Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Elon Musk predstavio svoj svemirski brod kojim vodi na Mars već 2024.

Zvjezdani brod od nehrđajućeg čelika
28. prosinca 2018. u 06:00 25 komentara 1607 prikaza
Elon Musk
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Kontroverzni južnoafričko-američki poduzetnik i izumitelj Elon Musk na svojem je Twitteru objavio sliku svemirskog broda kojim će njegova kompanija SpaceX osvajati našu galaktiku. Čak i ne samo nju. Ta je letjelica temelj njegove zamisli da jednog dana pošalje čovjeka na Mars, ako sve bude u redu čak i prije bilo koje svjetske velesile. Do sada je projekt bio poznat kao Big Fucking Rocket ili u pristojnijoj verziji Big Falcon Rocket, a sada ga je Musk prekrstio u Stainless Steel Starship odnosno “zvjezdani brod od nehrđajućeg čelika” aludirajući na njegovu izradu. Jer, kako je najavio u komunikaciji sa svojim fanovima na Twitteru, doista će se u izradi i koristiti nehrđajući čelik upravo kao što se koristi kod raketa Atlas.

Space X SVEMIRSKA UTRKA SpaceX lansirao raketu s rekordna 64 satelita

Službeno se letjelica zove tek Starship, dok će se raketa koja će ga odbaciti prema Marsu zvati Super Heavy, dosta mlako ime na koje nismo toliko navikli kod Elona Muska. Koji je najavio je kako će se službena prezentacija novog svemirskog osvajača dogoditi negdje u ožujku ili travnju. Kada jednom putovanja na Mars krenu, stajat će 200.000 dolara (1,3 milijuna kuna) po putniku. Slično njemu, Musk voli gledati jako daleko u budućnost pa je najavio kako će se sljedeće verzije Starshipa moći poslati i u druge galaktike pa je zbog toga dosadnjikovo ime ipak opravdano. Musk je ostao kod najave kako će prvi let prema Marsu uslijediti 2022. , ali bez ljudske posade, dok će prva misija s čovjekom na palubi biti 2024.

HIR 3 NEOČEKIVANA AVANTURA NA SPORTSKOJ JEDRILICI Kako sam slučajno preplovila Atlantik

Između tih misija, SpaceX planira i turistička putovanja u Zemljinoj orbiti već 2023. Priznao je i kako će sve to užasno puno koštati pa se može dogoditi da svi njegovi drugi projekti zapravo zarađuju novac kako bi Starship doista došao do Crvenog planeta. Dijelom će se taj trošak kompenzirati i putem putovanja na Zemlji gdje Musk tvrdi kako se Starshipom može savladati bilo koja udaljenost na našem planetu za manje od sat vremena.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?