Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Božanska lađa"

Kineska svemirska letjelica s ljudskom posadom vratila se na Zemlju

Foto: Youtube Screenshot
18.11.2016.
u 11:20

Dvojica astronauta Jing Haipeng i Chen Dong proveli su 30 dana u svemirskom laboratoriju Tiangong 2, tj. "Rajskoj palači 2", koju Kina koristi za pokuse, a kako bi se oko 2020. ostvario dugoročni plan o svemirskoj stanici s trajnom ljudskom posadom

Kineska svemirska letjelica Shenzhou 11 s dvočlanom posadom u petak je sigurno prizemljila u području sjevernog dijela Unutrašnje Mongolije, javili su državni mediji, ističući da se radi o najduljoj kineskoj svemirskoj misiji s ljudskom posadom.

Kineska Središnja televizija (CCTV) prikazala je slike letjelice čije ime znači "Božanska lađa". Državna agencija Xinhua precizira je da je kapsula "uspješno" prizemljila nešto iza dva sata iza ponoći po mjesnom vremenu.

Dvojica astronauta Jing Haipeng i Chen Dong proveli su 30 dana u svemirskom laboratoriju Tiangong 2, tj. "Rajskoj palači 2", koju Kina koristi za pokuse, a kako bi se oko 2020. ostvario dugoročni plan o svemirskoj stanici s trajnom ljudskom posadom.

Prema riječima glavnog zapovjednika misije Zhang Youxie, astronauti su u dobrom stanju. Tiangong 2 ostat će u orbiti i kasnije pristati uz Tianzhou 1, prvu kinesku svemirsku teretnu letjelicu koja bi trebala biti lansirana u travnju sljedeće godine.

Kina ustrajno radi na razvoju svog svemirskog programa u vojne, komercijalne i znanstvene svrhe, no još uvijek zaostaje za SAD-om i Rusijom.

>> Analiza ukazuje da se MH370 nije pripremao za slijetanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije