Naslovnica Tech/Sci Znanost

Iva Tolić i Ana Sunčana Smith s Ruđera dobile 'znanstveni Oscar'

Iva Tolić četvrta je u društvu znanstvenika u Hrvatskoj čiji projekt financira Europsko znanstveno vijeće
24. travnja 2015. u 19:11 4 komentara 2907 prikaza
Iva Tolić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Mlada znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković Iva Tolić četvrti je znanstvenik u Hrvatskoj kojoj Europsko znanstveno vijeće (ERC) financira projekt.

Riječ je o vrlo važnom dostignuću jer ERC zaista financira samo najbolje od najboljih, samo 8 do 15 posto od svih prijavljenih, pa takve projekte u znanstvenim krugovima nazivaju i “znanstvenim Oscarima”.

Razvoj lijekova

Prije Ive Tolić na IRB je prvi ERC projekt donijela Ana Sunčana Smith, a obje će zahvaljujući dobivenim sredstvima, a riječ je o sveukupno 3,5 milijuna eura, na IRB-u osnovati svoje grupe, zaposliti mlade istraživače i opremiti laboratorije kako bi radile na istraživanjima koja će u budućnosti pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija. Projekti su jučer i predstavljeni na IRB-u.

Ivi Tolić novac je dodijeljen za projekt “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore” u iznosu od više od 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina.

– Razumijevanje uloge mikrotubula premosnica u generiranju sila i kretanju kromosoma dovest će do sasvim novih spoznaja o mehanizmima dijeljenja kromosoma, a te će spoznaje moći poslužiti u istraživanju i razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih i kancerogenih bolesti – objašnjava dr. Tolić.

Znanstveni tim prof. Smith u sljedećih će se pet godina baviti istraživanjem membrana u živim stanicama.

– Ovi projekti znatno pridonose jačanju ugleda kako IRB-a tako i hrvatske znanstveno-akademske zajednice u Europi i svijetu, stoga se nadam da će i domaće institucije prepoznati i podržati znanstvenike čiju je izvrsnost već potvrdio EU i međunarodna znanstvena zajednica – poručio je ravnatelj IRB-a Tome Antičić.

Svjetski rang

Uz znanstvenice Smith i Tolić, u Hrvatskoj je ERC projekt 2012. godine dobio i Stipan Jonjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a godinu poslije znanstvenica s PMF-a Vernesa Smolčić.

ERC-ove grantove dobilo je četvero naših svjetskih znanstvenika koji žive u dijaspori – Ivan Đikić, Nenad Ban, Aleksandra Radenović i Bojan Žagrović.

>> Iva Tolić: Istražujem kako ćemo usporiti starenje i spriječiti bolesti

>> Iva Tolić: Želim živjeti u Zagrebu, ali raditi kao u Njemačkoj

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • LANA555:

  Super sve pohvale i puno uspjeha

 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  Ovako zgodne doktorice nisam još vidio. Većinom su nekakve ružne i muškaraste ali ove dvije i pametne i lijepe, svaka čast. Da nisu Hercegovke ?

 • aristip:

  Brzo ćete obadvije, jako razočarane, nazad odakle ste i došle. Ovdje uspjeti mogu samo politički podobni i korumpirani, stručni i sposobni nikako,