Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biotehnologija

Genos - mala tvrtka iznimnih uspjeha u znanosti

Gordan Lauc
Jurica Galoić/Pixsell
17.11.2013.
u 10:22

Hrvatski znanstvenici otkrili su da određeni glikani mogu predvidjeti brzinu napredovanja raka debelog crijeva

Hrvatski znanstvenici iz tvrtke Genos otkrili su da određeni glikani mogu predvidjeti brzinu napredovanja raka debelog crijeva, što će omogućiti bolje prilagođenu terapiju svakom bolesniku. Najnoviji uspjeh vodećih domaćih znanstvenika dio je GlycoBioM projekta s potporom Europske unije.

Sudjelovanje Genosa kao male i srednje tvrtke treba osigurati komercijalnu primjenu otkrića u projektu, odnosno poslovni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Dvije tisuće pacijenata sudjelovalo je u istraživanju, a istraživači iz Genosa proveli su ga u suradnji s kolegama sa sveučilišta u Edinburghu i irskog Nacionalnog instituta za biotehnologiju.

Istraživanje kroz projekte

– Suvremena medicina zasniva se na personaliziranom pristupu pacijentima. Brojna znanstvena istraživanja omogućila su razvoj takozvanih pametnih lijekova koji su ponekad doslovno čudotvorni. Ti lijekovi pomažu samo dijelu pacijenata i često imaju značajne nuspojave pa je važno unaprijed odrediti hoće li pacijent dobro reagirati na određeni lijek ili neće. Projekt GlycoBioM usmjeren je upravo na te ciljeve. Dosadašnji su rezultati ohrabrujući, no put od znanstvenog otkrića do primjene u kliničkoj praksi je vrlo dug, ponekad traje i više od deset godina – pojasnio je prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa, te dodao: – U značajnoj mjeri zahvaljujući GlycoBiom i HighGlycan projektu, Genos je danas vodeći laboratorij za analizu glikana u velikim kliničkim i epidemiološkim studijama.

Do sada im je odobreno šest velikih FP7 projekata koji osiguravaju 4,5 milijuna eura za istraživanje.

Genos je samo jedna od hrvatskih tvrtki čije istraživačke projekte financira EU od 2007., odnosno EU je s gotovo 15 milijuna eura podržao 70 projekata malih i srednjih tvrtki te potaknuo razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Horizon 2020.

Do kraja 2013. ukupno će više od 15 tisuća malih i srednjih tvrtki u EU dobiti potporu veću od pet milijardi eura. Na početku trenutačnog okvirnog programa EU za istraživanje, EU je postavio cilj da male i srednje tvrtke u međudržavnim istraživačkim konzorcijima trebaju uzeti 15 posto dostupnog novca iz tog fonda. U sljedećem EU programu za istraživanje Horizon 2020 koji počinje u siječnju 2014., cilj će biti veći, odnosno 20 posto budžeta za istraživanje društvenih izazova i vodećih tehnologija bit će usmjereno malim tvrtkama. To je gotovo devet milijardi eura tijekom sedam godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije