Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CES 2018.

Kako je Amazon ponudio suradnju 19-godišnjem Albertu Gajšaku

Foto: Dragan Petric, izvršni urednik Buga
1/6
15.01.2018.
u 07:19

Između čak osam tisuća prijavljenih startupa na CES-u je nastupilo njih čak 900, među kojima je bio i karlovački CircuitMess te Me.mum sa svojim proizvodima

Prošlog tjedna u Las Vegasu 51. put održao se CES, najveći svjetski tehnološki spektakl na kojem je gotovo 4000 izlagača predstavilo više od 20.000 novih gadgeta i kojeg je posjetilo 180.000 zaljubljenika u digitalnu budućnost. Osim tehnoloških giganata poput Googlea, Samsunga, Intela i drugih koji na CES-u definiraju bitne industrijske trendove za godinu pred nama, događaj u Las Vegasu ujedno je i najveća svjetska izložba ponajboljih startupa iz cijelog svijeta, pa tako i iz Hrvatske.

Između čak osam tisuća prijavljenih startupa, na CES-u je, naime, nastupilo njih čak 900, među kojima je bio i karlovački CircuitMess iza kojeg stoji 19-godišnji genijalac Albert Gajašak. Mladić je osmislio igraću konzolu MAKERbuinu koju je najprije potrebno sastaviti da bi se njome doista moglo i igrati, stjecanjem temeljnih znanja iz mehanike, elektronike, matematike i programiranja.

Veliki uspjeh Gajšak je ostvario već prvog dana sajma, kada mu je – očito planirano – prvi gost na štandu bio skaut Amazona. Upoznavši se detaljno s MAKERbuinom, izrazio je izravan interes za suradnju pa je tako izvjesno da će Amazon postati distributer ovog hrvatskog proizvoda za američko, a onda i globalno tržište. Gajšaku su predstavljeni uvjeti koje mora ispuniti da do toga dođe te su dogovoreni daljnji pregovori odmah po završetku CES-a.

1/6

Uz to, na štand CircuitMessa konstantno su navraćali zainteresirani investitori i predstavnici najutjecajnijih američkih medija, pa je Albert zvjezdani status sličan onome kojeg uživau Hrvatskoj, tijekom izlaganja u Las Vegasu stekao i u Americi. Izlagački štand na CES-u 2018 i put u Las Vegas osvojio je pobjedom na Idea Knockoutu, najvećem regionalnom natjecanju startupa u organizaciji Buga, kojem je Večernji list medijski pokrovitelj, a glavni pokrovitelj Hrvatski Telekom.

Osim MAKERbuina, američko se tržište na CES-u imalo prilike upoznati i s Me.mumom, drugoplasiranim startupom s Idea Knockouta koji je odlučio sam financirati svoj put i izlagački štand na ovom sajmu, što im se višestruko vratilo. Me.mum je sustav aplikacije za mobitel i malog mikroskopa putem kojeg je moguće digitalno odrediti najplodniji dan menstrualnog ciklusa radi povećavanja šansi za ostvarivanje trudnoće. Na mikroskop je potrebno staviti kapljicu sline, a kamera mobitela putem algoritama deep learninga provjerava nalazi li se u slini najveća moguća razina hormona koji je svojevrsni marker ovulacije.

Iza Me.muma stoje Maja Bujas i njezin suprug Hrvoje Bujas, itekako poznat poduzetnik na domaćoj tech sceni (suosnivač Crnog jajeta, tražilice GoHome i servisa Osiguraj.me), a u Las Vegasu su tijekom izlaganja na CES-u dobili ponude proizvođača za početak serijske proizvodnje Me.muma te su dali intervjue golemim medijskim kućama, kakve su Voice of America i Associated Press.

Osim startupa, na CES-u su nastupili i predstavnici hrvatske tehnološke scene koji već imaju etablirane biznise. Zipato je, tako, tvrtka koja već nekoliko godina zaredom odlazi na sajam u Las Vegas, a ovaj put imaju i nova rješenja za pametne domove. Elegantno dizajnirane upravljačke ploče Zipatile omogućuju brzu i jednostavnu integraciju na zidove, a omogućena je i integracija s videoportafonom.

Jedan od najatraktivnijih štandova na CES-u imala je švedska tvrtka Foreo koja ima sjedište u – Hrvatskoj. Tvrtka ima urede i u San Franciscu, a osoblje na sajmu uglavnom je bilo iz Bosne i Hercegovine odjeveno u maskirne uniforme. Svakih pola sata na svojem vojnički uređenom štandu organizirali su specijalne prezentacije kako bi pokazali svoj proizvod, hi-tech beauty uređaj UFO, za koji se kupci mogu predbilježiti putem crowdfunding platforme Kickstarter.

Foreo UFO prva je pametna maska za lice koja, kombiniranjem terapije LED svjetlima s krioterapijom, termoterapijom i T-sonic pulsacijama koje se aktiviraju preko pametnog telefona, nudi njegu kože ravnu onoj u kozmetičkom salonu i to u samo 90 sekundi.

Inače, kompletan njihov show na sajmu osmislio je Goran Gajić, redatelj filma “Kako je propao rokenrol”, poznat i kao suprug glumice Mire Furlan.

Osim njih, na sajmu se mogao vidjeti humanoidni robot Rosie, asistivni robot tvrtke Aeolus Robotics u čijem je razvoju sudjelovala osječka tvrtka Gideon Brothers iza koje stoji suosnivač međunarodno poznate hrvatske tech tvrtke Farmeron, Matija Kopić.

Kada je riječ o trendovima koje su definirali globalni tech igrači, robotika je bila nešto što je privlačilo ponajviše pozornosti na ovogodišnjem CES-u, kao i pametni gradovi, pa je posebno područje posvećeno rješenjima koja se već danas uspješno implementiraju u to područje. S time u vezi, kao o osobito velikoj tehnološkoj temi raspravlja se o 5G-u koji će zapravo omogućiti razvoj pametnih gradova. 5G je stoga bio glavna tehnologija o kojoj su u Las Vegasu razgovarali svi i očito je da će 2018. biti godina kada će 5G doživjeti najozbiljniju fazu komercijalizacije.

Uz sve ovo, fokus izlagača bio je uvelike i na sportu i rekreaciji, umjetnoj inteligenciji te top temi koju je iskristalizirala druga polovica prethodne godine – digitalnom novcu, to jest kriptovalutama.

Zanimljiva je i sve veća zona za automobilističku industriju gdje se sa svojim računalnim rješenjima i samovozećim automobilima predstavlja više od 400 izlagača. Tako je CES postao peti po veličini autoshow u Americi, a najzapaženiji nastup zabilježio je Nissan sa svojim novim Leafom, električnim vozilom koje pruža veću autonomiju, veći komfor i bolje performanse od Tesle 3, i to za osjetno nižu cijenu, pa svi očekuju kako će upravo novi Nissan Leaf u 2018. donijeti prekretnicu na tržištu električnih i autonomnih vozila.

U Las Vegas je stiglo i oko 170 predstavnika različitih državnih tijela iz zemalja koje izlažu, što dovoljno govori o njegovoj snazi, jer prema svim pokazateljima – to je najveći sajam na svijetu.      

Komentara 1

OB
ObrenM
11:34 15.01.2018.

Od nase vlade nema nikakove potpore za mladog genijalca.Bitno je da politicari napune svoje lisnice,a ovakovi mladi veleumovi biti ce privuceni na stranu onih,koji su prepoznali njegovu genijalnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije