Naslovnica Vijesti Svijet

Titanic ipak nije potonuo zbog ledenjaka?

Novi dokazi pokazuju da je došlo do požara u trupu broda tri tjedna prije nego što je Titanic zaplovio iz Southamptona prema New Yorku
02. siječnja 2017. u 08:41 25 komentara 69193 prikaza
'Njemački Titanic'
Foto: Reuters

Jedan od najtragičnijih brodoloma ikad, onaj u kojem je potonuo Titanic, možda ipak nije prouzročio udar ledenjaka. Na Titanicu, o kojem je snimljen istoimeni film, u travnju 1912. godine poginulo je više od 1500 ljudi nakon što se brod zabio u golemu santu leda usred Atlantskog oceana.

Novi dokazi pokazuju da je došlo do požara u trupu broda tri tjedna prije nego što je Titanic zaplovio iz Southamptona prema New Yorku, piše Metro.

Novinar Senan Molony proučavao je rijetke fotografije koje je snimio glavni električni inženjer broda prije nego što je Titanic isplovio iz luke. Primijetio je velike crne mrlje u unutrašnjosti broda baš na mjestu gdje ga je kasnije probio ledenjak.

Mrlje su vjerojatno nastale zbog požara u jednoj od prostorija s kotlovnicama. Kada je brod naletio na ledenjak, čelični je trup zbog požara bio preslab i popucao je pa je došlo do potonuća broda.

>> Titanic II. izgledat će poput originala, ali tko će njime ploviti?

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
  • kentie:

    Ma to nema veze s pravim stanjem stvari. Prvo i osnovno, ondašnja tehnologija oplemenjivanja čelika je bila na nižoj razini od današnje, što znači da je postotak ugljika u kristalnoj rešetki željeza koji čini oplatu broda bio puno veći nego ... prikaži još! u današnje vrijeme, pa je sama oplata broda bila puno krhkija i lomljiva. Drugo, spojevi ploča oplate broda, napravljeni su zakovicama za razliku od danas kad se to radi superpreciznim varom robotski upravljanim. Treće, napravljen je krivi manevar s tri propelera. Naime, u trenutku primjećivanja sante, svi propeleri Titanica su zaustavljeni umjesto da su srednji i krajnji desni ostavljeni u punom pogonu prema naprijed, a krajnji lijevi okrenut prema natrag ili još bolje krajnji lijevi i središnji propeler okrenuti u rikverc, a krajni desni u punom pogonu prema naprijed i vjerujem da bi možda, kažem možda Titanic "za dlaku" izbjegao sudar sa santom leda. To je to, a osim toga kad jeTitanic startao na putovanje iz Southamptona kao luke ukrcaja, prema New Yorku, tada je prerano "paljenje" propelera prouzročilo potapanje omanje brodice u blizini Titanica. Kako su pomorci inače praznovjerni, rekli su tada gledajući Titanic kako isplovljava, da to nije dobar znak putovanja i da je Titanic već tada zlokobni i ukleti brod. Sve ostalo je tragična povijest, na žalost.

  • jones:

    nepismeni novinaru sto brises komentare kada te se prozove zbog objavljivanja gluposti. jos jednom cu napisati da je krajnje sramotno za "novinara" da u naslovu objavi "titanik nije potonuo zbog ledenjaka" a zatim u zadnjoj recenici napise da je potonuo ... prikaži još! jer je udario u ledenjak.