Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE

Novi 3D atlas pruža dosad nezabilježeni uvid u razvoj embrija

embrij
Foto: 3D Atlas of Human Embryology
25.11.2016.
u 08:27

Skupini znanstvenika iz Nizozemske trebalo je oko 45.000 sati da proizvedu digitalne modele

Razvoj ljudskog embrija otkriven je u dosad nezabilježenoj razini detalja u interaktivnom trodimenzionalnom atlasu dostupnom svima na posebnoj stranici.

Skupini znanstvenika iz Nizozemske trebalo je oko 45.000 sati da proizvedu digitalne modele i tako kolegama pruže uvid u to kako izgleda prvih osam tjedana razvoja ljudskog bića, piše Guardian.

– Svi misle da ovo već znamo, ali vjerujem da više znamo o Mjesecu, nego o vlastitom razvoju – rekla je Bernadette de Bakker sa Sveučilišta u Amsterdamu, koja je vodila projekt s kolegom profesorom Antoonom Moormanom.

De Bakker objašnjava da su mnogi opisi razvoja embrija utemeljeni na desetljećima starim promatranjima te često sadrže detalje izvučene iz istraživanja mišjih ili pilećih embrija. S druge strane, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Science, znanstvenicima će ponuditi šansu da istražuju promjene koje se događaju tijekom prvih nekoliko tjedana života više različitih embrija.

– Važno je razumjeti normalnu ljudsku embriologiju kako bi se razjasnilo kako se pojavljuju urođeni defekti i malformacije – kaže De Bakker.

>> Pogledajte kako se pile razvija unutar jajeta

>> U bivšem režimu obavljeno 600.000, a od 1990. godine 268.000 pobačaja: Ne može se zabraniti, ali i prava fetusa treba zaštititi

Komentara 3

GI
Giddeon
10:43 25.11.2016.

neki bi trebali proučavati embriologiju da skuže da je to živo ljudsko biće, osoba u punom smislu riječi i da razumiju defekte u svojoj glavi...

BE
bego1
09:35 25.11.2016.

Odlično. Super stvar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije