Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Znate li da postoji cjepivo koje sprječava rak vrata maternice?

HPV
Foto: Shutterstock
23.10.2019.
u 10:23

U Hrvatskoj godišnje umire oko 100 žena

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice, najčešćeg zloćudnog tumora ženskih spolnih organa od kojeg u Hrvatskoj obolijeva nešto više od 300, a umire oko 100 žena. Osim raka vrata maternice, HPV uzrokuje još 6 vrsta raka - rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te genitalne bradavice kod muškaraca i žena. No, jeste li znali da postoji cjepivo koje dokazano u velikom mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja od bolesti koje nastaju kao posljedice infekcije HPV-om?

Cijepljenje protiv infekcija HPV-om u Hrvatskoj je besplatno, dobrovoljno i dostupno od 2007. godine u gradu Zagrebu, a na nacionalnoj razini od 2015. godine. Tijekom cijele školske godine cijepljenje je besplatno za učenice i učenike 8. razreda, a ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do kraja 2019. godine, omogućeno je i svim osobama do 25. godine.

„Tijekom proteklih 11 godina provođenja programa cijepljenja, u gradu Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječak osmih razreda osnovne škole. Interes za cijepljenjem u školskoj godini 2018./2019. gotovo je udvostručen u odnosu na godinu ranije te obuhvaća 32 % učenica i učenika 8. razreda. Ipak, sveukupan postotak procijepljenosti je i dalje na niskoj razini te treba dodatno raditi na edukaciji roditelja i adolescenata. Mnogi od njih još nisu svjesni da redovitim preventivnim pregledima i cijepljenjem protiv infekcija uzrokovanih HPV-om gotovo u potpunosti mogu spriječiti razvoj raka vrata maternice te ostalih zloćudnih promjena na drugim organima muškaraca i žena“, ističe je Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., specijalist školske i adolescentne medicine te voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Kako bi podigli razinu osviještenosti i informiranosti javnosti o ovoj bolesti, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ izradio je u sklopu svoje službene internetske stranice i Kutak za HPV i druge spolno prenosive bolesti, gdje je omogućeno postavljanje pitanja o spolnom zdravlju online. Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo podržao je izradu stranice, ali i rad Savjetovališta za zaštitu reproduktivnoga zdravlja mladih koji djeluje na Zavodu (Mirogojska cesta 16), kao i provođenje testiranja na klamidiju i mikoplazmu, odnosno program probira na spolno prenosive bakterije za studentice i studente grada Zagreba.

Nadalje, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Hrvatski zavod za javno zdravstvo organiziraju panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ u četvrtak, 24. listopada s početkom u 11.30 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi predstavili aktivnosti, ciljeve i dosadašnje rezultate provođenja programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ koji se na području grada Zagreba provodi već 12. godinu zaredom.

„Rezultati istraživanja o procijepljenosti protiv HPV-a pokazali su da je u gradu Zagrebu odaziv na cijepljenje veći nego u drugim hrvatskim gradovima upravo zato jer već 12 godina kontinuirano radimo i ulažemo u edukaciju i informiranje javnosti. I dalje ćemo biti ustrajni u tome kako bismo podigli razinu procijepljenosti te prevenirali čak nekoliko vrsta raka koje se mogu pojaviti u odrasloj dobi“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica Programa u razdoblju od 2008. do 2019. godine.

Više informacija o HPV-u te popis nadležnih školskih/studentskih ambulanta Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ možete pronaći ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije