Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVODILI EKSPERIMENTE

Japanski znanstvenici otkrili treći tajanstveni element u Zemljinoj jezgri

zemljina kora
Shutterstock
12.01.2017.
u 10:44

"Naša ispitivanja pokazuju da se preostalih pet posto jezgre većinom sastoji od silicija", rekao je Ohtani.

Japanski znanstvenici tvrde da je silicij preostali i tajanstveni element u Zemljinoj jezgri, čime su, ako su u pravu, razriješili jednu od najdubljih zagonetki planeta.

Odavno je postignut konsenzus da se središte Zemlje sastoji od 85 posto željeza i 10 posto nikla, a za preostalih pet posto glavni su kandidati bili sumpor, kisik i silicij.

Japanski geofizičar Eiji Ohtani sa sveučilišta Tohoku i njegovi kolege tvrde da je najvjerojatnije u pitanju silicij.

Ohtanijev tim provodio je eksperimente s legurama željeza i nikla pomiješanima sa silicijem i u laboratoriju ih podvrgnuo uvjetima, visokoj temperaturi i tlaku, kakvi vladaju u Zemljinoj jezgri.

Otkriveno je da dobiveni rezultati odgovaraju seizmološkim podacima, odnosno seizmičkim valovima kakvi se javljaju u jezgri.

"Naša ispitivanja pokazuju da se preostalih pet posto jezgre većinom sastoji od silicija", rekao je Ohtani.

Dodao je kako je malo vjerojatno da u Zemljinoj jezgri ima kisika, kao što ga je vjerojatno bilo u početku stvaranja Zemlje, jer kisik i silicij teško mogu egzistirati zajedno na istom mjestu.

Zemlja je sastavljena od tri glavna sloja, vanjske kore, gdje žive ljudi, plašta koji uglavnom čini magma i drugi polutvrdi materijali, te od jezgre. A jezgru dodatno čine dva sloja, vanjski od tekućeg željeza i nikla i unutarnji, vrući sloj od željeza.

>> Na našem satelitu leže golf-loptice

Komentara 3

MA
marsovac
17:27 12.01.2017.

a ja mislio srpski kamen mudrosti.

RA
rahelcohranloan
23:55 13.01.2017.

zdravo. Ja sam gospodin Rahel privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredit za pojedince, poduzeća, osiguranje, itd Jeste li u bilo kakve financijske teškoće ili u potrebi za kredit za investiranje ili vam je potreban kredit da platii svoje račune tražiti dalje kao mi smo tu da bi sve svoje financijske probleme stvar prošlosti. Nudimo sve vrste kredita u bilo kojoj valuti denominacije sa stopom od 2%, bez unaprijed fee.I želite koristiti ovu veliku medij da znaš da smo spremni da vam pomoći s bilo koje vrste kredita riješiti vaš financijski problem.If da onda se vratiti danas putem e-pošte (rahelcohranloan@gmail.com) za više detalja, vi ste vrlo dobrodošli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije