Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Evo koliko je Hrvatima brz internet

internet
Foto: Thinkstock
1/5
30.10.2017.
u 12:03

HAKOM-ovo mjerenje brzine interneta u domaćim mrežama potvrdilo je da su nam mreže HT-a, Vipneta i Tele2 dobre i kvalitetne

Jesu li mobilne mreže HT-a, Vipneta i Tele2 u Hrvatskoj brze i kvalitetne? Sudeći prema rezultatima prvoga objavljenog korisničkog mjerenja HAKOM-a, možemo biti zadovoljni. Surfamo poprilično brzo, posebice kada je riječ o takozvanom downloadu ili pojednostavljeno skidanju, odnosno preuzimanju podataka na naše uređaje putem mobilnih mreža. Brzine su tu, ako se izdvoje samo mjerenja mobitelima koji imaju mogućnosti spajanja na 4G mrežu, prosječno 35,9 megabita u sekundi. Nešto lošije mreže se ponašaju kada je riječ o uploadu, ili prijenosu podataka, primjerice postavljanja videa na neku društvenu mrežu. Tu su prosječne brzine 15,8 megabita u sekundi.

U svakom slučaju riječ je o još jednoj potvrdi da nam je mobilni internet brz i kvalitetan. O tome govore i razni europski indeksi, potom tu je i P3 mjerenje, stručne njemačke tvrtke P3 communications, koja već godinama prati kvalitetu mobilne infrastrukture po cijeloj Europi. Njihova mjerenja kažu da sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj imaju indeks kvalitete usluga viši od 800, odnosno da su sva tri po kvaliteti usluge u mobilnoj telefoniji i internetu u samom europskom vrhu.

No, što je i kako mjerio HAKOM? Naime, nakon puštanja u rad „HAKOMetra Plus“ – alata za mjerenje brzina i kakvoće pristupa mobilnom internetu, u drugoj polovici travnja ove godine korisnici su obavili dovoljan broj mjerenja u mrežama mobilnih komunikacija na području cijele Hrvatske da se rezultati mogu sistematizirati i prikazati javnosti, objašnjavaju u HAKOM-u. Korisnici sva tri operatora mjerili su na raznim mjestima u različitim vremenima brzinu interneta. Važno je reći da se tako uzimaju svi važni parametri veze. Mjerenje je, kažu u HAKOM-u, potpuno neovisno jer se mjerni poslužitelj nalazi u CIX-u, hrvatskom čvorištu internetskog prometa, na koji operatori nemaju utjecaja.

Neovisno mjerenje

HAKOMetar Plus mjeri brzinu širokopojasne internetske veze i kakvoću parametara korisničkog trenutačnog pristupa internetu testiranjem prijenosa manjih datoteka s korisničkog terminala (pametnog telefona ili tableta) na neovisni mjerni poslužitelj. Veza s mjernim poslužiteljem uspostavlja se preko mreže jednog od nacionalnih operatora mobilnih komunikacija, a poslužitelj se nalazi u prostorijama hrvatskog nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX), dodaju u HAKOM-u.

S obzirom na to da su svi operatori povezani na CIX, smještaj poslužitelja predstavlja optimalno i neovisno mjerno mjesto. Rezultati pojedinačnog mjerenja izračunavaju se na osnovi prikupljenih parametara prijenosa. Za izradu izvješća korišteni su mjesečni javno dostupni metapodaci (https://hakometarplus.hakom.hr/opendata) svih mjerenja korisnika koji su mjerili brzinu interneta HAKOMetrom Plus u domaćim mrežama pokretnih komunikacija, ističu u HAKOM-u.

Dakle, u promatranom razdoblju ukupno je provedeno 15.810 mjerenja u mrežama pokretnih komunikacija. Prosječna brzina u silaznom smjeru (downloadu) svih mjerenja u šestomjesečnom razdoblju bila je 27,6 Mbit/s, a za 4G mjerenja bila je 35,9 Mbit/s.

Prosječna brzina u uzlaznom smjeru svih mjerenja bila je 11,6 Mbit/s, a za 4G mjerenja bila je 15,8 Mbit/s. Prosječna vrijednost pinga (odaziva mreže) bila je 39,8 ms, a za 4G mjerenja bila je 28,4 ms. Iz mjernih podataka mogu se posebno izdvojiti 4G mjerenja te ujedno izvijestiti i kakvo je stanje s uvođenjem LTE u Hrvatskoj.

Brzina nije zajamčena

Valja znati, upozoravaju iz HAKOM-a, da mjerenja putem HAKOMetra Plus predstavljaju trenutačno stanje kvalitete korisničkog pristupa internetu jer se ne uzima u obzir korisničko okruženje u kojem je mjerenje pokrenuto i obavljeno. Sukladno tome, ako se rezultat mjerenja jako razlikuje od parametara usluge koju operator oglašava, to ne znači da operator automatski ne ispunjava svoju obvezu vezano uz kvalitetu. U većini tarifa za mobilne usluge oglašavana brzina nije zajamčena, odnosno ostvariva je samo u određenim uvjetima, što znači – odgovarajuće razine signala, model uređaja te trenutačna prometna opterećenost mreže. Naime, i model uređaja kao i broj korisnika na nekom mjestu utječu na brzinu mreže. Ovo izvješće prvo je u nizu te prikazuje rezultate mjerenja u sve tri hrvatske mreže pokretnih komunikacija u razdoblju drugog i trećeg tromjesečja, odnosno za mjesece od travnja do rujna. Iduća izvješće bit će kvartalna i redovito će se objavljivati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije