Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD 400 PPM

Globalna koncentracija CO2 dosegla rekordnu razinu

dimnjak
Foto: Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL
07.05.2015.
u 18:20

Ovo je prvi mjesec da je cijela Zemlja prešla 400 ppm

Postavljen je novi rekord u globalnoj koncentraciji ugljičnog dioksida na mjesečnoj razini od 400 čestica na milijun (ppm), objavila je američki Nacionalni ured za oceane i atmosferu (NOAA), prenosi BBC.

Prema znanstvenicima iz ove organizacije, ovo je prvi mjesec da je cijela Zemlja prešla 400 ppm te su dosegnute razine koje nisu zabilježene tijeom posljednja dva milijuna godina. Razina od 400 ppm prvi je put premašena na Arktiku 2012. godine, a potom u Mauna Loi na Havajima 2013. godine.

- Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo doći do globalnog prosjeka od 400 ppm - rekao je Pieter Tans iz NOAA-e. Dodao je da se CO2 od predindustrijskog doba povećao za 120 ppm, a polovica tog rasta dogodila se nakon 1980. godine.

>> 'Ako ugljik s dna mora uđe u atmosferu, gotovi smo'

>> Znanstvenici: Polarni led se otapa brže nego što mislimo, povratka nema!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije