Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Iz svemira snimljena velika plava svjetlost iznad Europe: Radi se o jako rijetkom fenomenu

Radi se o fenomenu koji se objašnjava kao kretanje munje prema gornjim dijelovima atmosfere, a ta izuzetno rijetka pojava nije vidljiva sa Zemlje
12. listopada 2021. u 00:04 3 komentara 14459 prikaza
Foto: NASA/ESA

Francuski astronaut Europske svemirske agencijeThomas Pesquet podijelio je u petak na svom Twitteru zapanjujuće snimke plave svjetlosti nalik na eksploziju. 

Do 'eksplozije' je došlo nešto istočnije od Hrvatske, što je Pesquet kasnije objasnio kao 'prolazni svjetlosni događaj' (TLE). 

Naime, radi se o fenomenu koji se objašnjava kao kretanje munje prema gornjim dijelovima atmosfere, a ta izuzetno rijetka pojava nije vidljiva sa Zemlje. 

- Jedan kadar iz timelapsea preko Europe, koji prikazuje prolazni svjetlosni događaj u gornjoj atmosferi!, podijelio je astronaut na Twitteru. 

TLE je skupina pojava koje se događaju za vrijeme grmljavina, no iznad područja na kojima se inače događaju munje koje vidimo. 

Tomislav Dragičević PREMIUM INTERVJU: Tomislav Dragičević Hrvat je jedan od najmlađih profesora tehničkih znanosti u Europi: 'Nakon Tesle i rata struja, kreirat ćemo novu revoluciju' Nobelova nagrada za fiziku JULIUS I PATAPOUTIAN Nobelova nagrada za medicinu otišla dvojici američkih znanstvenika, otkrili receptore za dodir i temperaturu roditelji PIŠE RENATA RAŠOVIĆ Roditelji u histeriji nanose štetu vlastitoj djeci i negiraju znanost
Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Došlo je do nekih promjena
Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala