Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Dokazali kako protein utječe na rak uzrokovan HPV-om

Rezultati istraživanja znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković bit će korisni u pronalaženju novih biomarkera za rano otkrivanje bolesti te predviđanje razvoja bolesti
18. studenoga 2019. u 17:23 0 komentara 571 prikaza
Važno otkriće o proteinima
Foto: Institut Ruđer Bošković
Pogledajte galeriju 1/2

Tim molekularnih medicinara i biologa s Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s kolegama s Međunarodnog centra za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV-a, onkoprotein E6, koji regulira umnožavanje stanica, koristi do sada nepoznati mehanizam kojim utječe na brže umnažanje tumorskih stanica.

Stručnjaci ističu da postoji cjepivo  protiv raka vrata maternice PROMO Stručnjaci ističu da postoji cjepivo protiv raka vrata maternice

Ovi rezultati važni su jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovanog nastajanja tumora, a pridonijet će i u istraživanjima novih terapija za liječenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV-om. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu Journal of Virology koji se bavi temama iz područja virologije. Istraživanje je na IRB-u udružilo znanstvenike iz Laboratorija za molekularnu virologiju i bakteriologiju Zavoda za molekularnu medicinu dr. sc. Nathaniela Edwarda Bennetta Saidua, inače iz Velike Britanije, i doc. dr. sc. Vjekoslava Tomaića te dr. sc. Vedranu Filić Mileta iz Laboratorija za biofiziku stanice Zavoda za molekularnu biologiju, kao i doktorandicu Laboratorija za molekularnu virologiju i bakteriologiju Anamariu Đukić.

Važno otkriće o proteinima | Autor : Institut Ruđer Bošković Foto: Institut Ruđer Bošković

– U radu smo dokazali da protein E6 HPV-a regulira umnožavanje tumorskih stanica kroz interakcije s tumor-supresorskim proteinom NHERF-2 te njegovom razgradnjom manipulira s ispoljavanjem tumor-supresorskog proteina p27. Na taj način utječe na ubrzanje umnožavanja tumorskih stanica – objašnjava dr. sc. Nathaniel Edward Bennett Saidu, poslijedoktorand u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju IRB-a i prvi autor na radu.

Do sada je bilo poznato da sličan mehanizam regulacije umnožavanja stanica preko proteina p27 koristi isključivo tumorski protein visokorizičnih tipova HPV-a, onkoprotein E7. Bilo je poznato i da virusni onkoprotein E7 direktno regulira zadržavanje proteina p27 u citoplazmi, što pospješuje umnožavanje stanica. Međutim, u ovom radu tim znanstvenika iznio je prvi dokaz da i tumorski protein E6 indirektno utječe na regulaciju proteina p27

HPV PROMO Znate li da postoji cjepivo koje sprječava rak vrata maternice?

– Ovi rezultati su važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze te kancerogeneze općenito. Dodatno, ovakve spoznaje su vrlo bitne u istraživanjima potencijalnih terapija za liječenje malignosti uzrokovanih HPV-om. Trenutačna cjepiva imaju isključivo preventivno djelovanje i ne pomažu kada je bolest već nastupila. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane kancerogeneze trenutačno ne postoje druge metode liječenja. Spoznaje iz našeg rada mogu se koristiti i za pronalaženje novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koje inficira HPV, primjerice, područje glave i vrata. Interesantno da spoznaje koje su stekli radeći na ovom istraživanju HPV-a, mogu primijeniti i u istraživanjima drugih virusa koji uzrokuju tumore jer postoji vjerojatnost da do manipulacije ovog mehanizma dolazi i kod drugih virusa povezanih s karcinomima – objašnjava doc. dr. sc. Vjekoslav Tomaić, dopisni autor na radu. Podsjetimo, humani papiloma virus (HPV) spada u obitelj papilomavirusa.

HPV je DNA tumorski virus koji se pokazao kao uzročnik nekoliko karcinoma, prije svega grlića vrata maternice.

Poznato je oko dvjesto tipova HPV-a koji inficiraju ljude, a mali broj tih virusa može dovesti do nastanka malignosti na različitim anatomskim mjestima, stoga su takvi tipovi HPV-a kategorizirani kao visokorizični.

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.