Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITET

Dubrovnik dobio pametnu svjetiljku sa senzorima pokreta, zagađenosti...

svjetiljka
Foto: ht
11.05.2015.
u 14:11

Ova se svjetiljka od ostalih u Europi razlikuje po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i videokamera

Dubrovnik je prošlog petka dobio pametnu svjetiljku, implementiranu od strane Hrvatskog telekoma kao dio infrastrukture "pametnog grada". U Parku Luja Šoletića upaljena je, tvrde u HT-u, prva demo svjetiljka u Europi koja u sebi ima integrirani multifunkcionalni senzorski sklop.

Ova se svjetiljka od ostalih u Europi razlikuje po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i video kamera.

– Dubrovnik je prije tisuću godina nastao na najnaprednijoj tehnologiji tog doba. Tim putem nastavljamo i danas, kao predvodnici nove tehnologije pametnih gradova – rekla je Andrea Novaković iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika.

>> Dobro došli u pametni grad

>> Velika Gorica prvi grad u kojem se parking plaća pametnim telefonima

Komentara 4

BU
BubyZG
19:33 11.05.2015.

Dubrovnik ništa nije DOBIO, to je platio HT ( čitaj korisnici telefona, interneta i sl. ). Nastavi li se tim smjerom, ostale će plaćati građani Dubrovnika. U kapitalizmu nitko ništa NE daje, sve se samo prodaje !!!

Avatar think pink
think pink
10:26 16.05.2015.

bilo bi zanimljivo vidjeti analizu - koliko ta lampa košta, a koliko uštedi struje. nekako mi se čini da cijenu koštanja ne može isplatiti za 100 godina rada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije