Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove usluge

Isprobali smo eSIM u pametnom satu. Evo što smo otkrili

eSIM
Foto: Danijel Lijović
1/7
31.10.2017.
u 14:00

Tehnologija elektroničkih SIM kartica mogla bi pojednostaviti život korisnicima. Usluga već sada uredno funkcionira

Jedno od najčešćih pitanja koje me pitaju prilikom traženja savjeta za biranje novog pametnog telefona jest - podržava li dvije SIM kartice. 

SIM kartice u mobitelima s nama su već godinama. Iako smo se naviknuli mijenjati ih nakon promjene uređaja još nam stvaraju poteškoće. Pogotovo zbog različitih dimenzija ili, pak, ako imate više od jednog mobitela/broja. Ako pak uz smartphone koristite i pametni sat trebate ga držati uparenim s mobitelom da biste mogli i na satu koristili aplikacije i biti online i tako dodatno trošite baterije oba uređaja. Jedna usluga koja bi mogla u skoroj budućnosti to promijeniti jest - eSIM - elektronička SIM kartica. Za korištenje ove usluge ne treba vam SIM utor na uređaju niti plastična SIM kartica. 

Iako još ne postoji mnogo uređaja na tržištu, ovu uslugu je u Hrvatsku ove godine uvedo Hrvatski telekom. Večernji list je dobio priliku isprobati korištenje eSIM profila uz uređaj pametni sat Huawei Watch 2, koji je jedan od prvih pametnih satova s eSIM čipom. 
eSIM profil vam daje mogućnost da samostalno koristite pametni sat, bez stalne veze s mobitelom. 

Za aktivaciju je prvo potrebno ostvariti klasičnu povezanost pametnog sata i mobitela, u našem slučaju preko Android Wear aplikacije. Jednom kada su uređaji upareni skinuli smo na mobitelu aplikaciju Huawei Wear. Kroz nju aktivirate eSIM profil skeniranjem QR koda kroz izbornik "komunikacijske usluge". U osnovi taj QR je sada 'sim kartica'. 

Nakon aktivacije slobodno možete ugasiti bluetooh konekcije i prekinuti vezu mobitela i sata. I to je i najveća prednost eSIM usluge - da uređaj poput ovog pametnog sata možete samostalno koristiti.

Poruke i notifikacije su mi nastavile dolaziti kao da sam spojen s mobitelom. Na satu su ostale moje aplikacije koje sam koristio i kad sam bio spojen s mobitelom. Dakako, uz ograničenje dimenzije ekrana sata, ugodnije je pročitati tekst na zaslonu mobitela, nego sata. Ali, za blic informacije ovo je bilo sasvim iskoristivo.

Odlično je da eSIM možete koristiti kao i klasični SIM pa mi je Huawei Watch 2 poslužio i kao pomoćni mobitel - bez problema sam uspostavljao ili primalo telefonski poziv. Pomalo se osjetite kao na tajnoj misiji jer inače baš ne telefoniramo pričajući prema zapešću ruke.

Također, nije baš najzahvalnije kucati poruke na satu, ali možete čak i to. Pa i poslati SMS poruku. U tome mi je najviše pomogla već prebačena lista kontakata jer unošenje novih podataka preko sata nije toliko praktično koliko i na zaslonu smartphonea. Zgodno je bilo koristiti i Google Maps, s tipkama 'minus' i 'plus' može se zumirati ili udaljavati područje. 

Sada nam samo treba šira lepeza uređaja s eSIM čipovima, a najviše čekamo – mobitele.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije