toga će se postaviti svemirska postaja u Mjesečevu orbitu koja već ima ime – Gateway. Ta će postaja poslužiti i kao mjesto gdje će se spajati dijelovi budućih letjelica kojima će se putovati do Marsa. 

 

Ključne riječi

Komentara 3

VJ
vjaceslav
18:37 21.07.2019.

bojniče, ovdje si na znanosti, a ne u nekoj mišakovoj emisiji

MI
midea
09:16 24.07.2019.

oni bi na Mars a ne mogu niti do mjeseca , prestrašno do kuda seže ta indoktrinacija !

BO
Bojnik
12:13 21.07.2019.

Jos nisu bili na na mjesecu,a kamoli da ce ici na Mars.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije